ΜΙΤ: Έρευνα αναδεικνύει τον κίνδυνο παρακολούθησης από χάκερ μέσω των αισθητήρων φωτεινότητας στα smartphone.

ΜΙΤ: Έρευνα αναδεικνύει τον κίνδυνο παρακολούθησης από χάκερ μέσω των αισθητήρων φωτεινότητας στα smartphone.
ired.gr

Μια έρευνα από το ΜΙΤ αποκαλύπτει ότι χάκερ μπορούν να σας παρακολουθούν μέσω του αισθητήρα φωτεινότητας του smartphone σας, ακόμη και χωρίς να ενεργοποιήσετε ποτέ την κάμερά σας.

Οι μικροσκοπικοί αισθητήρες αυτοί προσαρμόζουν τη φωτεινότητα της οθόνης σας βάσει του περιβάλλοντος φωτός. Αν και αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται αθώο και ασφαλές, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους αισθητήρες για να ανασυνθέσουν εικόνες από την οθόνη σας.

Διαβάστε επίσης: Η πιο πρόσφατη έκδοση ασφαλείας διορθώνει μια κρίσιμη αδυναμία του Android.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT ανακάλυψαν ότι αυτός ο αισθητήρας μπορεί να καταγράψει εικόνες από τις χειρονομίες σας, αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο υπολογιστικής απεικόνισης, οι ερευνητές ανέπτυξαν τη δυνατότητα επανασύνθεσης εικόνων από τις ανεπαίσθητες αλλαγές στη φωτεινότητα που ανιχνεύονται από τον αισθητήρα.

Προκειμένου να προστατευθούν, οι χρήστες θα πρέπει να ελέγχουν τις άδειες πρόσβασης που χορηγούν στις εφαρμογές για τον αισθητήρα φωτεινότητας, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν ποιες εφαρμογές έχουν πραγματικά πρόσβαση σε αυτόν. Επιπλέον, ο περιορισμός της ακρίβειας και της ταχύτητας του αισθητήρα μπορεί να δυσκολέψει τους χάκερ να συγκεντρώσουν σημαντικά δεδομένα, περιορίζοντας έτσι την δυνατότητά τους να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας.

Διαβάστε επίσης: 10 κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας.