Τα social media είναι επικίνδυνα για τους νέους, προειδοποιεί ο αρχίατρος των ΗΠΑ

Τα social media είναι επικίνδυνα για τους νέους, προειδοποιεί ο αρχίατρος των ΗΠΑ
ired.gr

Έρευνα που δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν "εξαιρετικά βλαβερά αποτελέσματα" στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ο αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Βίβεκ Μέρθι, προειδοποιεί ότι αυτή η κρίση ψυχικής υγείας απαιτεί άμεση αντίδραση και καλεί τις τεχνολογικές εταιρείες να αναλάβουν δράση.

Η έκθεση αναφέρει ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους, αλλά υπάρχουν "πολυάριθμα στοιχεία" που δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν. Αυτή η προειδοποίηση υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ανάληψη ευθύνης από τις εταιρείες τεχνολογίας για την προστασία της ψυχικής υγείας των νέων χρηστών τους.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σχέση ανάμεσα στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι νέοι που χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να αισθάνονται ώθηση να συγκρίνονται με άλλους, και αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους, σύμφωνα με τον Βίβεκ Μέρθι.

Διαβάστε επίσης: Οι ανθρώπινες σχέσεις στον βωμό της τεχνολογίας και των social media

Επιπλέον, τα νεαρά κορίτσια μπορεί να είναι ακόμη πιο ευάλωτα. Η χρήση αυτών των πλατφορμών τα εκθέτει περισσότερο σε κυβερνοπαρενόχληση ή ακόμη και στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ψυχική υγεία των νέων κοριτσιών.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας θα πρέπει να θεσπίσουν μια "ελάχιστη ηλικία" για τα παιδιά που επιθυμούν να ενταχθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους, καθώς και να δημιουργήσουν σταθερές παραμέτρους για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής τους. Η έρευνα του Pew Research Center που αναφέρετε καταδεικνύει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα για την προστασία των νέων από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Η ζητούμενη "ελάχιστη ηλικία" θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες και αξιόπιστα δεδομένα για την ανάπτυξη των παιδιών και την επίδραση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία τους. Επιπλέον, η δημιουργία σταθερών παραμέτρων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των νέων είναι εξίσου σημαντική, διότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ιδίως των ανηλίκων, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, η συζήτηση για τη ρύθμιση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της προστασίας των ανηλίκων χρηστών έχει αυξηθεί και έχει γίνει θέμα προτεραιότητας για τους νομοθέτες και τις επιχειρήσεις τεχνολογίας. Οι προσπάθειες για την προστασία της ψυχικής υγείας και της ιδιωτικότητας των νέων αποτελούν σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και υγιέστερου περιβάλλοντος στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: iPhone: Θα παρακολουθεί και θα βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων