Η πιο πρόσφατη έκδοση ασφαλείας διορθώνει μια κρίσιμη αδυναμία του Android.

Η πιο πρόσφατη έκδοση ασφαλείας διορθώνει μια κρίσιμη αδυναμία του Android.
ired.gr

Φαίνεται ότι η Google επιστρέφει στην πρακτική της κυκλοφορίας μηνιαίων ενημερώσεων την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Η αναβαθμισμένη έκδοση ασφαλείας του Android για τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, ενώ προχθές έγινε διαθέσιμη η αναβαθμισμένη έκδοση ασφαλείας για τον Δεκέμβριο. Αν και δεν είναι γνωστό εάν η Google διατηρεί το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται ότι η τρέχουσα έκδοση δεν περιλαμβάνει ενημέρωση για τα τηλέφωνα Pixel.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η ενημέρωση για τα Pixel δεν κυκλοφόρησε την πρώτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ενημέρωση του Δεκεμβρίου για τα Pixel θα προσφέρει μια τριμηνιαία έκδοση, γνωστή και ως Pixel Feature Drop. Η Google προτιμά να προβάλει αυτή την ενημέρωση ως ένα σημαντικό γεγονός, κυκλοφορώντας μια ολοκληρωμένη έκδοση, αντί να τη διαχωρίσει σε μικρότερα τμήματα.

Διαβάστε επίσης: Android 14: Η αναβάθμιση αφαίρεσε μια δημοφιλή λειτουργία.

Η έκδοση του Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά για τα τηλέφωνα Pixel που πληρούν τις προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, το Pixel 8 Pro θα εισάγει το χαρακτηριστικό Video Boost, το οποίο επεξεργάζεται βίντεο που καταγράφηκαν από το τηλέφωνο, δημιουργώντας δύο αντίγραφα και αποστέλλοντάς τα στο cloud της Google. Οι υπολογιστικές δυνατότητες φωτογραφίας της εταιρείας ενισχύουν την ποιότητα του βίντεο, προτού αποσταλεί στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών, ενώ ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση.

Όσον αφορά την ασφάλεια, το CVE-2023-40088 αποτελεί μια κρίσιμη ευπάθεια του Android, την οποία η Google διόρθωσε με την τελευταία έκδοση ασφαλείας τον Δεκέμβριο. Η ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις για άλλες 85 ευπάθειες. Το συγκεκριμένο CVE-2023-40088 αναφέρεται ως RCE (Remote Code Execution) και αντιπροσωπεύει μία από αυτές τις ευπάθειες.

Η εν λόγω ευπάθεια θα μπορούσε να επιτρέψει σε επιτιθέμενους να εκτελέσουν τον δικό τους κώδικα στο σύστημα ενός τηλεφώνου-στόχου χωρίς τη συναίνεση του χρήστη. Παρά τα προληπτικά μέτρα, είναι άγνωστο εάν αυτή η ευπάθεια εκμεταλλεύτηκε στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Μια από τις σημαντικές βελτιώσεις που παρέχει το Android 14 στην αυτονομία