Η τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής έρχεται σε iPhone, iPad για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες να μιλήσουν

Η τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής έρχεται σε iPhone, iPad για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες να μιλήσουν
ired.gr

Η Apple παρουσίασε μια νέα δυνατότητα στο πλαίσιο του λειτουργικού συστήματος iOS με την ονομασία "Voice Control". Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν έναν ψηφιακό κλώνο της φωνής τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως σε περίπου 15 λεπτά.

Η δυνατότητα Personal Voice είναι σχεδιασμένη ειδικά για άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν τη φωνή τους λόγω συνθηκών όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή άλλες νευρολογικές παθήσεις. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν και να εξατομικεύσουν ένα ψηφιακό μοντέλο της φωνής τους, ώστε να μπορούν να εκφωνούν λέξεις και προτάσεις με τον ίδιο τον ήχο και την ένταση που είχαν πριν από την απώλεια της φωνής τους.

Διαβάστε επίσης: «Be my eyes» - Μία εφαρμογή που βοηθά άτομα με προβήματα όρασης

Η ανακοίνωση αυτής της δυνατότητας έγινε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Αναμένεται ότι η δυνατότητα Personal Voice θα κυκλοφορήσει ως μέρος του επερχόμενου λειτουργικού συστήματος iOS 17 αργότερα φέτος.

Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση και χρησιμοποιείται για να μάθει τα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους της φωνής του χρήστη, όπως η τονικότητα, ο ρυθμός και οι ιδιαιτερότητες. Μετά τη δημιουργία του ψηφιακού κλώνου, ο χρήστης μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να εκφωνεί κείμενα, να καλεί τον ψηφιακό βοηθό της Apple "Siri" ή να επικοινωνεί με τις συσκευές του σε πλήρη αυτονομία.

Η νέα αυτή δυνατότητα προσφέρει ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου στους χρήστες, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τις συσκευές τους με έναν εξατομικευμένο τρόπο βασισμένο στη δική τους φωνή.

Διαβάστε επίσης: Πώς η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του αυτισμού