Google: Αλλάζει το Android Emergency SOS μετά από αναφορές για τυχαίες κλήσεις

Google: Αλλάζει το Android Emergency SOS μετά από αναφορές για τυχαίες κλήσεις
ired.gr

Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητες και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι έξυπνες συσκευές (smartphones) και τα φορετά αξεσουάρ (wearables), έχουν προσφέρει νέους τρόπους πρόσβασης σε αυτή τη βοήθεια.

Αναφορικά με τη λειτουργία ανίχνευσης σύγκρουσης και ανίχνευσης πτώσης, αυτές οι δυνατότητες είναι σχεδιασμένες να ανιχνεύουν αυτόματα περιστατικά και να ειδοποιούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να λάβουν δράση. Ωστόσο, όπως με κάθε τεχνολογία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις.

Οι συσκευές που προσφέρουν αυτές τις λειτουργίες είναι προγραμματισμένες να αντιδρούν σε συγκεκριμένα μοτίβα και συνθήκες για να ανιχνεύσουν μια πιθανή έκτακτη κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανίχνευση μπορεί να είναι εσφαλμένη, όπως κατά λάθος ειδοποίηση για πτώση ή σύγκρουση χωρίς να υπάρχει πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις ή έχετε αμφιβολίες για τη λειτουργία αυτών των λειτουργιών, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε τις ρυθμίσεις της συσκευής σας και να διασφαλίσετε ότι είναι σωστά ρυθμισμένες.

Η λειτουργία Emergency SOS που εισήχθη στα κινητά τηλέφωνα με Android 12 και σε άλλες συσκευές κατασκευαστών αργότερα προορίζεται να διευκολύνει την επικοινωνία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης κατάστασης. Ωστόσο, μπορεί να συμβούν ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις ή να γίνουν ακούσιες κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης: Emergency SOS via Satellite: Η λειτουργία της Apple έσωσε 10 πεζοπόρους στις ΗΠΑ

Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς επιβαρύνει τα κέντρα επικοινωνίας με μη απαραίτητες κλήσεις και καθυστερεί τη βοήθεια που απαιτείται για όσους βρίσκονται σε πραγματική έκτακτη ανάγκη. Η Google αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα και εργάζεται για να το αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα, η Google αναπτύσσει τεχνολογία που θα αποτρέπει την ακούσια ενεργοποίηση της λειτουργίας Emergency SOS. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ψευδείς ειδοποιήσεις και να διασφαλιστεί ότι οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη για βοήθεια.

Το φαινόμενο των αυξημένων κλήσεων, που φτάνει τον αριθμό ρεκόρ 999, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αυξανόμενης διαθεσιμότητας του Emergency SOS σε τηλέφωνα Android, έχει αναφερθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας. Οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι αυτές οι "σιωπηλές κλήσεις" θέτουν πρόβλημα, καθώς καταναλώνουν πολύτιμους πόρους και χρόνο, με μέσο όρο έως και 20 λεπτά για να διαχειριστούν την κάθε κλήση.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους, όπως η ακούσια ενεργοποίηση του Emergency SOS από τους χρήστες, προβλήματα σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αισθητήρων που ανιχνεύουν τις έκτακτες καταστάσεις, ή ακόμη και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό των συσκευών.

Το πρόβλημα με τις περιττές κλήσεις στον αριθμό έκτακτης ανάγκης παραμένει ακόμη και μετά την ενημέρωση στο Android 13. Οι ενημερώσεις λογισμικού συχνά περιλαμβάνουν βελτιώσεις και διορθώσεις για να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις στην ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτών των αλλαγών που να επηρεάζουν τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης.

Η Google και οι κατασκευαστές συσκευών είναι συνειδητοποιημένοι για την ανάγκη για αξιόπιστα συστήματα έκτακτης ανάγκης και συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτίωση αυτών των λειτουργιών. Εάν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα με το Emergency SOS στη συσκευή σας, συνιστώ να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη του κατασκευαστή ή να υποβάλετε αναφορά στην ομάδα ανάπτυξης του Android για να τους ενημερώσετε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Έτσι, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να επιλύσουν το ζήτημα και να βελτιώσουν τη λειτουργία του Emergency SOS στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται και στην Ελλάδα το Flood Hub της Google