Juice jacking - Προσοχή όταν φορτίζετε το κινητό σας σε δημόσιους χώρους

Juice jacking - Προσοχή όταν φορτίζετε το κινητό σας σε δημόσιους χώρους
ired.gr

Το κινητό, αναμφίβολα, αποτελεί ένα χρήσιμο πολυεργαλείο, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε προέκταση του χεριού μας. Έτσι, στις καθημερινές ανησυχίες έχει προστεθεί και το «άγχος της μπαταρίας». Βέβαια όταν υπάρχει η ανάγκη για φόρτιση, αλλά δεν υπάρχει κάποιο Powerbank μαζί μας και βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο υπάρχουν διάφοροι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης, που βρίσκονται συνήθως σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κ.ά., οι οποίοι βασίζονται σε θύρες USB και μπορεί να είναι ευάλωτοι σε μια εκμετάλλευση που ονομάζεται "juice jacking" που μπορεί να μολύνει τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό.

Το Juice jacking είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης που εκμεταλλεύεται τις θύρες USB που βρίσκονται στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης για να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Οι χάκερ συνήθως χρησιμοποιούν παραβιασμένα καλώδια USB για να υποκλέψουν μέσω λογισμικού το περιεχόμενο ηλεκτρονικών συσκευών, αποσπώντας ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης.

Το FBI συμβουλεύει αποφεύγουμε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι απατεώνες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές.Προτείνει να έχουμε μαζί μας τον δικό μας φορτιστή και το δικό μας καλώδιο USB και να χρησιμοποιούμε αντ’ αυτού μια πρίζα.

Διαβάστε επίσης: Οι χάκερ σπέρνουν κρυφά κακόβουλο λογισμικό στο Google Play Store — πώς να παραμείνετε ασφαλείς

 

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τις συσκευές μας από αυτές τις επιθέσεις

 

  1. Ασύρματη φόρτιση

Αν υπάρχει η δυνατότητα και από τους δημόσιους φορτιστές αλλά και από την συσκευή μας, αν φυσικά το υποστηρίζει, να χρησιμοποιούμε την ασύρματη φόρτιση. Η ασύρματη φόρτιση δεν μεταδίδει δεδομένα καθόλου, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει το τηλέφωνό μας θύμα κακόβουλου λογισμικού.

 

  1. Επιλέγουμε πάντα "φόρτιση μόνο"

Αν δεν υπάρχει η επιλογή της ασύρματης φόρτισης και συνδέσουμε τη συσκευή μας σε μια δημόσια θύρα φόρτισης USB, επιλέγουμε πάντα "φόρτιση μόνο". Αν όμως εμφανιστεί ένα μήνυμα που μας ζητά να επιλέξουμε «κοινή χρήση δεδομένων» ή «μόνο χρέωση», επιλέγουμε πάντα «μόνο χρέωση». Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα μεταφερθούν δεδομένα κατά τη φόρτιση της συσκευής μας. Ακόμη καλό είναι να κλειδώνουμε ή να απενεργοποιούμε το τηλέφωνό μας κατά τη φόρτιση, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει τις απλές εκμεταλλεύσεις σύνδεσης ή λογισμικού που μπορούν να προκύψουν μόνο όταν το τηλέφωνο είναι ξεκλείδωτο.

 

  1. Ενημέρωση λογισμικού

Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη συσκευή μας ενημερωμένη με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Όταν οι ερευνητές ασφαλείας των διάφορων συσκευών εντοπίζουν ένα exploit του juice jacking, συνήθως επιδιορθώνεται από τον κατασκευαστή της συσκευής.

Διαβάστε επίσης: Πως μπορείτε να δείτε εάν το τηλέφωνό σας Android έχει ιό ή έχει γίνει hacked