YouTube: Προειδοποίηση για απάτη μέσω email από φαινομενικά επιβεβαιωμένο λογαριασμό

YouTube: Προειδοποίηση για απάτη μέσω email από φαινομενικά επιβεβαιωμένο λογαριασμό
ired.gr

Bλέπουμε αναφορές για απόπειρα phishing που εμφανίζει το no-reply@youtube.com ως αποστολέα.  Να είστε προσεκτικοί και μην κάνετε λήψη ή δώσετε πρόσβαση σε κανένα αρχείο εάν λάβετε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(email)»,  προειδοποιεί το YouTube σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ύστερα από αναφορές που δέχθηκαν από χρήστες.


Τα email και τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phising) είναι μια αγαπημένη τακτική των επιτηδείων και με το πέρας  του καιρού γίνονται όλο και πιο αληθοφανή. Το YouTube έχει προειδοποιήσει τους χρήστες του, για να αποτρέψει στους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε επικίνδυνους συνδέσμους που μπορεί να λάβουν.

Η εταιρεία που ανήκει στην Google έχει προειδοποιήσει τους χρήστες της, να είναι προσεκτικοί μετά από αναφορές για μια εκστρατεία ηλεκτρονικού ψαρέματος, η οποία ισχυρίζεται πως ενημερώνει σχετικά με μια «νέα πολιτική δημιουργίας εσόδων(Monetisation)» και «νέους κανόνες».

Διαβάστε επίσης: H Apple αυξάνει τις τιμές των Apple Music και Apple TV+ - Δείτε πως διαμορφώνονται στην Ελλάδα

Η δημιουργία εσόδων είναι αυτό που ουσιαστικά,  επιτρέπει στους δημιουργούς να κερδίζουν χρήματα από τα βίντεό τους στο YouTube , κυρίως μέσω προβολής διαφημίσεων.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποστέλλονται από μια διεύθυνση no-reply@youtube.com, ζητούν από τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες, ο οποίος προειδοποιεί πως εάν ότι εάν δεν ελέγξουν τις αλλαγές που αναφέρονται εντός επτά ημερών, ο λογαριασμός τους θα περιοριστεί.

Τα mail phishing σας προσεγγίζουν με το να φαίνονται εξαιρετικά έγκυρα και νόμιμα, χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως η  επωνυμία και στη συνέχεια, επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία πληρωμής.

Πώς να ξεχωρίσετε ένα email το οποίο οδηγεί σε απάτη με κακόβουλο λογισμικό.

Είναι ιδιαίτερα κοινό να λάβετε τέτοιου είδους email σε περιόδους που μπορεί να περιμένετε μια σειρά από συγκεκριμένα μηνύματα, όπως προσφορές αγορών από προϊόντα κι υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της Black Friday ή κατά τη διάρκεια εκστρατειών που μπορεί να οργανώνουν οι κυβερνήσεις.

Πράγματα που πρέπει να προσέχετε:

  1. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι το domain name της διεύθυνσης email του αποστολέα, το οποίο είναι συχνά πολύ κοντά, αλλά με κάτι ελαφρώς διαφορετικό.
  2. Να προσέχετε για ορθογραφικά λάθη και περίεργη μορφοποίηση κειμένου.
  3. Εάν δεν είστε καθόλου σίγουροι για τον σύνδεσμο, είναι καλύτερο να μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο, αντί να κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο που έχετε λάβει στο email σας.

Διαβάστε επίσης: Δείτε πως να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα εκφώνησης περιεχομένου στο iPhone σας