ΘΕΜΑ: Όταν η Huawei αντιγράφει το iPhone |Aντιγράφει και την τελευταία βίδα

Όταν η Huawei αντιγράφει το iPhone |Aντιγράφει και την τελευταία βίδα 08/05/2016 15:04 #1

  • ired Blog
  • Το Άβαταρ του/της ired Blog
  • Εκτός Σύνδεσης
  • Moderator
  • Δημοσιεύσεις: 1483
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 27
Δεν πρόκειται για μία φωτογραφία η οποία απεικονίζει δύο συσκευές iPhone της Apple. Πρόκειται για μία συσκευή iPhone πάνω σε ένα Huawei P9. Όπως κι εσείς μπορείτε να παρατηρήσετε, έχουμε μία ξεκάθαρη αντιγραφή της Apple. Μπορεί η εταιρεία Huawei να μετακίνησε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για να ρίξει στάχτη στα μάτια, όμως οι δύο συσκευές έχουν τις ίδιες γραμμές κεραίας, την ίδια εμφάνιση και αποτελούνται από ίδια υλικά.Μοιράζονται ακόμη και τις ίδιες αστεροειδείς βίδες ασφαλείας στο εσωτερικό αλλά και στα ίδια σημεία στο κάτω μέρος. Εάν κάποιος θέλει να μοιάζει με iPhone αρκεί να δώσει βάση στις λεπτομέρειες.
Ο συγκεκριμένος τύπος βίδας pentalobe όπως αποκαλείται, κάνει πολύ περισσότερα από το να μοιάζει ένα P9 σε iPhone. Σας προστατεύει από το άνοιγμα του τηλεφώνου σας κι εμποδίζει την εύκολη ανακύκλωσή του, όταν τελικά το πετάξετε. Επίσης προσφέρει και μία υπενθύμιση, πως όταν η Apple δημιουργεί, οι άλλοι ακολουθούν. Το ό,τι κάτι είναι καλό για την Apple δεν σημαίνει πως είναι και για οποιονδήποτε άλλο.

Όλοι προσπαθούν να αντιγράψουν την Apple

Πολλοί πιστεύουν πως κάποιες εταιρείες αντιγράφουν την Apple. Δεν είναι τυχαίο πως οι εταιρεία απασχολεί τους καλύτερους σχεδιαστές του κόσμου, καθοδηγώντας τον μηχανικό σχεδιασμό και τη βιομηχανία. Οι καταναλωτές και χρήστες συσκευών Apple, συνδέουν την εταιρεία με την ποιότητα. Η επιμονή για υλικά ποιότητας, έχει επεκταθεί και στους φορητούς υπολογιστές. Στο παρελθόν οι άνθρωποι είχαν την τάση να αναβαθμίζουν τους υπολογιστές κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Σήμερα, ένας υπολογιστής MacBook Pro μπορεί να είναι 5ετίας και να λειτουργεί άψογα. Μπορεί εξωτερικά να έχει φθαρεί αλλά το εσωτερικό του παραμένει λειτουργικό. ακόμη και η γρατζουνιές σε ένα MacBook Pro, δίνουν κύρος. Εταιρείες όπως η Dell και η HP ακολούθησαν στη χρήση μέταλλου στους φορητούς υπολογιστές, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις από πλαστικό.

Σίγουρα και η ομάδα του Jony Ive δεν είναι αλάθητη. Πρόσφατα έγιναν μία σειρά από αστοχίες σχεδιασμού, οι οποίες βλάπτουν τους καταναλωτές και την ανακύκλωση.
Η Apple δεν ήθελε να επιτρέψει στους καταναλωτές να αλλάζουν τις μπαταρίες στις συσκευές τους. Έτσι άρχισε να τις κολλάει στις συσκευές iPhone, iPad και στα Retina MacBooks. αναγκάζει έτσι της εταιρείες ανακύκλωσής να τις αφαιρέσουν πρώτου της κατευθύνουν στο μηχάνημα ανακύκλωσης. Κι όταν η Apple προάγει την ανακύκλωση με τη χρήση αφαιρούμενης κόλλας για την ασφάλιση των μπαταριών για παράδειγμα στο iPad Pro 12 ιντσών, δεν το κάνει σε όλα τα προϊόντα της. Η συσκευή iPad Pro 9,7 ιντσών η οποία κυκλοφόρησε 6 μήνες αργότερα, δεν τη χρησιμοποιεί ώστε να αφαιρείται με ευκολία η μπαταρία.

Αυτές οι φαινομενικά μικρές ενοχλήσεις παρουσιάζουν ένα μεγάλο πρόβλημα σε έναν κόσμο με περισσότερες φορητές συσκευές από ανθρώπους. Όλες αυτές οι συσκευές καταλήγουν σε σωρούς σκουπιδιών, αποτεφρωτήρες ή μηχανές ανακύκλωσης. Μόνο οι Αμερικανοί συγκέντρωσαν πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το έτος 2013, από τους οποίους ανακυκλώθηκε μόνο το 40%.

