Google Maps: H άγνωστη λειτουργία που κάνει το αυτοκίνητό σου αόρατο

Google Maps: H άγνωστη λειτουργία που κάνει το αυτοκίνητό σου αόρατο
ired.gr

Η χρήση των Google Maps απαιτεί την παροχή προσωπικών δεδομένων στην τεχνολογική εταιρεία, εκτός αν ενεργοποιηθεί μια συγκεκριμένη ρύθμιση που μπορεί να καταστήσει την τοποθεσία του αυτοκινήτου αόρατη. Ένα από τα αγαπημένα εργαλεία της Google, τα Google Maps, προσφέρουν υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης που έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα.

Ωστόσο, η πλήρως δωρεάν χρήση της εφαρμογής αυτής δεν είναι τόσο αθώα, καθώς απαιτεί τη συλλογή και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη θέση του οχήματος και τους προορισμούς που έχουν επισκεφθεί οι χρήστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει το ερώτημα εάν είναι εφικτό να εκμεταλλευτεί κανείς τις υπηρεσίες των Google Maps χωρίς να παρακολουθείται συνεχώς από την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Υποστηρίζει και αξιοθέατα από την Αθήνα το εντυπωσιακό Immersive View των GOOGLE Maps

Ευτυχώς, η Google και ειδικότερα η εφαρμογή χαρτών προσφέρει μια λύση. Εάν κάποιος ενεργοποιήσει τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης όταν ανοίγει την εφαρμογή, τότε οι δραστηριότητες του δεν θα αποθηκεύονται, παρότι η τρέχουσα θέση του χρήστη μπορεί να ανιχνευθεί από τους χάρτες.

Αυτή η λειτουργία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την ανώνυμη περιήγηση σε έναν περιηγητή ιστού. Με τους Google Maps, η τρέχουσα τοποθεσία μπορεί να εντοπιστεί, αλλά οι δραστηριότητες και οι αναζητήσεις δεν καταγράφονται.

Αυτό ενισχύει την ιδιωτικότητα των χρηστών και προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα, αν και δεν εξαλείφει τελείως τους κινδύνους που αφορούν την ψηφιακή ασφάλεια.

Παρατηρούμε ότι η ενεργοποίηση της ανώνυμης περιήγησης στους χάρτες της Google δεν επηρεάζει τις άλλες εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες γεωτοποθέτησης και συνεχίζουν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα.

Επομένως, εάν επιθυμούμε να ενισχύσουμε την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, πρέπει είτε να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία "Πληροφορίες Τοποθεσίας" είτε να περιορίσουμε την πρόσβαση εφαρμογών που μοιράζονται αυτά τα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: Google: Τίτλοι τέλους για τα δικά της γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας