9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες

9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες
ired.gr

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές με οποιαδήποτε μηχανή κι αν χρησιμοποιείτε και θα έχετε επαγγελματικά αποτελέσματα στις λήψεις σας.

Όλοι βλέπουμε τις φωτογραφίες των επαγγελματιών και μένουμε πολλές φορές άφωνοι θαυμάζοντας αυτό το «κάτι» που κάνει τις λήψεις τους να μιλάνε. Θα θέλαμε να τους μιμηθούμε, αλλά νομίζουμε ότι φταίει η μηχανή μας που δεν είναι αρκετά επαγγελματική κι έτσι τα παρατάμε. Όμως αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια. Τα σημερινά smartphone έχουν κάμερες που μπορούν να κάνουν θαύματα και υπάρχουν πολλές επαγγελματικές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με smartphone όσο κι αν δεν το πιστεύετε. Μάλιστα, ένας επαγγελματίας φωτογράφος παραδέχθηκε μια φορά ότι τράβηξε μια ολόκληρη δουλειά απλά με το smartphone του.

ired 9 photo tips 00

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ένα δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τις εικόνες και όταν τις ευθυγραμμίζουμε με αυτόν τον τρόπο, αμέσως τραβάμε τη προσοχή του. Το θέμα είναι το πώς κι όχι η μηχανή (ιδιαίτερα με τις νέες τεχνολογίες στις κάμερες). Όπως λένε, «δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Ακολουθήστε τον οδηγό μας και θα δείτε τις φωτογραφίες σας να αλλάζουν άρδην.

Δείτε ακόμη: 5 καταπληκτικές εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών που μας ενθουσίασαν

1 Ο κανόνας των τετάρτων

Όταν φωτογραφίζετε, να τοποθετείτε το θέμα σας σε ένα από τα τέσσερα σημεία του πλέγματος που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία. Έχει πιο πολύ ενδιαφέρον έτσι. Όλες οι μηχανές πια έχουν τη δυνατότητα απεικόνισης αυτού του πλέγματος στην οθόνη τους για να βοηθάνε το φωτογράφο να κάνει την ευθυγράμμιση.

ired 9 photo tips 01

ired 9 photo tips 02

Επίσης να τοποθετείτε τα σημαντικά στοιχεία της φωτογραφίας σας πάνω στις γραμμές του πλέγματος (οριζόντιες ή κάθετες).

ired 9 photo tips 03

ired 9 photo tips 04

2 Γραμμές οδηγοί

Χρησιμοποιείστε τις φυσικές γραμμές που δημιουργεί το «κάδρο» σας (δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές κλπ) ώστε να ευθυγραμμίσετε το θέμα σας με αυτές. Έτσι έχει μεγαλύτερη φυσικότητα καθώς ευθυγραμμίζεται με το τοπίο και ο εγκέφαλος δεν το βλέπει σαν «ξεκάρφωτο».

ired 9 photo tips 05

ired 9 photo tips 06

ired 9 photo tips 07

3 Χρησιμοποιείστε τις διαγωνίους

Όταν έχετε ένα θέμα που θέλετε να τονίσετε την κίνηση, να χρησιμοποιείτε τις φυσικές διαγωνίους που υπάρχουν στο τοπίο σας. Με άλλα λόγια, να ευθυγραμμίζετε ένα κινούμενο αντικείμενο όσο γίνετε διαγώνια κι όχι οριζόντια ή κάθετα.

ired 9 photo tips 08

ired 9 photo tips 09

Δείτε ακόμη: Συμβουλές και κόλπα για iPhone - Φωτογραφίες

4 Καδράρισμα

Η δημιουργία μιας φυσικής κορνίζας γύρω από το θέμα σας μπορεί να παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το θέμα σας σε πόρτες ή παράθυρα και δείτε τη διαφορά.

ired 9 photo tips 10

ired 9 photo tips 11

ired 9 photo tips 12

5 «Κόντρα στο έδαφος»

Βρείτε την αντίθεση που δημιουργείται ανάμεσα στο θέμα σας και στο υπόβαθρο και εκμεταλλευτείτε την. Μερικές φορές, η μεγάλη αντίθεση μεταξύ του θέματος και του υποβάθρου, παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες μαζί με τα αρνητικά τους για να καταλάβετε τι εννοούμε.

ired 9 photo tips 13

ired 9 photo tips 14

ired 9 photo tips 15

ired 9 photo tips 16