ΘΕΜΑ: Πώς να επιλέξετε το λάπτοπ που σας ταιριάζει

Πώς να επιλέξετε το λάπτοπ που σας ταιριάζει 23/01/2016 13:49 #1

  • ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
  • Το Άβαταρ του/της ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
  • Εκτός Σύνδεσης
  • Moderator
  • dead men tell no tales
  • Δημοσιεύσεις: 16
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Ψάχνετε για λάπτοπ; Ακολουθείστε τον οδηγό μας για να μη δώσετε άδικα χρήματα.Τα κινητά είναι πια μέρος τη;ς καθημερινότητάς μας και οι περισσότεροι ίσως έχουμε κι ένα σταθερό υπολογιστή στο σπίτι. Όμως όλοι θα θέλαμε μια λύση «φορητή» που να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για τη δουλειά μας και για προσωπική χρήση, αλλά και να ξέρουμε ότι θα αντέξει για κάμποσα χρόνια. Και η λύση αυτή συνήθως λέγεται «λάπτοπ».
Όμως ποιο από την τεράστια ποικιλία που προσφέρεται είναι για σας; Βέβαια, αυτή είναι μια ερώτηση που τελικά εσείς θα απαντήσετε (κι εσείς θα πληρώσετε) και σίγουρα είναι δύσκολο να απαντηθεί χωρίς τις κατάλληλες πληροφορίες. Γι’ αυτό κι εμείς, θα σας δώσουμε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερο τι εστί λάπτοπ, την ορολογία που εμπεριέχει (ώστε να μη σας μοιάζει … κινέζικα) και τι τελικά σας συμφέρει, ανάλογα με τις ανάγκες, τα γούστα και τη χρήση για την οποία το προορίζετε.Δείτε ακόμη: ASUS GX700: Το πρώτο υδρόψυκτο λάπτοπ. (www.ired.gr/blog/item/2209-asus-gx700.html)

Τα είδη των λάπτοπ
Η αγορά είναι σίγουρα γεμάτη (για να μην πούμε ξέχειλη) από πολλά και διαφορετικά είδη λάπτοπ. Όμως δεν είναι τόσο πολλά όσο φαίνονται. Το καλύτερο είναι λοιπόν να τα κατηγοριοποιήσουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Τα κανονικά λάπτοπ: αυτά είναι συνήθως τα «κλασικά» λάπτοπ με οθόνες 15 ιντσών και άνω (13 ιντσών αν είναι της Apple) και με αντίστοιχα υποσυστήματα που πολλές φορές μπορούν άνετα να υποκαταστήσουν ένα επιτραπέζιο υπολογιστή.Τα μικρότερα notebooks: εδώ μιλάμε για μικρότερες συσκευές με οθόνες από 11-13 το πολύ ίντσες, αλλά με εξίσου καλά και δυναμικά υποσυστήματα. Είναι όμως ελαφρύτερα, μικρότερα και καταλληλότερα για μεταφορά. Τα πιο ισχυρά αυτής της κατηγορίας τα λέμε και ultrabooks. Ίσως η επιτομή της έννοιας «φορητό».Τα sub-notebooks-netbooks: εδώ μιλάμε για μηχανάκια με οθόνες γύρω στις 10-11 ίντσες βία και με αντίστοιχα «αναιμικό» hardware που κάνουν μόνο για πολύ βασικές εργασίες (όπως περιήγηση στο Διαδίκτυο, συγγραφή κειμένων κλπ). Τα πιο εύκολα μεταφερόμενα, αλλά και τα πιο αδύναμα και όχι για σοβαρή εργασία.Τα υβριδικά: με τον όρο εννοούμε τα μηχανήματα που συνδυάζουν τη λειτουργία δύο σε ένα - δηλαδή λάπτοπ, τάμπλετ - καθώς έχουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο και οθόνη αφής και μπορούμε να τα χειριστούμε είτε ως λάπτοπ, είτε ως τάμπλετ, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας. Εδώ έχουμε μεγέθη οθόνης από 10-12 ίντσες και hardware που μπορεί να είναι από το απολύτως βασικό, μέχρι πολύ προχωρημένο (και ανάλογα και οι τιμές).Συμβουλή 1η: Το καλύτερο λάπτοπ για σας είναι αυτό που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες τώρα, αλλά και στο εγγύτερο μέλλον (3-5 χρόνια). Ως εκ τούτου, σταθμίστε τις ανάγκες σας προσεκτικά και μην παρασύρεστε από «φωτάκια και μπλιμπλίκια».
Συμβουλή 2η: Καλό είναι να αποφύγετε τον πειρασμό του υβριδικού. Όσο κι αν φαίνεται μια λύση τύπου «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», συνήθως (αν όχι πάντα), δεν είναι έτσι. Τις περισσότερες φορές τα υβριδικά βγάζουν περισσότερα προβλήματα από τα κανονικά λάπτοπ και η τιμή κτήσης τους θα σας δώσει ένα πολύ καλύτερο «καθαρόαιμο λάπτοπ». Από την άλλη μεριά, τα υβριδικά είναι μέτρια σε όλα αλλά κορυφαία σε τίποτε.

