Google: Τίτλοι τέλους για τα δικά της γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Google: Τίτλοι τέλους για τα δικά της γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας
ired.gr

Η Google ανακοίνωσε την αναβολή του εσωτερικού της έργου με την κωδική ονομασία "Iris", σύμφωνα με το Business Insider, που είχε ως στόχο την ανάπτυξη γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτή η απόφαση προέκυψε μετά από μια σειρά απολύσεων και αναδιαρθρώσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην εταιρεία. Το αποχαιρετιστήριο χειροκρότημα του επικεφαλής της επαυξημένης πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας της Google, Clay Bavor, ο οποίος αποχώρησε για να ξεκινήσει μια startup με τον συν-CEO της Salesforce, Bret Taylor, αποτέλεσε επίσης έναν παράγοντα στην απόφαση αυτή. Επιπλέον, υπήρχαν αναφορές ότι η Google άλλαζε συνεχώς τη στρατηγική της για τα γυαλιά Iris, κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στα μέλη της ομάδας που εργάζονταν στο έργο.

Διαβάστε επίσης: Apple Vision Pro: Tο band κεφαλιού θα προσφέρεται ως ξεχωριστό αξεσουάρ

Τα γυαλιά Iris AR είχαν σχεδιαστεί να μοιάζουν με συνηθισμένα γυαλιά και υπήρχε μια πρώιμη έκδοση που θύμιζε τα "Focals" της καναδικής startup North, την οποία εξαγόρασε η Google το 2020. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από την Google, παρουσιάστηκε μια πιο πρόσφατη έκδοση των γυαλιών που παρουσίαζε μια λειτουργία μετάφρασης επαυξημένης πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο. Αν και διάφορες φήμες αναφέρονταν ότι τα γυαλιά αυτά θα ήταν διαθέσιμα το 2024, αυτό δεν είναι επιβεβαιωμένο.

Αν και η Google έχει αναβάλει την ανάπτυξη δικού της υλικού επαυξημένης πραγματικότητας, σύμφωνα με το Business Insider, η εταιρεία εξακολουθεί να επιδιώκει φιλόδοξους στόχους στον τομέα αυτό. Φαίνεται ότι η Google επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας πλατφόρμας "Android για AR". Η εταιρεία ελπίζει να ακολουθήσει το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί για την κινητή της πλατφόρμα, παρέχοντας άδειες χρήσης του λογισμικού της για τα γυαλιά σε άλλους κατασκευαστές. Αυτή τη στιγμή, η Google εργάζεται στην ανάπτυξη του Android XR για τις φορητές συσκευές "εκτεταμένης πραγματικότητας" της Samsung και, σύμφωνα με το Insider, σε μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται "micro XR" για γυαλιά.

Διαβάστε επίσης: Όσα μάθαμε για τα γυαλιά Vision Pro της Apple που προσφέρονται σε τιμή περίπου 3.500 δολαρίων.