Καλωσήλθατε στο Forum μας
Εγγραφή

ΘΕΜΑ: To root or not to root?

To root or not to root? 14/04/2016 10:31 #1

 • Savvas
 • Το Άβαταρ του/της Savvas
 • Εκτός Σύνδεσης
 • New Member
 • Δημοσιεύσεις: 11
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Είναι πολλές φορές που ακούμε αυτή την ερώτηση από φίλους και γνωστούς : "Τι είναι το root?" ή "Γιατί να κάνω root την συσκευή μου?" . Πριν προχωρήσουμε στο γιατί ή και στο πως θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το root .
Ολόκληρη η πλατφόρμα android είναι linux-based (βασίζεται δηλαδή σε πυρήνα Linux). Στα linux-based συστήματα υπάρχει by default ένας κεντρικός διαχειριστής ο οποίος ονομάζεται root user και έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία συστήματος. Όταν λοιπόν "κάνουμε root" την συσκευή μας , προσθέτουμε έναν λογαριασμό κεντρικού διαχειριστή με τον οποίο αποκτούμε πρόσβαση στα αρχεία συστήματος του κινητού μας.

Οι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε root μιας συσκευής είναι πολλοί. Οι πιο σημαντικοί εξ αυτών είναι οι εξής :
1) Σβήσιμο προεγκατεστημένων εφαρμογών : σε συσκευές αγορασμένες από Κίνα (αλλά και σε αρκετά ευρωπαικά μοντέλα) οι κατασκευαστές φορτώνουν την συσκευή με junk apps (εφαρμογές σκουπίδια) που αφενός εξαντλούν την μνήμη , τον χώρο αποθήκευσης και τον επεξεργαστή μας και αφετέρου μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα ενοχλητικές στην καθημερινή χρήση της συσκευής μας. Για να έχουμε δικαίωμα διαγραφής των εφαρμογών αυτών πρέπει να έχουμε "rootάρει" τη συσκευή μας.

2) Περισσότερες εφαρμογές : Παρόλο που το Google Play προσφέρει πλέον πάρα πολλές εφαρμογές , ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη μπορεί να απαιτείται η εγκατάσταση μιας συγκεκριμένης εφαρμογής εκτός Play Store για τον καλύτερο έλεγχό της συσκεής μας (για παράδειγμα του tethering ή την εγκατάσταση ενός ftp server σε συγκεκριμένη πόρτα κτλπ) .
3) Overclocking/Downclocking : Από την στιγμή που έχουμε πρόσβαση στα αρχεία συστήματος μπορούμε να πειράξουμε τον επεξεργαστή του κινητού μας είτε προς τα πάνω (overclocking) είτε προς τα κάτω (downclocking) . Στην περίπτωση που κάνουμε overclock το κινητό πηγαίνει πιο γρήγορα αλλά επίσης θερμένεται περισσότερο και ο επεξεργαστής καταπονείται παραπάνω. Αν κάνουμε downclock αυξάνεται η διάρκεια μπαταρίας μας , ξεκουράζεται ο επεξεργαστής αλλά μειώνονται παράλληλα και οι επιδόσεις του κινητού .
4) Αλλαγή λειτουργικού συστήματος : Αν για κάποιο λόγο δεν μας ικανοποιεί η τρέχουσα έκδοση λογισμικού που μας έχει προμηθεύσει ο κατασκευαστής της συσκευής μας , μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγή του λειτουργικού μας. Δεν μπορούμε βέβαια να αλλάξουμε από android σε iOS ή Windows αλλά σε κάποια άλλη,διαφορετική έκδοση Android ( θα σας εκπλήξει ευχάριστα πόσο διαφορετικές είναι οι custom Android εκδόσεις ανά κινητό !).

Βέβαια όπως κάθε ευχάριστη ενέργεια στη ζωή , το rooting μιας συσκευής εγκυμονεί και κινδύνους. Αρχικά χάνουμε την εγγύηση μας αφού πολλοί κατασκευαστές δεν επισκευάζουν μια συσκευή αν αυτή έχει γίνει root (ακόμα και αν η βλάβη δεν έχει καμία σχέση με την διαδικασία του rooting). Επίσης , αν πειράξουμε κάτι που δεν έπρεπε ενδέχεται η συσκευή να μην λειτουργεί σωστά ή και καθόλου . Οι κίνδυνοι ελοχεύουν και κατά την διάρκεια που κάνουμε root καθώς είναι η όλη διαδικασία είναι επισφαλείς. Οι μέθοδοι rooting βασίζονται σε κάποιο κενό ασφαλείας του λειτουργικού και εκμεταλευόμενες αυτού προχωρούν στην δημιουργεία ενός root user. Όπως καταλαβαίνετε κάτι μπορεί να πάει στραβά ανά περίπτωση και να οδηγηθούμε σε μια bricked συσκευή (brick όπως το τούβλο καθώς η συσκευή μας δεν θα ανοίγει καθόλου και απλά θα έχουμε στην κατοχή μας ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα όμορφο τούβλο). Τέλος θα πρέπει να προσέχουμε η συσκευή να είναι φορτισμένη σε ποσοστό τουλάχιστον 80% ώστε η διαδικασία του root να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους.
Οι τρόποι να κάνει κάποιος root είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο της εκάστοτε συσκευής. Υπάρχει και η δυνατότητα να κάνει και κάποιος την αντίστροφη διαδικασία (unroot) πάλι ανάλογα με την συσκευή του .

Να είστε προετοιμασμένοι για αρκετό διάβασμα εφόσον προχωρήσετε , διάβασμα που θα σας ταλαιπωρήσει,εκνευρίσει και τρελάννει , αλλά τα αποτελέσματα που θα έχετε μέσα από όλη την διαδικασία θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω!
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it.
Τελευταία διόρθωση: 14/04/2016 10:35 από Savvas.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

To root or not to root? 20/04/2016 17:10 #2

 • Νίκος Γιάννου
 • Το Άβαταρ του/της Νίκος Γιάννου
 • Εκτός Σύνδεσης
 • Moderator
 • Δημοσιεύσεις: 173
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Έχω ακούσει ότι τα linux σαν λειτουργικό, δεν είναι σταθερά και ότι έχουν πάρα πολλά bugs. Οπότε, ότι οι συσκευές Android έχουν βάση σε linux, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, σε περίπτωση που κάνουμε root?
Fly you fools..
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

To root or not to root? 21/04/2016 09:44 #3

 • Savvas
 • Το Άβαταρ του/της Savvas
 • Εκτός Σύνδεσης
 • New Member
 • Δημοσιεύσεις: 11
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Το Linux είναι το σταθερότερο λειτουργικό που έχουμε αυτή τη στιγμή. Πιο συγκεκριμένα , το 2015 το 67,8% των server συστημάτων είναι βασισμένα σε Linux based λειτουργικό . Επιπροσθέτως το 53% (1.3 δις συσκευών) των smartphones βασίζονται σε Android λειτουργικό έναντι 12,3 % Apple (297 εκ.) και 11,7% Windows (283 εκ). Προβλήματα θα δημιουργηθούν μόνο σε περίπτωση που κάποιος κάνει απλά copy paste αυτά που βλέπει στο διαδίκτυο και δεν διαβάζει με προσοχή τις αντίστοιχες οδηγίες.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

To root or not to root? 21/04/2016 12:23 #4

 • Νίκος Γιάννου
 • Το Άβαταρ του/της Νίκος Γιάννου
 • Εκτός Σύνδεσης
 • Moderator
 • Δημοσιεύσεις: 173
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Αγαπητέ Σάββα, σε καταλαβαίνω και συμφωνώ, το copy paste χωρίς καμία ενεργή απασχόληση του ατόμου, είναι η μάστιγα της εποχής μας. Πάντως αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω, ότι ακόμα και σε αυτό, αν κάποιος είναι πραγματικός δεξιοτέχνης, μπορεί να κάνει θαύματα.
Fly you fools..
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.