Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία

Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία
ired.gr

Η συζήτηση σχετικά με την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τυχόν επιπτώσεις στην υγεία είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς ειδικούς. Έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές μελέτες για να εξεταστεί η πιθανή σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και της υγείας.

Οι οργανισμοί υγείας και αρμόδιες αρχές έχουν αναθεωρήσει την επιστημονική βιβλιογραφία και έχουν καταλήξει σε διάφορα συμπεράσματα. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί αδιάσειστη επιστημονική απόδειξη για το ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων σε επίπεδα που συνήθως εκπέμπονται από αυτά μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν δημοσιεύσει δηλώσεις στις οποίες αναγνωρίζουν την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην υγεία. Ωστόσο, εξακολουθούν να συνιστούν μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση hands-free συσκευών ή ακουστικών, για τη μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι οργανισμοί αυτοί συμπεραίνουν ότι η πιθανότητα επιβλαβούς επίδρασης είναι πολύ χαμηλή, αλλά δεν αποκλείουν την ύπαρξη πιθανού κινδύνου. Συνεπώς, η χρήση μέτρων προφύλαξης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για όσους επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα στην υγεία εξακολουθούν να είναι θέμα ενεργής έρευνας και οι επιστημονικές γνώσεις εξελίσσονται συνεχώς. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε από επίσημες πηγές και να εξετάζετε τις συστάσεις των αρμόδιων οργανισμών υγείας.

Διαβάστε επίσης: Smartphones | Oικονομία μηδενικών εκπομπών - Ποιες προηγμένες τεχνολογίες υιοθετούνται

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας παραθέτει δεδομένα που αφορούν τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης (Specific Absorption Rate - SAR) για κάθε μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Το SAR μετρά την ποσότητα ενέργειας απορροφημένη ανά μονάδα μάζας από το ανθρώπινο σώμα κατά την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες.

Οι τιμές SAR που αναφέρεις αντιστοιχούν στις τιμές που επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2 w/kg) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (1,6 w/kg). Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές αποτελούν όρια για την εκπομπή ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα και έχουν θεσπιστεί με βάση την τρέχουσα επιστημονική γνώση και την αρχή της προφύλαξης.

Πάμε, τώρα, να δούμε πέντε μοντέλα που εκπέμπουν μερικές από τις ισχυρότερες ακτινοβολίες στην αγορά και είναι τα εξής:

  1. Motorola Edge (1,79 w/kg)
  2. OnePlus 6T (1,55 w/kg)
  3. Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg)
  4. Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg)
  5. Google Pixel 4a (1,37 w/kg) σε ισοπαλία με το Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg).

Όσο για τα τηλέφωνα που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν τη λιγότερη ακτινοβολία, αυτά είναι τα:

  • Samsung Galaxy Note10+ 5G (0,19 w/kg)
  • Galaxy Note10 της Samsung (0,21 w/kg)
  • Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg)
  • LG G7 ThinQ (0,24 w/kg)
  • Motorola Razr 5G (0,27 w/kg)
  • iPhone SE (0,98 w/kg)
  • iPhone 11 (0,95 w/kg)
  • iPhone 12 (0,98 w/kg)
  • iPhone 13 (0,99 w/kg)
  • iPhone 14 (0,98 w/kg).

Γενικά, εάν ανησυχείτε για την έκθεσή σας στην ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, μπορείτε να λάβετε μέτρα προφύλαξης, όπως να χρησιμοποιείτε hands-free συσκευές ή ακουστικά κατά τη διάρκεια των κλήσεων και να περιορίζετε τον χρόνο που περνάτε με το τηλέφωνο κοντά στο σώμα σας.

Διαβάστε επίσης: Προστατέψτε τα πολύτιμα αρχεία σας κάντε backup τώρα