Δείτε ακόμη: Αγορά iPad Pro ή MacBook; (www.ired.gr/blog/item/2604-ipad-pro-or-macbook.html)

Μέγεθος - βάρος
Έχοντας λοιπόν σταθμίσει τις ανάγκες σας και γνωρίζοντας τις κατηγορίες των λάπτοπ, ας πάμε σε έναν άλλο βασικό παράγοντα: μέγεθος-βάρος. Ένα λάπτοπ είναι βασικά ένα φορητό μηχάνημα. Όμως μερικά από αυτά είναι τόσο βαριά και ογκώδη που καταντάνε «αφόρητα». Και εδώ μιλάμε για λάπτοπ που είναι της κατηγορίας «desktop replacement» ή «gaming machine».
Αν πραγματικά θέλετε ένα τέτοιο λάπτοπ, δηλαδή αυτό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός επιτραπέζιου υπολογιστή ή μιας παιχνιδομηχανής, προμηθευτείτε κι ένα καροτσάκι μαζί κατά την αγορά, καθότι η κλασική τσάντα δε θα σας καλύψει (εκτός κι αν είστε body builder). Μην ξεγελαστείτε επειδή μπορείτε να το σηκώσετε στο κατάστημα. Αν χρειαστεί να το κουβαλήσετε για ώρα με μια τσάντα στον ώμο, θα καταλάβετε τι εννοώ. Α, και επίσης βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Από την άλλη μεριά, ένα 11-ιντσο με ένα πληκτρολόγιο για δάχτυλα μικρού παιδιού είναι επίσης μια κακή επιλογή, ειδικά αν πρόκειται να πληκτρολογείτε συχνά. Κι αν είστε και κάποιας ηλικίας που τα μάτια δε βοηθούν, η 11-ιντση οθόνη γίνεται … κινέζικο βασανιστήριο.
Άρα πού καταλήγουμε; Αν πραγματικά θέλετε ένα μηχάνημα για δουλειά αλλά και που να μεταφέρεται, θα πάτε τουλάχιστον στις 13 ίντσες οθόνης και σε βάρος όχι πάνω από ενάμιση κιλό. Θα βρείτε πάρα πολλά τέτοια - πιστέψτε με.
Αν πάλι είστε νέος (και ωραίος) και το μέγεθος δεν είναι πρόβλημα, τότε μπορείτε να κατέβετε και στις 11-12 ίντσες όπου έχετε ακόμη καλύτερη φορητότητα χωρίς να κάνετε θυσίες στις δυνατότητες. Υπάρχουν εξαιρετικά ultrabooks, απλά οι τιμές ανεβαίνουν όσο το μέγεθος μικραίνει.
Και αν απλά θέλετε ένα πολύ βασικό μηχανάκι για να κάνετε κάποιες βασικές εργασίες όπως Internet, συγγραφή κειμένων και άλλα τέτοια και δεν έχετε πρόβλημα μεγέθους, τότε ένα netbook, θα σας καλύψει μια χαρά.Μάρκα - λειτουργικό σύστημα
Βασικά η σειρά πάει ανάποδα: λειτουργικό-μάρκα. Ανάλογα με το λειτουργικό που θα επιλέξετε, πάει και η επιλογή μάρκας. Αυτό βασικά σημαίνει το εξής: υπάρχει η Apple και … οι άλλοι. Αν θέλετε το OS X για λειτουργικό σας, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος και εύκολη επίσης. OS X σημαίνει Apple λάπτοπ (το γνωστό Macbook), οπότε διαλέξτε αυτό που σας κάνει με βάση τα προηγούμενα και βάλτε το χέρι (κάπως βαθιά) στην τσέπη. Η αλήθεια είναι ότι παίρνετε όπως το καλύτερο ίσως λάπτοπ που μπορείτε να αγοράσετε και το πιο απροβλημάτιστο. Και αν, για κάποιο λόγο, θέλετε να του φορτώσετε και τα Windows, μπορείτε. Οπότε η αγοραστική αξία ανεβαίνει κατακόρυφα.

Δείτε ακόμη: Ποιο MacBook είναι για σας; (www.ired.gr/blog/item/2523-what-mac-to-buy.html)

Οι … άλλοι τώρα ακούνε στο λειτουργικό Microsoft Windows και, πολύ σπάνια, Linux. Για το Linux δε θα μιλήσουμε καθώς, αυτοί που αγοράζουν κάτι τέτοιο είναι γνώστες και με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις μακράν του απλού ή του μέσου χρήστη. Όμως τα Windows …
Τα Windows στην τελευταία 10η έκδοσή τους (μη δεχτείτε κάτι λιγότερο) είναι αρκετά ώριμα πια και λειτουργικά. Με μεγαλύτερη φιλικότητα στον απλό χρήστη, αλλά και δυνατότητες παραμετροποίησης από τον προχωρημένο, δεν έχουν πια πολλά να ζηλέψουν από το OS X (αν και δεν το φτάνουν με τίποτε). Και αν θελήσετε να πάρετε ένα πραγματικά ισχυρό μηχάνημα με Windows, ετοιμαστείτε να ξοδέψετε ίσως και περισσότερα από ότι θα δίνατε για ένα Macbook.
Όσον αφορά τις μάρκες, υπάρχουν καλές μέτριες και κακές και σε γενικές γραμμές, αυτό απεικονίζεται και στην τιμή αγοράς (αν και όχι πάντα, υπάρχουν και κελεπούρια).Στα … ενδότερα
Επειδή λοιπόν (πέραν των Apple όπου τα πράγματα είναι συγκεκριμένα) τα υπόλοιπα «παίζουν», γι’ αυτό πάμε να δούμε το hardware ενός λάπτοπ ώστε να ξέρουμε τι θέλουμε, τι μας προτείνουν και τι τελικά θα πάρουμε. Γιατί, όπως είπαμε, υπάρχουν και κελεπούρια (αλλά και απάτες).

Επεξεργαστής: Η σειρά «i» της Intel είναι το συνηθέστερο που θα βρείτε (ομοίως και στα Apple). Ο i3 είναι για βασικές δουλειές και όχι πολύ βαριές. Ο i5 είναι μια εξαιρετική ισορροπημένη λύση για τις περισσότερες δουλειές με την καλύτερη σχέση τιμής /απόδοση και ο i7 είναι ότι πιο κορυφαίο αλλά και με την αντίστοιχη τιμή. Θα βρείτε σπανίως και κάποια λάπτοπ με επεξεργαστή της AMD που έχουν ακόμη καλύτερη σχέση τιμής προς απόδοση από τους Intel, αλλά σε περίπτωση που θέλετε κάτι πολύ δυνατό ασχέτως χρημάτων, η Intel είναι μονόδρομος με τους i5, i7. Προς Θεού αποφύγετε κάτι «ξεχασμένους από τον Θεό» Core Duo, Core 2 Duo κλπ. Είναι πια μουσειακά εκθέματα.

Μνήμη RAM: Όχι λιγότερο από 4 GB. Ακόμη καλύτερα, 8 GB. Η μνήμη RAM είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία του hardware μετά τον επεξεργαστή και το μικρό ποσό της (κάτω από 4 GB) θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις. Αν μάλιστα έχετε ένα καλό επεξεργαστή η λίγη μνήμη θα τον εμποδίσει να αποδώσει τα μέγιστα.

Κάρτα γραφικών: η κάρτες γραφικών των μέσης κατηγορίας λάπτοπ είναι υπέρ-αρκετές για τις περισσότερες χρήσεις. Το συνηθέστερο που θα δείτε είναι η σειρά της Intel Iris Graphics. Μια κάρτα που καλύπτει αξιοπρεπώς τις περισσότερες εφαρμογές και απλά έως μεσαία σε απαιτήσεις παιχνίδια. Αν πρόκειται να εργαστείτε με επεξεργασία βίντεο, 3D ή παιχνίδια, τ΄τοε κοιτάξτε πια για κάρτες NVIDIA και AMD-ΑΤΙ.

Σκληρός δίσκος: στους σκληρούς δίσκους έχουμε δύο επιλογές: τους κλασικούς (HDD) και τους SSD. Οι SSD είναι ό,τι καλύτερο και ταχύτερο (και ακριβότερο) με μειονέκτημα τη χωρητικότητα και την τιμή τους. Οι κλασικοί HDD είναι πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας αλλά και πιο αργοί και φθηνοί.

Αυτά είναι τα βασικά που θα προσέξετε σε ένα λάπτοπ. Εννοείται ότι μιλάμε για κανονικό λάπτοπ ή notebook-ultrabook. Για τα sub-notebooks, netbooks δεν ισχύουν αυτά, καθώς το σημαντικό σε αυτά είναι το μικρό μέγεθος και χαμηλό κόστος με όλα όσα αυτά συνεπάγονται.
Δείτε ακόμη: Οδηγός αγοράς: Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα laptop? (www.ired.gr/blog/item/2277-laptop-buy-guide.html)

Μπαταρία
Η ζωή της μπαταρίας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας από μόνος του, γι’ αυτό τον συζητάμε ξεχωριστά. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά:
Μικρά και χαμηλές επιδόσεις μηχανήματα, έχουν μεγαλύτερες σε διάρκεια μπαταρίες (εξαιρούνται τα Apple που έχουν όλα τεράστιες μπαταρίες). Τα netbooks, notebooks, ultrabooks έχουν μεγάλη διάρκεια μπαταρίας από ότι τα κανονικά μεγαλύτερα αδέλφια τους. Αν μάλιστα έχετε υπόψιν κάποιο «gaming machine», τότε ξεχάστε τη μεγάλη μπαταρία. Καλό είναι να συνηθίσετε την εξάρτησή σας από την … πρίζα.

Συνδεσιμότητα
Και με τη λέξη εννοούμε τις θύρες σύνδεσης και τις δικτυακές δυνατότητες. Στα σημερινά λάπτοπ θα τα βρείτε σχεδόν όλα. Θύρες USB 2 και 3, HDMI, Ethernet, δίκτυο Wi-Fi, Bluetooth και στα Apple επιπλέον υπάρχουν και οι θύρες Thunderbolt και USB-C. Ακόμη θα βρείτε και τα γνωστά SD Card Readers για τις κάρτες SD (φωτογραφικών μηχανών για παράδειγμα). Δεν υπάρχει κάτι εδώ που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, απλά να ρίξετε μια ματιά ότι υπάρχουν στο μοντέλο που σας ενδιαφέρει για καλό και για κακό.

Εδώ λοιπόν φθάνουμε στο τέλος του οδηγού μας. Στοιχειοθετώντας τις ανάγκες σας και μελετώντας τον, θα καταλήξετε να βρείτε σίγουρα το λάπτοπ που σας ταιριάζει.
Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Book (www.ired.gr/blog/item/2444-microsoft-surface-book.html)
από Elichord
Dead men tell no tales
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Notice: Undefined variable: credits in /var/www/clients/client1/web1/web/libraries/kunena/view.php on line 745