Η Samsung ανακτά την κορυφαία θέση, ενώ η Apple χάνει την πρωτιά.

Η Samsung ανακτά την κορυφαία θέση, ενώ η Apple χάνει την πρωτιά.
ired.gr

Οι αποστολές των iPhone της Apple μειώθηκαν κατά, σχεδόν, 10% παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, λόγω της γρήγορης αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές Κινέζους προμηθευτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η International Data Corporation (IDC).

Συγκεκριμένα, οι αποστολές της Apple μειώθηκαν κατά 9,6% το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας τις 50,1 εκατομμύρια μονάδες, σε σύγκριση με τις 55,4 εκατομμύρια μονάδες την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες εμπορικές μάρκες smartphone που περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Η Samsung ανακτά τη θέση του ηγέτη στην αγορά, την οποία είχε χάσει από την Apple το προηγούμενο έτος, με περίπου 60,1 εκατομμύρια μονάδες που στάλθηκαν και ένα μερίδιο αγοράς 20,8%, παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό αντιστοιχεί σε μια αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο του 2023, όταν το μερίδιο αγοράς της ήταν 22,5%.

Αντίθετα, η Apple που πέρυσι είχε ξεπεράσει τη Samsung για πρώτη φορά, παρουσίασε μια πτώση στο μερίδιο αγοράς από 20,7% σε 17,3%.

Διαβάστε επίσης: Το φετινό WWDC της Apple έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου, καθώς θα γίνουν αποκαλύψεις σχετικά με το iOS 18.

Ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος του IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers, σχολίασε: «Αν και αναμένουμε ότι αυτές οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν τη θέση τους στην κορυφή της αγοράς, η επανένταξη της Huawei στην Κίνα, μαζί με τα εντυπωσιακά κέρδη των Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus και vivo, πιθανότατα θα επηρεάσουν και τις δύο εταιρείες, καθώς αναζητούν νέους τομείς ανάπτυξης και διαφοροποίησης».

Η Apple αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το iPhone 15 στην κινεζική αγορά, η οποία επηρεάστηκε τόσο από την κυκλοφορία του Huawei Mate 60 όσο και από τις απαγορεύσεις που επέβαλε το κινεζικό κράτος σε διάφορες κρατικές επιχειρήσεις, κυρίως σε κλάδους όπως η ενέργεια, η ναυπηγική βιομηχανία, η εξόρυξη, η μεταποίηση, η εκπαίδευση και οι επενδύσεις.

Η μείωση των αποστολών της Apple συνέβη εν μέσω μιας περιόδου όπου οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 7,8% από έτος σε έτος, φτάνοντας τα 289,4 εκατομμύρια μονάδες. Αυτό αποτελεί τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με την IDC.

Διαβάστε επίσης: Η Apple ανησυχεί πως η μετάβαση του iPhone σε Android θα προκαλέσει απώλεια πελατών.