Η ανακύκλωση περισσότερων συσκευών, θα αποτρέψει τη δημιουργία νέας ύλης για μηχανήματα. Την ίδια στιγμή οι μπαταρίες ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των μηχανημάτων ανακύκλωσης. Στην καλύτερη περίπτωση οι μπαταρίες επιβραδύνουν σημαντικά τη λειτουργία της ανακύκλωσης. Στη χειρότερη, μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και μία σειρά από εκρήξεις.

Επιστροφή στη βίδα pentalobe

Θα μου πείτε, τόση φασαρία για μια μικρή βίδα; Η Apple παρουσίασε το ασυνήθιστο σχήμα αστεριού σε βίδα για πρώτη φορά στο εσωτερικό της συσκευής MacBook Pro, το 2009. Σκοπός ήταν η αναστολή της αντικατάστασης μπαταρίας των καταναλωτών από μόνοι τους. Έναν χρόνο αργότερα μικρότερες σε μέγεθος pentalobe βίδες χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό του iPhone 4, τοποθετώντας δύο από αυτές δεξιά και αριστερά της θύρας φόρτισης.

Έως τότε δεν είχαμε συναντήσει τέτοιου τύπου βίδες. Η τοποθέτηση βιδών στο εσωτερικό της συσκευής iPhone, ήταν μία κίνηση στρατηγικής. Ο σχεδιασμός τους δεν είχε κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά στην αρχή, μόνο η Apple είχε το εργαλείο για να αφαιρέσει αυτά τα καταραμένα πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε μόνο η Apple θα ήταν σε θέση να ανοίξει τη συσκευής σας.

Στη ουσία ήταν ένα μέτρο ασφάλειας το οποίο θα εμπόδιζε κάποιους αποφασισμένους χρήστες να καταστρέψουν τη συσκευή τους. Δυστυχώς όμως παρότι δεν ήταν ενοχλητικό, ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανακύκλωση. Η εταιρεία iFixit δημιούργησε ειδικά κατσαβίδια κι άρχισε να τα πουλάει ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ακόμη και σήμερα εταιρείες ανακύκλωσης χρησιμοποιούν τα κατσαβίδια αυτά. Βίδες τέτοιου τύπου δεν είχαμε συναντήσει ξανά εκτός του οικοσυστήματος της Apple έως τώρα.

Λάθος τρόπος Huawei

Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί η εταιρεία Huawei τοποθέτησε pentalobe βίδες στο P9. Μπορώ όμως να αντιληφθώ γιατί δεν έβαλε απλές.

Από μηχανικής πλευράς οι βίδες pentalobe δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ούτε προσφέρουν πλέον κάποια ιδιαίτερη ασφάλεια. Η Apple έχει τοποθετήσει αυτές τις βίδες σε πάνω από 873 εκατομμύρια iPhones που έχουν πουληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2011. Ίσως να μην υπάρχει ένα pentalobe κατσαβίδι σε κάθε εργαλειοθήκη, αλλά εάν χρειαστεί κάποιος, δεν θα δυσκολευτεί για να βρει.

Ειλικρινά πιστεύω πως ο μόνος λόγος που η Huawei χρησιμοποιεί pentalobe βίδες είναι γιατί τις χρησιμοποιεί η Apple. Και η Huawei θέλει η συσκευή της να μοιάζει με ένα iPhone.
Είναι λογικό οι καλλιτέχνες να κλέβουν. Αλλά οι καλοί καλλιτέχνες κλέβουν μόνο τις καλύτερες ιδέες. Η εταιρεία Huawei αντέγραψε πραγματικά μία μη αξιόλογη ιδέα και το έκανε για ένα μη αξιόλογο λόγο, μόνο επειδή φαινόταν σωστό.

Έχουμε να σας προτείνουμε μία ριζοσπαστική ιδέα κυρία Huawei. Σταματήστε να αντιγράφετε μία κλειδωμένη συσκευή iPhone και δημιουργήστε κάτι πραγματικά διαφορετικό. Είναι πραγματικά σημαντικό όταν βλέπεις μία εταιρεία όπως η LG να δημιουργεί ένα G5 ξεχωριστό με αποσπώμενη μπαταρία και άλλα αξεσουάρ που δεν είχαμε δει έως τώρα. Κανείς άλλος δεν τόλμησε να το κάνει. Η συσκευή Fairphone 2 εμπνεύστηκε από την LG. Μπορείτε να αλλάξετε την οθόνη του αλλά και άλλα μέρη του, μόνοι σας, πολύ εύκολα.

Ο κόσμος της τεχνολογίας χρειάζεται εταιρείες που να καινοτομούν κι όχι εταιρείες που να τρέχουν πίσω από την Apple. Περιμένουμε περισσότερο επισκευάσιμα και ανακυκλώσιμα προϊόντα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιον κατασκευαστή ιδιαίτερα έξυπνο ή αρκετά γενναίο ώστε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
"stay hungry, stay foolish"
Τελευταία διόρθωση: 08/05/2016 15:14 από ired Blog.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.