Προσοχή με το Strava. Εφαρμογή αποκαλύπτει την ακριβή διεύθυνση των χρηστών.

Προσοχή με το Strava. Εφαρμογή αποκαλύπτει την ακριβή διεύθυνση των χρηστών.
ired.gr

Το Strava είναι μια δημοφιλής εφαρμογή που χρησιμοποιείται από πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως για να παρακολουθούν και καταγράφουν τις δραστηριότητές τους, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το πεζοπορία, το κολύμπι και άλλα αθλήματα. Η εφαρμογή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις τους, όπως απόσταση, χρόνος, ταχύτητα, υψομετρική ανάβαση, καρδιακός παλμός και άλλα.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να συνδεθούν με άλλους χρήστες, να δημιουργήσουν προκλήσεις, να συμμετάσχουν σε κοινότητες και να ανακαλύψουν νέες διαδρομές και περιοχές για την πρακτική των αγαπημένων τους αθλημάτων. Η εφαρμογή παρέχει έναν τρόπο να μοιράζονται τις δραστηριότητές τους με φίλους και να λάβουν αναγνώριση και υποστήριξη από την κοινότητα των χρηστών του Strava. Ωστόσο, ένα κατά τα άλλα διασκεδαστικό χαρακτηριστικό του app, το οποίο υπάρχει από το 2018, μπορεί να προκαλεί ένα σημαντικό “πρόβλημα”.

Διαβάστε επίσης: iPhone: Γνωστή εφαρμογή αναβαθμίστηκε για όσους χρησιμοποιούν τα Live Activities

Ερευνητές από το North Carolina State University Raleigh διαπίστωσαν ότι είναι πιθανό κάποιος να ανακαλύψει τη διεύθυνση κατοικίας ενός χρήστη του Strava υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό οφείλεται στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από την εφαρμογή και τη χρήση των heatmaps που δείχνουν τις δραστηριότητες των χρηστών.

Οι heatmaps του Strava αποτελούν χάρτες που δείχνουν τη συχνότητα των δραστηριοτήτων σε διάφορες περιοχές. Όταν οι χρήστες ανεβάζουν τα δεδομένα των προπονήσεών τους, αυτά συνδέονται με την τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκαν. Με τη συνδυασμένη ανάλυση των heatmaps και άλλων διαθέσιμων πληροφοριών, όπως φωτογραφίες και δημόσιες πληροφορίες για αθλητικές εκδηλώσεις, είναι δυνατή η ανακάλυψη της πιθανής τοποθεσίας του σπιτιού του χρήστη.

Αυτό το πρόβλημα έθεσε ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας για τους χρήστες του Strava, καθώς η αποκάλυψη της διεύθυνσης κατοικίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ασφάλειας. Ως απάντηση, οι δημιουργοί της εφαρμογής έχουν εισαγάγει επιπλέον επιλογές απορρήτου και ασφάλειας για τους χρήστες τους, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών. Είναι σημαντικό για τους χρήστες να εξετάζουν και να ρυθμίζουν τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας του προφίλ τους στο Strava για να διασφαλίσουν την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι το ποσοστό για την εντοπισμένη διεύθυνση ήταν περίπου 37.5% σε σύγκριση με τα δεδομένα που είχαν από το Strava.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πιθανότητα εύρεσης της διεύθυνσης είναι χαμηλότερη για τους χρήστες που ζουν σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές σε σύγκριση με αυτούς που ζουν σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι σε μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, οι δραστηριότητες των χρηστών μπορεί να είναι πιο συγκεντρωμένες και να δυσκολεύει την αναγνώριση μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης.

Για περισσότερη ασφάλεια, θα πρέπει να αποτρέψετε την εμφάνιση των σημείων εκκίνησης και τερματισμού, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις.
  • Επιλέξτε “Privacy Controls” και στη συνέχεια “Map Visibility”.
  • Η απόκρυψη των σημείων εκκίνησης και τερματισμού συνδέονται με συγκεκριμένη διεύθυνση. Μπορείτε να προσαρμόσετε το εύρος εγγύτητας εντός του οποίου αρχίζει ή τελειώνει κάθε δραστηριότητα, με επιλογές έως και ακτίνα 1 μιλίου.

Διαβάστε επίσης: 7 τύποι εφαρμογών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας