Samsung OneUI 6: Προκαλεί ανησυχία λόγω πιθανού κινδύνου burn-in στις οθόνες των smartphones.

Samsung OneUI 6: Προκαλεί ανησυχία λόγω πιθανού κινδύνου burn-in στις οθόνες των smartphones.
ired.gr

Τα smartphones της Samsung που αναβαθμίζονται σε Android 14 με το OneUI 6 φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τις AMOLED οθόνες τους.

Τα πάνελ AMOLED, όπως και άλλα OLED, εκδηλώνουν ευαισθησία στην υψηλή θερμοκρασία. Το "burn-in" αποτελεί μια μόνιμη αλλοίωση τμημάτων της οθόνης, όταν μια εικόνα παραμένει εκεί για πολύ ώρα, οδηγώντας σε υπερχρήση και γρήγορη φθορά ορισμένων pixel.

Προκειμένου να προστατευτούν οι οθόνες από αυτόν τον κίνδυνο, η Samsung ενσωμάτωσε έναν μηχανισμό στο λογισμικό One UI 5, ο οποίος μετακινεί ελαφρώς τη θέση των εικονιδίων της γραμμής κατάστασης (όπως μπαταρία, ρολόι, wifi και σήμα) ανά διαστήματα, προλαμβάνοντας την πιθανή ζημία.

Διαβάστε επίσης: Μια από τις σημαντικές βελτιώσεις που παρέχει το Android 14 στην αυτονομία

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η προστασία από το "burn-in" λείπει από το OneUI 6 που βασίζεται στο Android 14. Χρήστες πολλών μοντέλων, όπως τα Galaxy S23, Z Fold 5, S23 FE, Tab S9 και A34, αναφέρουν προβλήματα όπου τα εικονίδια παραμένουν ακίνητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο "burn-in".

Η Samsung έχει προγραμματίσει να ενημερώσει περισσότερες από 50 συσκευές έως το τέλος της χρονιάς, αλλά η απουσία αυτού του μηχανισμού προκαλεί ανησυχίες, με τους χρήστες να συνιστούν να αναμένετε προτού εγκαταστήσετε το Android 14.

Για να ελέγξετε την κίνηση των εικονιδίων, ένας χρήστης του Reddit προτείνει να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο με ορατή τη γραμμή κατάστασης, να περιστρέψετε την οθόνη μεταξύ οριζόντιου και κατακόρυφου προσανατολισμού πολλές φορές, και στη συνέχεια να συγκρίνετε το στιγμιότυπο στο Samsung Gallery για να διαπιστώσετε εάν τα στοιχεία της γραμμής κατάστασης έχουν μετακινηθεί. Στο One UI 6, φαίνεται ότι παραμένουν ακίνητα.

Παρόλο που τα περιστατικά "burn-in" σε οθόνες smartphone είναι σπάνια, η έλλειψη αυτού του μηχανισμού προστασίας αποτελεί ανησυχία, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να ρισκάρει την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος επεξεργαστής των Android ξεπερνά σχεδόν σε όλες τις δοκιμές απόδοσης τον A17 Pro των iPhone 15 Pro στα benchmarks.