Πώς η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του αυτισμού

Πώς η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του αυτισμού
ired.gr

Η τεχνολογία ανέκαθεν υπήρξε αρωγός των ατόμων με κάποια μορφής φυσική αναπηρία. Ωστόσο, η εκρηκτική άνοδος της ψηφιακής επανάστασης, η οποία κατέστησε εφικτή τη δημιουργία εικονικών κόσμων και έδωσε λαβή να αμφισβητηθούν στερεοτυπικές έννοιες, φαίνεται να παρέχει πλέον τη δυνατότητα υποστήριξης για άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται την πραγματικότητά μας διαφορετικά και, ωε εκ τούτου, αποκλίνουν από τη θεωρούμενη ευρέως ως κανονικότητα. Η πλέον αντιπροσωπευτική ομάδα της κατηγορίας αυτής είναι τα άτομα που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού μαζί με τους γονείς και τους ειδικούς παιδαγωγούς.

Τι είναι ο Αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία και ανομοιογένεια μεταξύ των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτή. Για το λόγο αυτό μιλάμε σήμερα για «διαταραχή του φάσματος του αυτισμού» (Autism spectrum disorder, ASD). Ετυμολογικά η λέξη «αυτισμός» έχει τις ρίζες του στην ελληνική λέξη «εαυτός» και ουσιαστικά δηλώνεται η απομόνωση του ατόμου στον εαυτό του. Σύμφωνα με έρευνες, ο τρόπος που διασυνδέονται τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο είναι διαφορετικός στα άτομα με αυτισμό καθώς και η μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ενδεχομένως να παρουσιάσουν δυσκολίες στην επικοινωνία και τη χρήση της γλώσσας, όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά ταλαντούχοι σε άλλα κομμάτια, όπως οι τέχνες και οι επιστήμες.

 

Τεχνολογία και αυτισμός

Ας αρχίσουμε όμως από την απλή χρήση των υπολογιστών, των ταμπλετών και των κινητών τηλεφώνων. Μεγάλος αριθμός ατόμων στο αυτιστικό φάσμα, δείχνει να αναπτύσσει ικανοποιητικά και μερικές φορές επαρκώς, τις δεξιότητες που απαιτούνται για την χρήση αυτών των συσκευών. Είτε είναι οθόνες αφής για παράδειγμα, είτε συμβατικές οθόνες, με απαραίτητη τη χρήση πληκτρολογίου ή και ποντικιού, τα άτομα αυτής της ομάδας, δείχνουν να κατανοούν την λογική πίσω από την χρήση τους, ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η χρήση της τεχνολογίας, έχει επίσης εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μέσω του διαδικτύου και των εφαρμογών (applications), τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα και δείχνουν να μένουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένα σε αυτά. Θεραπευτικά και ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τόσο το διαδίκτυο, όσο και ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Το watchOS 10 περιγράφεται ως η μεγαλύτερη ενημέρωση λογισμικού του Apple Watch από το 2015!

Ακολουθούν μερικές εφαρμογές  που μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με αυτισμό ή γενικότερα δυσκολίες στην επικοινωνία, την οργάνωση και μαθησιακές δυσκολίες.

  1. Tiimo

Μια από τις πλέον χρήσιμες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, το Tiimo στοχεύει στην οργάνωση και την τήρηση ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που ορίζει ο χρήστης. Καθώς η ρουτίνα είναι σημαντική για πολλούς και οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανασφάλεια, το Tiimo φροντίζει να συντηρεί ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες, χρόνους ολοκλήρωσης, εναπομείναντα χρόνο και υπό-στόχους, όλα οπτικοποιημένα για εύκολη διαχείριση και παρακολούθηση.

 

  1. Calm Counter

Με το Calm Counter, ένα άτομο που βιώνει άγχος, θυμό και παρόμοια, έντονα συναισθήματα θα μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή με σκοπό να ακολουθήσει τις οδηγίες για αναπνοές και μέτρηση έως το δέκα, προκειμένου να μειώσουν την επιρροή του συναισθήματος και να επιχειρήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση με ψυχραιμία. Λειτουργεί τόσο με φωνητικές οδηγίες όσο και χωρίς, ανάλογα με το τι βολεύει τον κάθε χρήστη. Πέραν αυτών, περιλαμβάνει και μια μικρή ιστορία που έχει να κάνει με τη διαχείριση θυμού, με σκοπό να βοηθήσει περαιτέρω όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες με το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

  1. CommBoards Lite

Για θέματα που αφορούν στην επικοινωνία, η εφαρμογή CommBoards Lite δίνει τη λύση με έξυπνο τρόπο, αφού μπορεί να βοηθήσει ακόμη και άτομα που δυσκολεύονται με την ομιλία. Προσφέρει μια οπτικοποιημένη λύση, επιτρέποντας στον χρήστη να πατήσει σε εικόνες και σύμβολα οι οποίες αντιπροσωπεύουν φράσεις και λέξεις, κι όταν ολοκληρώσει τη σκέψη του, τότε η εφαρμογή «διαβάζει» δυνατά το αποτέλεσμα για να επικοινωνηθεί σε οποιονδήποτε.

 

  1. Otsimo

Η συγκεκριμένη εφαρμογή στοχεύει στη χρήση από γονείς και κηδεμόνες παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, βοηθώντας τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από 100+ διαδραστικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ψυχολόγους και φυσικά, γονείς, ώστε να προσαρμοστεί ακριβώς στις ανάγκες των παιδιών. Οτιδήποτε από λέξεις, αριθμητική και χρώματα μέχρι αντικείμενα, ζώα και άλλα πολλά, είναι αντικείμενα εκμάθησης για τα παιδιά που με τον δικό τους τρόπο θα συνδυάσουν διασκέδαση και «διάβασμα».

Διαβάστε επίσης: 5 λόγοι για τους οποίους ανυπομονούμε για την κυκλοφορία του iOS17.