Η google επεκτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας

Η google επεκτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας
ired.gr

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που πλέον η καθημερινότητα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Αυτοκίνητα, έξυπνα τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι μόνο ένα κομμάτι από κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα που χρησιμοποιεί ένας μέσος άνθρωπος καθημερινά. Ωστόσο όμως ο τομέας της τεχνολογίας με ίσως την μεγαλύτερη και πιο σημαντική εξέλιξη είναι αυτός της υγείας. Πλέον τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη η ρομποτική και τηλεϊατρική έχουν αλλάξει τελείως την υγειονομική περίθαλψη και έχουν συμβάλει πάρα πολύ στην βελτίωση της υγείας και του προσδόκιμου ζωής.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη χρήση αλγορίθμων και λογισμικού μηχανικής μάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να μιμηθεί την ανθρώπινη γνώση στην ανάλυση, παρουσίαση και κατανόηση σύνθετων ιατρικών δεδομένων και δεδομένων περίθαλψης.

Ο πρωταρχικός στόχος των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζονται με την υγεία είναι η ανάλυση των σχέσεων μεταξύ τεχνικών πρόληψης ή θεραπείας και των αποτελεσμάτων των ασθενών. Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εφαρμόζονται σε πρακτικές όπως διαδικασίες διάγνωσης, ανάπτυξη πρωτοκόλλου θεραπείας, ανάπτυξη φαρμάκων, εξατομικευμένη ιατρική και παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών. Οι αλγόριθμοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων μέσω ηλεκτρονικών αρχείων υγείας για την πρόληψη και τη διάγνωση ασθενειών.

Διαβάστε επίσης: Χρήση γονικού ελέγχου στο iPhone

Η GOOGLE επεκτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βοηθώντας στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, και απαντώντας σε ιατρικές ερωτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης The Check Up της τεχνολογικής εταιρείας, στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν αρκετές νέες ενημερώσεις και συνεργασίες που, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσουν στην επέκταση της πρόσβασης στην περίθαλψη και «θα καταστήσουν τον τομέα πιο δίκαιο».

Η εταιρεία παρουσίασε την τελευταία έκδοση του Large language μοντέλου της, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει απαντήσεις σε ιατρικές ερωτήσεις, με την ονομασία Med-PaLM 2. Τα μοντέλα αυτά αξιοποιούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων κειμένου για να αποθηκεύσουν τη γνώση του κόσμου μέσα σε ένα νευρωνικό δίκτυο. Εκπαιδεύονται σε μεγάλα σύνολα δεδομένων και μπορούν να παράγουν κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο και να εκτελούν ποικίλες εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.

ο Dr. Alan Karthikesalingam, επικεφαλής της έρευνας στο GOOGLE Health, έδειξε παραδείγματα μερικών από τις ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει το Med-PaLM 2, όπως "ποια είναι τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της πνευμονίας;" και "μπορεί να θεραπευτεί η ακράτεια;". Πολλές φορές, οι απαντήσεις ήταν παρόμοιες -και ακόμη πιο εμπεριστατωμένες- με τις απαντήσεις που έδιναν οι κλινικοί γιατροί στις ίδιες ερωτήσεις.

Ωστόσο, η εταιρεία παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να κυκλοφορήσει στον πραγματικό κόσμο, λόγω ορισμένων κενών στην απάντηση ορισμένων ιατρικών ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η απουσία λεπτομερειών. «Μπορείτε να δείτε από αυτού του είδους τις εργασίες ότι εξακολουθούμε να μαθαίνουμε», δήλωσε ο Karthikesalingam.

Η GOOGLE ανακοίνωσε επίσης νέες συνεργασίες που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και στον ταχύτερο εντοπισμό πληροφοριών για την υγεία. Η πρώτη συνεργασία γίνεται με το νοσοκομείο Jacaranda Health με έδρα την Κένυα το οποίο επικεντρώνεται στην υγεία των μελλουσών μητέρων και των νεογέννητών τους. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά μηχανήματα υπερήχων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει παρουσία σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα που δεν διαθέτουν τα μηχανήματα ή διαθέτουν πολύ λίγα από αυτά, τα οποία είναι δαπανηρά και απαιτούν την εκπαίδευση ατόμων προκειμένου να παρακολουθούνται περισσότερες έγκυες γυναίκες.

Μια άλλη συνεργασία με το νοσοκομείο Chang Gung Memorial Hospital στην Ταϊβάν θα διερευνήσει τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση υπερήχων για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού αντί για τις παραδοσιακές μαστογραφίες, οι οποίες μπορεί επίσης να είναι δαπανηρές. Η GOOGLE συνεργάζεται επίσης με την Mayo Clinic για να εξετάσει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοβολία, μια κοινή θεραπεία για τον καρκίνο.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη της μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση μιας διαδικασίας που ονομάζεται “οριοθέτηση περιγράμματος”, κατά την οποία οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν αξονικές τομογραφίες για να περιγράψουν τα υγιή όργανα και τους ιστούς που κινδυνεύουν, ώστε η ακτινοβολία να μπορεί να κατευθυνθεί προς τον όγκο.

Η GOOGLE επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα της μηχανής αναζήτησής της να παρέχει πληροφορίες σχετικά με προσιτούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Η Hema Budaraju της GOOGLE Search, δήλωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε το Duplex για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν κοινοτικά κέντρα υγείας που προσφέρουν δωρεάν και χαμηλού κόστους περίθαλψη, προσθέτοντας περισσότερους γιατρούς με ραντεβού που μπορούν να κλείσουν online.

«Γνωρίζουμε επίσης πόσο σημαντικό είναι όταν αναζητάτε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης οι πληροφορίες που βρίσκετε να είναι ακριβείς, όπως ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση της κλινικής», ανέφερε. «Το GOOGLE Duplex κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ για να επαληθεύσει τις πληροφορίες τους στο GOOGLE Search και έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να επαληθεύσουμε αν οι πάροχοι δέχονται ορισμένα Medicaid προγράμματα στην πολιτεία τους».

Διαβάστε επίσης: Νέος ανταγωνιστής των MacBook| Η Samsung παρουσίασε το Galaxy Book3 Ultra