Η Apple, επίσημα, ανακοίνωσε ότι με την κυκλοφορία του iOS 17.4 τον Μάρτιο, θα επιτρέπει το sideloading και άλλες λειτουργίες.

Η Apple, επίσημα, ανακοίνωσε ότι με την κυκλοφορία του iOS 17.4 τον Μάρτιο, θα επιτρέπει το sideloading και άλλες λειτουργίες.
ired.gr

Το οικοσύστημα εφαρμογών του iPhone πρόκειται να βιώσει μεγάλες αλλαγές από την εποχή της δημιουργίας του App Store το 2008. Η Apple ανακοίνωσε τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στους κανόνες για τους προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανταποκρινόμενη στο Digital Markets Act (DMA) που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι το άνοιγμα προς τη λειτουργία των "εναλλακτικών αγορών εφαρμογών" στο iOS, γνωστή και ως sideloading. Οι νέες διατάξεις θα εφαρμοστούν με την κυκλοφορία του iOS 17.4 τον προσεχή Μάρτιο.

Όσον αφορά στη λειτουργία αυτών των "εναλλακτικών αγορών εφαρμογών", οι χρήστες στην ΕΕ και στην έκδοση iOS 17.4 θα μπορούν να κατεβάσουν ένα marketplace από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του. Τα marketplaces αυτά θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση της Apple και μετά την εγκατάστασή τους, ο χρήστης θα πρέπει να εγκρίνει τη λήψη εφαρμογών.

Αφού εγκριθούν και εγκατασταθούν, ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παραβιάζουν τους κανόνες του App Store. Επίσης, μπορεί να ορίσει ένα εναλλακτικό marketplace ως προεπιλεγμένο.

Διαβάστε επίσης: iOS 17.3: Οδηγίες για την ενεργοποίηση της Λειτουργίας Προστασίας Κλεμμένης Συσκευής στο iPhone

Ταυτόχρονα, οι προγραμματιστές θα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν είτε τις υπηρεσίες πληρωμών της Apple είτε ένα third-party σύστημα χωρίς προμήθεια προς την Apple. Αν επιλέξουν τις υπηρεσίες της Apple, θα υπάρχει μια προμήθεια επεξεργασίας της τάξης του 3%. Ταυτόχρονα, όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να επικυρώνονται από την Apple και να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της.

Επιπλέον, η Apple θα επιβάλλει νέες προμήθειες σε ορισμένες εφαρμογές, με το ποσοστό να πέφτει στο 17% ή το 10%, ανάλογα με τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, θα επιβάλλεται ένα νέο τέλος τεχνολογίας σε ιδιαίτερα δημοφιλείς εφαρμογές.

Αυτές οι αλλαγές ανοίγουν επίσης νέες πτυχές του οικοσυστήματος iOS στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών browser και υπηρεσιών streaming παιχνιδιών. Τέλος, θα επιτραπεί η προσφορά πληρωμών NFC σε third-party εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρή ειδοποίηση σχετικά με την ευπάθεια εκατομμυρίων iPhones - Παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα.