Εμφύτευμα βοηθά ασθενή με παράλυση να περπατήσει

Εμφύτευμα βοηθά ασθενή με παράλυση να περπατήσει
ired.gr

Πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των εμφυτευμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κίνησης σε ασθενείς με παράλυση του νωτιαίου μυελού. Μια από αυτές τις προσεγγίσεις είναι η χρήση εμφυτευμάτων που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτής της τεχνολογίας είναι το εμφύτευμα Neuralink, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Elon Musk. Το Neuralink είναι ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στον εγκέφαλο και μπορεί να ανιχνεύει τη δραστηριότητα των νευρώνων και να επικοινωνεί με έναν υπολογιστή ή άλλη εξωτερική συσκευή. Αυτό το εμφύτευμα μπορεί να δημιουργήσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή.

Μέσω αυτής της διεπαφής, ασθενείς με παράλυση μπορούν να εκτελέσουν κινήσεις, όπως η ορθοστασία και το περπάτημα, χρησιμοποιώντας εξωτερικές συσκευές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κινητικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής για ασθενείς με παράλυση.

Ο νευροεπιστήμονας Γκρεγκουάρ Κουρτίν και η ομάδα του δοκίμασαν μια διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης (Brain-Spinal Interface - BSI) που επιτρέπει την άμεση σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών του νωτιαίου μυελού που εμπλέκονται στον έλεγχο του περπατήματος. Αυτή η διεπαφή εμφυτεύεται και αποτελείται από ένα σύστημα καταγραφής και διέγερσης που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Διαβάστε επίσης: Πώς η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του αυτισμού

Η μεγάλη πρόοδος σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια ήταν ότι το BSI μπόρεσε να βαθμονομηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, προσαρμοζόμενο στις προτιμήσεις και τις κινήσεις του ασθενούς. Το εμφύτευμα παρέμεινε αξιόπιστο και σταθερό για περίπου ένα χρόνο, ακόμη και όταν ο ασθενής βρισκόταν στο σπίτι του χωρίς επίβλεψη.

Αυτή η έρευνα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας BSI ανοίγει νέες προοπτικές για την αποκατάσταση της κίνησης σε ασθενείς με παράλυση, επιτρέποντας στους ασθενείς να επανακτήσουν την ικανότητα να σταθούν και να περπατήσουν.

Σύμφωνα με τον ασθενή, το BSI επιτρέπει σε αυτόν να έχει φυσικό έλεγχο των κινήσεών του στα πόδια, επιτρέποντάς του να στέκεται, να περπατά, να ανεβαίνει σκάλες και να διασχίζει ακόμα και δύσκολα εδάφη. Επιπλέον, η χρήση της συσκευής βελτίωσε την νευρολογική αποκατάστασή του και του επέτρεψε να περπατά με πατερίτσες, ακόμα και όταν το BSI ήταν απενεργοποιημένο.

Διαβάστε επίσης: Η google επεκτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας