Apple και Google: Συνεργασία κατά της παράνομης παρακολούθησης μέσω Bluetooth trackers

Apple και Google: Συνεργασία κατά της παράνομης παρακολούθησης μέσω Bluetooth trackers
ired.gr

Η συνεργασία μεταξύ της Apple και της Google στη δημιουργία ενός νέου προτύπου, γνωστού ως DULT (Detecting Unauthorized Location Trackers), έχει σκοπό την αντιμετώπιση των απειλών που προκύπτουν από την παρακολούθηση από μη εξουσιοδοτημένους Bluetooth trackers.

Το πρότυπο είναι πλέον διαθέσιμο στο iOS 17.5, επιτρέποντας στους χρήστες iPhone να ενημερώνονται όταν ένας άγνωστος tracker παρακολουθεί τη συσκευή τους, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα με την οποία συνδέεται ο tracker. Από την πλευρά της Google, το πρότυπο υποστηρίζεται σε όλες τις συσκευές Android με έκδοση 6.0 ή μεταγενέστερη.

Το DULT σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την κατάχρηση Bluetooth trackers, όπως τα AirTags της Apple, για την παρακολούθηση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Όταν ανιχνευθεί ένας μη εξουσιοδοτημένος tracker, οι χρήστες iPhone λαμβάνουν ειδοποίηση με το μήνυμα "Εντοπίστηκε να Κινείται Μαζί Σας". Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να δουν το αναγνωριστικό του tracker, να εκκινήσουν ήχο για εύκολο εντοπισμό και να λάβουν οδηγίες για την απενεργοποίησή του.

Διαβάστε επίσης: Google: Η αναζήτηση αλλάζει χάρη στην AI

Αν και η Apple κυκλοφόρησε αρχικά τα AirTags χωρίς τη δυνατότητα ειδοποίησης στους χρήστες Android, αυτό αργότερα αντιμετωπίστηκε με μια ειδική εφαρμογή. Η Google, από τον Ιούλιο του 2023, έχει ήδη ενσωματώσει ειδοποιήσεις παρακολούθησης από άγνωστους trackers σε συσκευές Android για τον εντοπισμό AirTags. Ωστόσο, με την ενεργοποίηση του ενισχυμένου δικτύου Find My Device της Google, ο κίνδυνος παρακολούθησης από συσκευές τρίτων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Google περίμενε την εφαρμογή του DULT από την Apple πριν προσθέσει υποστήριξη για Bluetooth tracker tags στο δίκτυο Find My Device. Τώρα που η Apple έχει ενσωματώσει το πρότυπο στο iOS, αναμένεται η κυκλοφορία πολλών νέων Bluetooth trackers. Εταιρείες όπως η Chipolo, η Pebblebee, η Motorola, η Jio και η Eufy έχουν ήδη ανακοινώσει σχετικά προϊόντα, ενώ η Samsung και η Tile έχουν δεσμευτεί για την υποστήριξη του προτύπου DULT.

Διαβάστε επίσης: Εγκαταστήσετε άμεσα την τελευταία έκδοση του Chrome browser