iOS 16.6.1: Η νέα αναβάθμιση συνιστάται να γίνει άμεσα

iOS 16.6.1: Η νέα αναβάθμιση συνιστάται να γίνει άμεσα
ired.gr

Ένα σημαντικό ανακοινωθέν κυκλοφορεί σήμερα για τα iPhones που χρησιμοποιούν την νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS. Η Apple συνιστά σε όλους τους κατόχους των συσκευών αυτών να πραγματοποιήσουν την αναβάθμιση χωρίς καθυστέρηση.

Η νέα έκδοση iOS 16.6.1 περιλαμβάνει μια διόρθωση που αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασφαλειακή ευπάθεια που είχε ανακαλυφθεί στο προηγούμενο iOS 16. Αυτή η ευπάθεια επιτρέπει σε κακόβουλα άτομα να εγκαταστήσουν κρυφά λογισμικό κατασκοπίας στις συσκευές iPhone χωρίς την ανάγκη για κάποια αλληλεπίδραση με τον κάτοχο της συσκευής.

Διαβάστε επίσης: Το iOS 16.6 είναι διαθέσιμο πλέον για όλα τα iPhone

Συγκεκριμένα, η διόρθωση αφορά κυρίως την ευπάθεια που είχε εκμεταλλευτεί το λογισμικό παρακολούθησης "Pegasus" της οργάνωσης NGO Group. Αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης έχει αναπτυχθεί ως εργαλείο κατασκοπίας και χρησιμοποιείται από κυβερνητικές υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκοπίας είναι σε θέση να μολύνει τα κινητά τηλέφωνα και να αποσπάσει δεδομένα όπως φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα, ακόμη και ηχογραφήσεις.

Στην ιστοσελίδα υποστήριξης της Apple, επισημαίνεται ότι μια τέτοια επίθεση στα λειτουργικά συστήματα iOS, MacOS και iPadOS θα μπορούσε να εκτελεστεί μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης εικόνας, που μπορεί να εκκινήσει αθόρυβα κακόβουλο κώδικα, δίνοντας στον χάκερ πρόσβαση στη συσκευή χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Επιπλέον, αυτή η ενημέρωση διορθώνει μια ακόμη ασφαλειακή ευπάθεια που αφορά την εφαρμογή Wallet, μέσω της οποίας μπορούσε επίσης να εκτελεστεί πιθανά κακόβουλος κώδικας.

Επιπλέον, διατίθενται ενημερώσεις ασφαλείας για τα λειτουργικά συστήματα iPadOS 16.6.1, macOS 13.5.2 και watchOS 9.6.2, που περιλαμβάνουν τις ίδιες διορθώσεις.

Η νέα έκδοση iOS 16.6.1 είναι συμβατή με όλα τα iPhone που λειτουργούν με το iOS 16.

Διαβάστε επίσης: iOS 17 Beta 8 και το iPadOS 17 Beta 8: τι νέο φέρνει;