«Μάχη» Microsoft και Google για την επόμενη γενιά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

«Μάχη» Microsoft και Google για την επόμενη γενιά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης
ired.gr

Στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών έχουμε δει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κολοσσούς να ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία σε διάφορους τομείς: για το λειτουργικό σύστημα των προσωπικών υπολογιστών μας, τον browser που θα χρησιμοποιούμε, την μηχανή αναζήτησης, το λειτουργικό των smartphones και πολλά ακόμη.

Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης δείχνει να είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ή ΑΙ αν προτιμάτε την συντομογραφία που έχει κυριαρχήσει από τα αρχικά των λέξεων artificial intelligence) με τις Microsoft και Google να είναι -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές αλλά και κινεζικές εταιρείες όπως η Baidu να προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικό τους κομμάτι από μία αγορά που, όπως όλα δείχνουν, θα διαμορφώσει την παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο τα επόμενα χρόνια. 

Η παρουσίαση του Bard, το ΑΙ chatbot της Google, αποτελεί την απάντηση της τελευταίας στο chatGPT της OpenAI, η οποία εξελίσσεται σε βασικό «εταίρο» της Microsoft στο ΑΙ.

Το Bard αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια τη Google, ένα «πείραμα». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Google να μη χάσει την κυριαρχία της όσον αφορά στην αναζήτηση πληροφοριών. Με το chatGPT να έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα καθώς επιτρέπει την αναζήτηση πληροφοριών με έναν πιο φυσικό τρόπο και να απαντά πολύ πιο «έξυπνα» από την απλή παράθεση συνδέσμων σε ιστοσελίδες, η Google έπρεπε να παρουσιάσει τη δική της απάντηση.

 

Η λογική που ακολουθεί το Bard είναι αντίστοιχη με εκείνη του chatGPT αν και παρουσιάζεται βελτιωμένο δεδομένου ότι οι απαντήσεις που παρέχει είναι ενημερωμένες και με σχετικά πρόσφατες εξελίξεις και πληροφορίες. Όμως, η Google προσπαθεί να κρατά χαμηλά τους τόνους και να κινείται εξαιρετικά προσεκτικά προκειμένου να προλάβει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, στο έτερο «στρατόπεδο» υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Η OpenAI παρουσίασε πρόσφατα το GPT-4, την τελευταία γενιά του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας που έχει αναπτύξει, το οποίο είναι αρκετά βελτιωμένο και προσφέρει δυνατότητες που περιλαμβάνουν την ανάλυση δεδομένων από video μέχρι τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο.

 

Όσοι πάντως αναρωτιούνται για την πρακτική αξιοποίηση αυτών των νέων τεχνολογιών, μπορούν να δουν πως λειτουργεί ο συνδυασμός του Bing με το chatGPT αλλά και το Microsoft 365 Copilot. Η Microsoft παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες την επόμενη γενιά της δημοφιλούς σουίτας εφαρμογών γραφείου που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερη τη λογική των μοντελών τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας πάνω στο οποίο βασίζεται το GPT. Με το Microsoft 365 Copilot ο χρήστης μπορεί να γράφει σε φυσική γλώσσα τι θέλει να κάνει και η πλατφόρμα αναλαμβάνει να το κάνει. Για παράδειγμα, μπορεί να γράψει ότι θέλει να κάνει ένα πάρτι για την κόρη του και το σύστημα να αναλαμβάνει να φτιάξει αυτόματα όλη τη λίστα με τις εργασίες αλλά και προτάσεις για χώρους διεξαγωγής του πάρτι ή ακόμη και να κάνει και μία παρουσίαση με φωτογραφίες της κόρης του. Ή να δημιουργήσει μία παρουσίαση με στοιχεία που δίνει ο χρήστης, ο οποίος αναφέρει απλά τι θέλει να υπάρχει στην παρουσίαση!

Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά δημιουργεί μία καλή βάση για να μπορέσει ο χρήστης να φτιάξει την παρουσίαση που επιθυμεί. Όπως, επίσης, επιτρέπει ακόμη και να έχεις κανείς άμεσα τη σύνοψη όσων ειπώθηκαν σε ένα call στο Teams σε περίπτωση που το έχασε ή καθυστέρησε να συνδεθεί.

Τα σχετικά demos είναι αρκούντως εντυπωσιακά και η Microsoft έχει ξεκινήσει τις σχετικές δοκιμές με μεγάλους πελάτες της. Προς το παρόν, είναι μόνο στα αγγλικά αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες γλώσσες, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πότε θα είναι διαθέσιμο.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα Θετικά και Αρνητικά του AI

Φωνές για «φρένο» στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι και ο προβληματισμός στην Ευρώπη

Η διάθεση στο ευρύ κοινού του ChatGPT της OpenAI που ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη ήταν -τρόπον τινά- η εξέλιξη που έφερε το ΑΙ στο διεθνές προσκήνιο με αποτέλεσμα οι συζητήσεις γύρω από την αξιοποίηση του αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο να ενταθούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες το ΑΙ βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της παγκόσμιας επικαιρότητας και οι εκκλήσεις για «επιβράδυνση» του ρυθμού με τον οποίο προχωρά η έρευνα για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

 

Η απόφαση των ιταλικών αρχών να απαγορεύσουν στην OpenAI να επεξεργάζεται τα δεδομένα των Ιταλών πολιτών προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλατφόρμα του ChatGPT, ήταν ένα ακόμη σημάδι όσον αφορά την ανησυχία που υπάρχει. Και είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετές ακόμη χώρες του δυτικού κόσμου, όπως η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν για το αν θα πρέπει να επιβάλλουν άμεσα περιορισμούς στη χρήση του ChatGPT, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή περιεχομένου παραπληροφόρησης, αλλά και γενικότερα όσον αφορά στη χρήση των εφαρμογών του αποκαλούμενου generative AI.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι προειδοποιήσεις από εταιρείες κυβερνοασφάλειας όπως είναι η CheckPoint, η ESET και η Kaspersky για το πως το ChatGPT και τα υπόλοιπα αντίστοιχα ΑΙ εργαλεία αξιοποιούνται από τους κυβερνοεγκληματίες αλλά και οργανισμούς που προωθούν την παραπληροφόρηση.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η συζήτηση για το ΑΙ και οι επιπτώσεις του δεν είναι καινούρια. Την τελευταία πενταετία, υπάρχουν ένας μεγάλος σκεπτικισμός μεταξύ ανθρώπων που ασχολούνται με τις ψηφιακές τεχνολογίες για τους κινδύνους που ελλοχεύει η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι είναι δύσκολο να βάλει κανείς φρένο στην τεχνολογική εξέλιξη. Όπως έχει δείξει ότι η τεχνολογία δεν είναι «καλή» ή «κακή» αλλά εξαρτάται από το πως την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Στην περίπτωση του ΑΙ, ένα βασικό ζήτημα που έγινε προφανές με το ChatGPT ήταν ότι έκανε την εμφάνιση του και άρχισε να γίνεται δημοφιλές χωρίς κανένα έλεγχο. Οι επιφυλάξεις ενισχύονται από την αδιαφάνεια και την αδυναμία κατανόησης αυτών των συστημάτων που χαρακτηρίζονται από αυτονομία. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις επιτείνονται, εξαιτίας της μεγάλης ασυμμετρίας ισχύος μεταξύ εκείνων που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν αλγοριθμικά συστήματα και των χρηστών ή όσων υφίστανται τα αποτελέσματα αυτών των συστημάτων. Η εναπόθεση των κανόνων ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης στις Big Tech είναι καλή είδηση για τις ίδιες, όχι όμως για την κοινωνία.

H θέσπιση κανόνων και γενικότερα ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη είναι γενικά το θέμα που βρίσκεται πιο ψηλά από οποιοδήποτε άλλο στην παγκόσμια συζήτηση για το ΑΙ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις, όπως και άλλα από τα μεγάλα κράτη του πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ότι για να δημιουργηθεί το εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο απαιτείται χρόνος και το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο ενδιάμεσο.

Για παράδειγμα, η τελευταία γενιά της πλατφόρμας GPT της OpenAI, το GPT 4, έγινε διαθέσιμη πριν από μερικές εβδομάδες και μία βασική διαφορά της ήταν ότι -σε σχέση με το GPT 3.5- είχε πολύ περισσότερους περιορισμούς όσον αφορά στον τρόπο που μπορεί να τη χρησιμοποιεί κάποιος πολίτης. Όμως, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσε να βρει κανείς εύκολα και γρήγορα τρόπους προκειμένου να παρακάμψει αυτούς τους περιορισμούς. Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε κάθε περίπτωση, το ΑΙ είναι πλέον εδώ και θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια. Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι πολύ διαφορετικό ως εξέλιξη σε σχέση με ότι έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Κάτι που σημαίνει και απαιτεί και έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης: Η google επεκτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας