Η AI αναγνωρίζει τον φόβο και την αίσθηση κινδύνου στις φωνές των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Η AI αναγνωρίζει τον φόβο και την αίσθηση κινδύνου στις φωνές των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.
ired.gr

Το σύστημα που ανέπτυξε η Ισπανίδα μηχανικός οπτικοακουστικών συστημάτων Esther Rituerto λειτουργεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό σεξιστικής βίας, εστιάζοντας στη φωνή ενός θύματος και στους περιβαλλοντικούς ήχους.

Η Rituerto έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που αξιοποιεί ομιλία και ακουστικά σήματα που περιβάλλουν μια γυναίκα, προκειμένου να εντοπίσει καταστάσεις επικινδυνότητας για το θύμα. Μέσω αυτού, μπορεί να ανιχνεύσει τον φόβο στη φωνή του θύματος για πιθανή επίθεση, καθώς και ήχους που υποδηλώνουν κίνδυνο.

Η διδακτορική διατριβή της Rituerto, με τίτλο "Πολυτροπικός συναισθηματικός υπολογισμός σε φορητές συσκευές με εφαρμογές στην ανίχνευση της έμφυλης βίας", επικεντρώνεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντίληψη των αντιδράσεων των γυναικών σε καταστάσεις κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: Πότε αναμένεται η κυκλοφορία του iOS 17.5 Beta από την Apple;

Με βάση αυτές τις αντιδράσεις, αναπτύσσονται μηχανισμοί προειδοποίησης για την ανίχνευση των καταστάσεων κινδύνου με βάση την ακουστική τροπικότητα. Επιπλέον, η εφαρμογή της μεθοδολογίας γίνεται με προσοχή και σεβασμό προς τα θύματα.

Το σύστημα που προτείνεται από τη Rituerto περιλαμβάνει συσκευές όπως ένα μενταγιόν με ενσωματωμένο μικρόφωνο για την καταγραφή ήχων και ένα βραχιόλι για την ανίχνευση βιολογικών δεικτών του χρήστη.

Αυτές οι συσκευές συνδέονται με ένα smartphone, το οποίο επικοινωνεί με ένα σύστημα στο cloud. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό επικίνδυνων καταστάσεων και την αποστολή αυτόματης προειδοποίησης, προκειμένου να βοηθηθεί το θύμα.

Διαβάστε επίσης: Η αναβάθμιση των παλαιότερων συσκευών ξεκίνησε σήμερα με την είσοδο της Galaxy AI!