Η SpaceX θα αναλάβει την εκτόξευση δορυφόρων για τη λειτουργία της υπηρεσίας Emergency SOS στα iPhone της Apple.

Η SpaceX θα αναλάβει την εκτόξευση δορυφόρων για τη λειτουργία της υπηρεσίας Emergency SOS στα iPhone της Apple.
ired.gr

Η Globalstar, ο δορυφορικός σύντροφος της Apple, αναλαμβάνει να καταβάλει ποσό ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων στην SpaceX του Elon Musk για την εκτόξευση νέων δορυφόρων. Αυτοί οι δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του δικτύου επικοινωνίας για το Emergency SOS μέσω δορυφόρου στα iPhone, σύμφωνα με αναφορές από το Nola.

Σύμφωνα με τις συμφωνημένες λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν μέσω ενός καταθέτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Globalstar θα πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές στη SpaceX με δόσεις από το 2023 έως το 2025, την περίοδο κατά την οποία η SpaceX σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους συγκεκριμένους δορυφόρους.

Το περασμένο έτος, η Apple εισήγαγε τη λειτουργία Emergency SOS μέσω δορυφόρου στα νέα μοντέλα iPhone 14. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στα iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max να επικοινωνούν με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ακόμα και όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση WiFi ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η Globalstar διαχειρίζεται τους δορυφόρους που καθιστούν δυνατή τη λειτουργία του Emergency SOS και είναι συνεργάτης της Apple. Αρχικά, η Apple ανακοίνωσε ότι η χρήση του Emergency SOS μέσω δορυφόρου θα ήταν δωρεάν για δύο χρόνια, χωρίς να έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος της υπηρεσίας στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: iPhone 14: Έσωσε άντρα που παγιδεύτηκε σε φαράγγι 120 μέτρων

Το ποσό των 64 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλει η Globalstar στη SpaceX πιθανότατα αποτελεί μόνο ένα μέρος του συνολικού κόστους λειτουργίας των δορυφόρων, και αναμένεται ότι αυτό το κόστος θα μεταφερθεί στην Apple. Επομένως, είναι λογικό να υπάρχει τελικά χρέωση, μικρή ή μεγάλη, για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Emergency SOS μέσω δορυφόρου.

Επιπλέον, η Globalstar έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει το 85% της τρέχουσας και μελλοντικής χωρητικότητας του δικτύου της στα iPhone της Apple. Επιπλέον, θα αναλάβει τη διαχείριση και τη συντήρηση του προσωπικού, του λογισμικού, των δορυφορικών συστημάτων, των προτύπων ποιότητας και κάλυψης, καθώς και άλλων σχετικών υπηρεσιών.

Πριν από την κυκλοφορία των μοντέλων iPhone 14, η Globalstar αγόρασε δορυφορικό εξοπλισμό αξίας 327 εκατομμυρίων δολαρίων από μια καναδική εταιρεία και η Apple παραχώρησε στην Globalstar δάνειο ύψους 252 εκατομμυρίων δολαρίων. Όλα αυτά τα κεφάλαια έχουν επενδυθεί στην ανάπτυξη, αναβάθμιση και διατήρηση του δικτύου.

Το Emergency SOS μέσω δορυφόρου είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Βελγίου, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Πορτογαλίας.

Διαβάστε επίσης: Emergency SOS via Satellite: Η λειτουργία της Apple έσωσε 10 πεζοπόρους στις ΗΠΑ