Καλωσήλθατε στο Forum μας
Εγγραφή

ΘΕΜΑ: Ένας υπολογιστής....τσέπης!

Ένας υπολογιστής....τσέπης! 07/03/2016 10:39 #1

  • Savvas
  • Το Άβαταρ του/της Savvas
  • Εκτός Σύνδεσης
  • New Member
  • Δημοσιεύσεις: 11
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Πριν απο μερικά χρόνια μια Βρετανική εταιρεία έβγαλε στην αγορά μια ηλεκτρονική πλακέτα την οποία διέθεσε στο εμπόριο. Η πλακέτα αυτή έφερε το όνομα Raspberry (ελληνιστή Βατόμουρο) και είχε τιμή πώλησης 35$. Το λειτουργικό σύστήμα που κρυβόταν από πίσω ήταν βασισμένο σε Linux (πάνω κάτω σε παρόμοιο πυρήνα που βασίζεται και το Android OS). Η συσκευή αυτή ήταν ικανή να αναπαράξει οποιουδήποτε είδος multimedia αρχείου ενώ ο σχεδιασμός του επέτρεπε την σχετικά εύκολη προσθήκη επιπλέον πλακετών που καθιστούσαν την εν λόγω συσκευή αρκετά δυνατή σε ερασιτεχνικά και ημιεπαγγελματικά project ρομποτικής. Έχουν βγει διάφορα αξεσουάρ (από οθόνες αφής για να φτιάξετε το δικό σας tablet , διασύνδεση με κάμερες παρακολούθησης καθώς και σένσορες ανίχνευσης κίνησης κτλπ).
Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται το πλέον ανανεωμένο Raspberry pi 3 , μια πλακέτα που ενσωματώνει τον νέο τετραπύρηνο 64-bit επεξεργαστή ARM Cortex-A53, χρονισμένος στο 1.2GHz, με επιδόσεις 10 φορές καλύτερες από το πρώτο Rasbperry Pi. Ακόμα βλέπουμε την παρουσία 1GB μνήμης, HDMI θύρας. τεσσάρων USB θυρών και μίας microSD η οποία θα αναλάβει το ρόλο του αποθηκευτικού χώρου και της εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος ενώ δεν απουσιάζει η υποστήριξη του προτύπου WiFi 802.11n αλλά και Bluetooth 4.1 ενσωματωμένα πάνω στην πλακέτα. Τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζονται πλέον συμπεριλαμβάνουν τα Ubuntu Mate , Windows 10 IoT Core και την δημοφιλή έκδοση Openelec που μας προσφέρει ένα αυτόνομο , σταθερό και αξιόπιστο media player περιβάλλον ικανό να εξυπηρετήσει και τους πλέον απαιτητικούς!

Η τιμή του παραμένει στα 35$ χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνεται η θήκη του (κόστος 8-11$) , το τροφοδοτικό του (έναν 5V/2A με micro usb αρκεί) και η κάρτα μνήμης (κόστος από 5$).
Όντας κάτοχος του Raspberry pi 2 αρκετό καιρό , μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα. Το χρησιμοποιοώ κυρίως σαν media player στο σαλόνι μου , αναπαράγοντας απροβλημάτισα αρχεία mkv 1080p (είτε τοπικά είτε μη) έχοντας οργανώση όλη μου την συλλογή από σειρές και ταινίες σε ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό μενού που περιλαμβάνει εξώφυλλο , μια μικρή περίληψη της ταινίας/σειράς καθώς και πολλές πληροφορίες για το casting.


Αν επιλέξετε το λειτουργικό Openelec τότε σαν προσφέρει η δυνατότητα να ελέγχεται το raspberry σας μέσα από το κινητό/tablet σας (Android και iOS) έχοντας τόσο την δυνατότητα να πλοηγηθείτε στο μενού μέσα από ένα εικονικό τηλεκοντρόλ όσο και μέσα από ένα μενού κατασκευασμένο ειδικά για την οθόνη της συσκευής σας.Οι δυνατότητες της συσκευής τελειώνουν εκεί που τελειώνει και η φαντασία σας! Καλή διασκέδαση και μη διστάσετε να ποστάρετε απορίες !
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it.
Τελευταία διόρθωση: 07/03/2016 10:58 από Savvas.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.