«Be my eyes» - Μία εφαρμογή που βοηθά άτομα με προβήματα όρασης

«Be my eyes» - Μία εφαρμογή που βοηθά άτομα με προβήματα όρασης
ired.gr

Άλλο ένα τεχνολογικό επίτευγμα έρχεται να δώσει ελπίδα στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Απλά πράγματα στην καθημερινότητα που για τους περισσότερους από εμάς περνάνε απαρατήρητα ή δεν μας απασχολούν καν, μπορεί να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για ένα άτομο που δεν έχει την όρασή του.

Ανακαλύπτοντας την εφαρμογή «Be My Eyes»

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι μπορείτε να «δανείσετε τα μάτια σας» και να βοηθήσετε ένα άτομο που δεν βλέπει να ντυθεί, να πληρώσει έναν λογαριασμό ή να κάνει μια εργασία στο σπίτι του δίχως να κινδυνέψει; Η εφαρμογή «Be my eyes» έρχεται να υπηρετήσει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Προσφέρει οπτική βοήθεια σε τυφλά άτομα ή όσους έχουν περιορισμένη όραση, είναι δωρεάν και μπορεί ο οποιοσδήποτε διαθέτει smartphone να την κατεβάσει.

Η ιδέα της εφαρμογής- η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε συσκευές iOS το 2015 και σε συσκευές Android το 2017 - ανήκει στον Δανό Χανς Γιόργκεν Γουίμπεργκ, έναν ξυλουργό με προβλήματα όρασης.

Σήμερα, η εφαρμογή έχει 5,4 εκατομμύρια εθελοντές σε 175 χώρες, οι οποίοι μιλούν 185 γλώσσες και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους χρήστες με προβλήματα όρασης. Η απήχησή της οφείλεται στην απλότητα και την ταχύτητά της. Οι περισσότεροι χρήστες με προβλήματα όρασης τη χρησιμοποιούν για καθημερινές εργασίες.

 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Όταν ένα άτομο με προβλήματα όρασης ζητήσει βοήθεια μέσω της εφαρμογής, στέλνεται ειδοποίηση σε κάμποσους εθελοντές. Η εφαρμογή στη συνέχεια συνδέει έναν τυφλό ή με μειωμένη όραση άνθρωπο, με έναν εθελοντή, με βάση τη ζώνη ώρας και την ίδια γλωσσά. Ο πρώτος εθελοντής που θα ανταποκριθεί στο αίτημα, συνδέεται άμεσα με τον αυτόν που ζητά βοήθεια μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης, δείχνοντας στον εθελοντή πλάνα από την κάμερα της συσκευής του χρήστη που ζητά βοήθεια. Παράλληλα, ακούν ο ένας τον άλλον και έτσι λύνουν το πρόβλημα μαζί. Μερικά παραδείγματα χρήσης της εφαρμογής είναι:

  • Διάβασμα ετικετών
  • Βοήθεια στο σούπερ μάρκετ
  • Ανάγνωση της ημερομηνίας λήξης τροφίμων
  • Πληροφορίες άφιξης και αναχώρησης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Διαβάστε επίσης: Πώς η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του αυτισμού

Εκτός, όμως, από την εφαρμογή – θησαυρό που λέγετε <<Be My Eyes>> υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, εξίσου βοηθητικές και αρκετά χρήσιμες για άτομα με προβλήματα όρασης. Μερικές από αυτές είναι:

1. Lazzus: τυφλός βοηθός gps

Αυτή η εφαρμογή δημιουργεί διαδρομές για τυφλούς, προσφέροντας τις πιο γρήγορες και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. Από την άλλη πλευρά, το σύστημα γεωεντοπισμού του, τους ειδοποιεί ανά πάσα στιγμή για το πού βρίσκονται και τους ειδοποιεί για διαβάσεις και σκάλες, ώστε να είναι πάντα σε εγρήγορση.

2. Brailliac: Δάσκαλος Braille

Με αυτή την εφαρμογή θα μάθετε γρήγορα και διασκεδαστικά την ανάγλυφη γραφή τυφλών και θα σας διδάξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γραφή μπράιγ. Σας δίνει την δυνατότητα ακόμη και να κάνετε διαγωνισμούς με τους φίλους σας. Οι γλώσσες που περιλαμβάνονται είναι  Αγγλικά, Τσέχικα, Σουηδικά, Σλοβακικά, Ταμίλ και Ισπανικά.

3. Storytel: Ηχητικά βιβλία και Ebooks

Είναι μια εφαρμογή για τους λάτρεις της ανάγνωσης. Μπορείτε να ακούσετε τα καλύτερα ηχητικά βιβλία στο δικό σας κινητό με περισσότερους από 1.000 τίτλους. Επιπλέον, μπορείτε να το κάνετε ανά πάσα στιγμή. Σας επιτρέπει να τα κατεβάσετε για να τα διαβάσετε σε λειτουργία offline.

4. Lookout

Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για να βοηθάει ανθρώπους, που είτε έχουν μειωμένη όραση είτε είναι τυφλοί, και είναι σε θέση να αναγνωρίσει αντικείμενα του περιβάλλοντος και κείμενα, βοηθώντας τόσο στην μετακίνηση σε άγνωστους χώρους, όσο και στην ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών. Στην πράξη μετά την εκκίνηση της εφαρμογής, o χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο, παρά να στρέψει το κινητό του στον περιβάλλοντα χώρο και η εφαρμογή θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα αντικείμενα που βλέπει η κάμερα της συσκευής.

Διαβάστε επίσης: iPhone: Θα παρακολουθεί και θα βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων