Gmail: Δεν θα ξέρεις ποιο email να εμπιστευθείς

Gmail: Δεν θα ξέρεις ποιο email να εμπιστευθείς
ired.gr

Όπως όλοι γνωρίουμε, το Gmail προσφέρει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται "Επαλήθευση Αποστολέα" (Sender Verification), το οποίο εμφανίζει ένα μπλε τικ δίπλα στο όνομα του αποστολέα σε emails που προέρχονται από επιβεβαιωμένους λογαριασμούς αποστολής. Αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να αναγνωρίζουν πιο εύκολα τα γνήσια και αξιόπιστα email.

Το χαρακτηριστικό της "Επαλήθευσης Αποστολέα" βασίζεται σε τεχνικές όπως ο DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) και ο SPF (Sender Policy Framework), τα οποία επιτρέπουν στο Gmail να επαληθεύει την πηγή των email και να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προέλευση των email που λαμβάνουν.

Διαβάστε επίσης: Θα διαγράφει τους ανενεργούς λογαριασμούς η Google

Όμως, όπως φαίνεται, ο μηχανικός κυβερνοασφάλειας Chris Plummer παρατήρησε μια πιθανή ευπάθεια στις προστασίες του Gmail που επιτρέπει σε κακόβουλους χρήστες να παρακάμπτουν τις ελέγχους ακεραιότητας και να κάνουν τα μηνύματά τους να φαίνονται ότι προέρχονται από μια επίσημη πηγή.

Ωστόσο, όπως αναφέρεις, ο Plummer ενημέρωσε τη Google για το συγκεκριμένο ζήτημα και η εταιρεία ανταποκρίθηκε στην αναφορά του σφάλματος. Η Google είναι γνωστή για τη συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ασφάλειας που προκύπτουν στις υπηρεσίες της, και είναι πιθανό να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτής της ευπάθειας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εμφάνιση του μπλε τικ δεν εγγυάται πλήρως ότι το email είναι απόλυτα ασφαλές ή ότι δεν περιέχει spam. Οι χρήστες πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το περιεχόμενο και την αξιοπιστία του αποστολέα, πριν αποφασίσουν να ανταποκριθούν ή να ανοίξουν συνημμένα αρχεία σε ένα email.

Διαβάστε επίσης: Google|Θα σε ενημερώνει αν η διεύθυνση email έχει δημοσιευθεί στο dark web