Σε διαδικασία πώλησης ο Κωτσόβολος

Σε διαδικασία πώλησης ο Κωτσόβολος
ired.gr

Η εταιρεία Currys αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση μία από τις θυγατρικές της με τις καλύτερες επιδόσεις. Η θυγατρική αυτή, γνωστή ως Κωτσόβολος, παρουσιάζει εκτιμώμενο τζίρο οικονομικής χρήσης από την 1η Μαΐου 2022 έως τις 29 Απριλίου 2023 που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Currys ακολουθεί μια διαδικασία που θυμίζει μια ανοιχτή πρόσκληση για υποψήφιους επενδυτές, η οποία δεν είναι συνηθισμένη στον συγκεκριμένο κλάδο και στην Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι η εταιρεία έχει υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την τιμή της ελληνικής αλυσίδας και δείχνει τη δέσμευσή της να επιτύχει τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εκμεταλλευόμενη τη θετική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Google Bard: Τέλος στην Ευρώπη

Η Currys αντιμετωπίζει ανάγκη για ρευστότητα και οι ενδείξεις από τον κλάδο της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στη Δυτική Ευρώπη, όπου δραστηριοποιείται, δεν είναι θετικές. Η κατανάλωση στην Ευρώπη αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών συνήθως πωλούνται σε πολλαπλάσιο των κερδών τους, συνήθως με αποτίμηση από 3 έως 5 φορές. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κωτσόβολος, δεν θα ήταν απίθανο να δούμε το τίμημα να υπερβαίνει τις 7 έως 8 φορές τα κέρδη της εταιρείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αλυσίδα έχει ηγετικό μερίδιο αγοράς που φτάνει το 40% στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και έχει ένα εκτενές και καλά τοποθετημένο δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα (με την πλειοψηφία του τζίρου να προέρχεται από την Αττική και το υπόλοιπο από τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια).

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι οτι η Κωτσόβολος διαθέτει μία από τις καλύτερες, μεγαλύτερες και πλήρως ενημερωμένες βάσεις πελατών, οι οποίες υπερβαίνουν ακόμη και τις βάσεις των λιανικών τραπεζών. Επίσης, η αλυσίδα έχει καταξιωμένη φήμη στην εξυπηρέτηση των πελατών της, ένα χαρακτηριστικό που έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες.

Οι γνώστες του κλάδου προβλέπουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες της αγοράς με δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο της λιανικής που έχουν σχέση με την Ελλάδα σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς και μεγάλη εμπειρία στην καταναλωτική αγορά.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε ενδιαφέρον από χρηματοδοτικά κεφάλαια (fund), ενώ οι επενδυτικές κινήσεις με ελληνική συμμετοχή θεωρούνται περιορισμένες. Παρόλα αυτά, υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες με παρόμοιο επενδυτικό προφίλ, αλλά και ευρύτερο εμπορικό πλαίσιο. Πρέπει να σημειωθεί πως η ενδεχόμενη κυριαρχία της Κωτσόβολος στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε επίσης: Νέο μεγάλο πλήγμα στο AOSP. Η Google καταστρέφει τις custom ROM