IPhone 12: Απόφαση - βόμβα στη Γαλλία. Σταματούν οι πωλήσεις του λόγω ακτινοβολίας

IPhone 12: Απόφαση - βόμβα στη Γαλλία. Σταματούν οι πωλήσεις του λόγω ακτινοβολίας
ired.gr

Το πρότυπο της ΕΕ θεσπίστηκε με δέκα φορές χαμηλότερες τιμές εκπομπών σε σύγκριση με αυτές που, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες. Αυτή η προδιαγραφή οδήγησε τη Γαλλία να αποφασίσει να διακόψει τις πωλήσεις του iPhone 12 στη χώρα.

Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η σειρά iPhone 12 του 2020 εκπέμπει ραδιενέργεια πάνω από τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ. Η Υπηρεσία Εθνικών Συχνοτήτων (ANFR) της γαλλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει αντιπροσώπους στα καταστήματα της Apple στη Γαλλία για να επαληθεύσει ότι τα μοντέλα της σειράς iPhone 12 δεν πωλούνται. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα ανακαλέσει όλα τα μοντέλα iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max εάν η εταιρεία δεν βρει τρόπο να διορθώσει το πρόβλημα. Από την πλευρά της, η Apple υποστηρίζει ότι οι συσκευές της πληρούν τις διεθνείς οδηγίες ακτινοβολίας.

Διαβάστε επίσης: Τίτλοι τέλους για τα iPhone mini;

Λίγο πριν την παρουσίαση του iPhone 15, η ANFR ανακοίνωσε ότι προσωρινά διακόπτει τις πωλήσεις της σειράς iPhone 12 στη Γαλλία λόγω μη συμμόρφωσης αυτών των συσκευών με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η ρυθμιστική υπηρεσία δήλωσε ότι τα smartphone είχαν υψηλότερο επίπεδο απορρόφησης ακτινοβολίας (SAR) από αυτό που καθορίζει η ΕΕ, το οποίο είναι χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές. Το SAR μετρά την ποσότητα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με την ANFR, το iPhone 12 είχε SAR 5,74 watt ανά κιλό κατά τη διάρκεια δοκιμών σε απόσταση 5 χιλιοστών, προσομοιώνοντας την έκθεση που θα είχε ένας χρήστης της σειράς iPhone 12 με το τηλέφωνο στην τσέπη του ή στα χέρια του. Το νόμιμο όριο στην ΕΕ είναι 4,0 Watt ανά κιλό. Σε μεγαλύτερη απόσταση, που επαναλαμβάνει την έκθεση σε έναν κάτοχο iPhone 12 με το τηλέφωνο στην τσέπη του σακακιού ή σε μια τσάντα, η ακτινοβολία της σειράς βρίσκεται εντός των νομικών ορίων.

Η Apple αντιδρά τώρα, ισχυριζόμενη ότι η σειρά iPhone 12 έχει λάβει πιστοποίηση από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ότι πληροί τα παγκόσμια πρότυπα ακτινοβολίας. Η εταιρεία υπογραμμίζει επίσης ότι έχει υποβάλει στην ANFR πολλαπλά αντίγραφα των δοκιμών που διεξήγαγε τόσο η εταιρεία όσο και τρίτοι φορείς, τα οποία δείχνουν ότι η σειρά iPhone 12 συμμορφώνεται με όλες τις κανονιστικές και τις προδιαγραφές SAR σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας δηλώνει ότι αμφισβητεί την αξιολόγηση της ANFR και θα συνεχίσει τον διάλογο με την υπηρεσία για να αποδείξει τη συμβατότητα των τηλεφώνων.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία