Τέλος στην κακόβουλη χρήση των tag trackers προσπαθούν να βάλουν η Apple και η Google

Τέλος στην κακόβουλη χρήση των tag trackers προσπαθούν να βάλουν η Apple και η Google
ired.gr

Η Apple και η Google υπέβαλαν σήμερα από κοινού μια προτεινόμενη βιομηχανική προδιαγραφή για την καταπολέμηση της κακής χρήσης των tracker Bluetooth για ανεπιθύμητη παρακολούθηση ατόμων. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, οι εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις ειδοποιήσεις ανεπιθύμητης παρακολούθησης τύπου AirTag σε ιχνηλάτες αντικειμένων τρίτων σε μελλοντικές εκδόσεις iOS και Android.

Οι συσκευές tracking κυκλοφόρησαν στην αγορά ως μια λύση για να παρακολουθείς την τοποθεσία των συσκευών σου ή άλλων αντικειμένων σε περίπτωση που τα χάσεις ή σου τα κλέψουν, αλλά στην πορεία προέκυψαν πολλά περιστατικά χρήσης τους για την παρακολούθηση ανθρώπων. Η Apple είχε λάβει από την πρώτη στιγμή κάποια μέτρα για να αποτρέψει όσο γίνεται την κακόβουλη χρήση των AirTags, και τώρα βρίσκει συμπαραστάτη τη Google για να θέσουν από κοινού ορισμένες προδιαγραφές για όλες αυτές τις συσκευές κάθε ενδιαφερόμενου κατασκευαστή.

Διαβάστε επίσης: Τα AirPods θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά υγείας για την ακοή τα επόμενα δύο χρόνια

Οι Tile, Chipolo, Samsung, Eufy και Pebblebee έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για το προσχέδιο προδιαγραφών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Apple. Το πρώτο προσχέδιο (draft) θα κατατεθεί στον οργανισμό IETF (Internet Engineering Task Force) και έπειτα θα ακολουθήσει εκτενής συζήτηση για την οριστικοποίηση των προδιαγραφών προς τα τέλη του 2023.

Επί του παρόντος, εάν το iOS εντοπίσει ένα άγνωστο AirTag να κινείται με κάποιον με την πάροδο του χρόνου, ειδοποιείται με μια ειδοποίηση push. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να λάβουν μέτρα για να βρουν και να απενεργοποιήσουν το AirTag εάν είναι απαραίτητο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα αποτρέψουν την ανεπιθύμητη παρακολούθηση ανθρώπων, αλλά υποθέτουμε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει μια αναλυτικότερη ενημέρωση.

Διαβάστε επίσης: Πως μπορείτε να δείτε εάν το τηλέφωνό σας Android έχει ιό ή έχει γίνει hacked