Η Ρωσία απαγορεύει τα iPhones σε κρατικούς λειτουργούς υπό το φόβο κατασκοπείας

Η Ρωσία απαγορεύει τα iPhones σε κρατικούς λειτουργούς υπό το φόβο κατασκοπείας
ired.gr

Η FSB, η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, φαίνεται να έχει λάβει μία απόφαση μετά από έρευνα της, η οποία αποκάλυψε μία δραστηριότητα κατασκοπείας που αποδίδεται σε αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και εμπλέκονται σε αυτήν συσκευές της Apple.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση Ρώσων χάκερ στις Η.Π.Α. – Έκλεψαν στοιχεία από 6 εκατ. οδηγούς και «εισέβαλαν» σε υπουργεία

Σύμφωνα με την FSB, χιλιάδες iPhones έχουν εντοπιστεί ως μολυσμένα με λογισμικό παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών αποστολών της Ρωσίας σε χώρες του NATO. Παρόλο που η FSB δεν παρέχει αποδείξεις, ισχυρίζεται ότι η Apple συνεργάστηκε στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για να παρέχει "μία ευρεία γκάμα εργαλείων ελέγχου".

Από την πλευρά της, η Apple αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με καμία κυβέρνηση για να δημιουργήσει πίσω πόρτα σε οποιοδήποτε προϊόν της Apple, και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Putin, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ρωσίας από ξένη τεχνολογία, υπέγραψε πέρυσι ένα διάταγμα που καλεί τους θεσμούς που εμπλέκονται σε "κρίσιμες υποδομές πληροφοριών" να χρησιμοποιούν ρωσικό λογισμικό έως το 2025.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Το FBI αγοράζει τα δεδομένα χρηστών των smartphone συσκευών