Η Apple ανακοίνωσε νέες δυνατότητες προσβασιμότητας | Door Detection, Apple Watch Mirroring, Live Captions

Η Apple ανακοίνωσε νέες δυνατότητες προσβασιμότητας | Door Detection, Apple Watch Mirroring, Live Captions
ired.gr

Η Apple μοιράστηκε μία μικρή προεπισκόπηση ορισμένων νέων χαρακτηριστικων προσβασιμότητας που θα κυκλοφορήσουν και επίσημα με την ενημέρωση σε iOS 16 τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Apple οι νέες, αυτές δυνατότητες, προσφέρουν πρόσθετους τρόπους προσβασιμότητας στους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ειδικές ανάγκες, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες των προϊόντων της.

Apple Watch Mirroring & Quick Actions

Στο Apple Watch έρχεται μία νέα δυνατότητα η οποία ονομάζεται Mirroring και θα κάνει το Apple Watch πιο εύκολο στην χρήση για άτομα με σωματικές και κινητικές αναπηρίες. Το Mirroring επιτρέπει τον έλεγχο του Apple Watch μέσω του ζευγοποιημένου iPhone χρησιμοποιώντας AirPlay. Χάρη σε αυτή τη νέα δυνατότητα θα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα δεδομένα υγείας, όπως το οξυγόνο αίματος, οι καρδιακοι παλμοί και οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα υπάρχει στο Apple Watch. 

Με την λειτουργία του Quick Action το Apple Watch θα αναγνωρίζει το διπλό άγγιγμα των δύο δακτύλων σας για τον τερματισμό μιας κλήσης, για παράβλεψη των ειδοποιήσεων σας, για την λήψη μιας φωτογραφίας ή για την αναπαραγωγή ενός τραγουδιού. 

Διαβάστε επίσης: Διέρρευσαν οι θήκες και στοιχεία των νέων iPhone 14

Door Detection (Ανίχνευση Πόρτας)

Χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό του αισθητήρα LiDAR , της κάμερας του iPhone και της μηχανικής μάθησης, η Apple δίνει πλέον την δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα οράσεως να χρησιμοποιήσουν το iPhone ή το iPad τους για πλοήγηση στον προορισμό τους, με την νέα λειτουργία Door Detection. Το Door Detection γνωστοποιεί στους χρήστες πόσο μακριά βρίσκονται από μία πόρτα και εάν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή. Επιπλέον αν τύχει και είναι κλειστή η λειτουργία αναγνωρίζει τα σήματα και τα σύμβολα γύρω της, όπως για παράδειγμα, αριθμούς δωματίων ή σύμβολα εισόδου.

Διαβάστε επίσης: WWDC 2022| Θα δούμε MacBook Air με τον Μ2 και νέο design τον Ιούνιο;

Live Captions (Ζωντανοί Υπότιτλοι)

Με το Live Captions (ζωντανούς υπότιτλους) οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τους υπότιτλους για οποιοδήποτε προφορικό περιεχόμενο συναντούν στο iPhone τους, από βίντεο και podcast, μέχρι FaceTime κλήσεις και οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης: H Apple συνεργάζεται με την LG για την δημιουργία foldable iPad και MacBook

Άλλες λειτουργίες

Η Apple πρόσθεσε και άλλες νέες λειτουργίες προσβασιμότητας οι οποίες θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, οι οποίες είναι:

Voice Over - ένα λογισμικό ανάγνωσης οθόνης για χρήστες με προβλήματα οράσεως, το οποίο υποστηρίζει περισσότερες από 20 γλώσσες.

Buddy Controller - μια λειτουργία που επιτρέπει σε έναν φίλο ή ένα άτομο που φροντίζει τον χρήστη να τον βοηθήσει να παίξουν ένα παιχνίδι. 

Siri Pause Time - με αυτη την λειτουργία οι χρήστες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ομιλίας, μπορούν να προσαρμόσουν τον χρόνο που θα περιμένει η Siri πριν απαντήσει στο αίτημα τους.

Sound Recognition - με την λειτουργία αναγνώρισης ήχου το iPhone αναγνωρίζει τους ήχους του περιβάλλοντος του χρήστη του. Δηλαδή το κουδούνι ενός διαμερίσματος, τον συναγερμό ή άλλες συσκευές. 

Διαβάστε επίσης: Οδηγός| Πώς να χρησιμοποιήσετε το Sidecar στο Mac για να μετατρέψετε το iPad σας σε δεύτερη οθόνη

Voice Control Spelling Mode - με αυτή την λειτουργία οι χρήστες μπορούν να υπαγορεύσουν συγκεκριμένη ορθογραφία για κάποια λέξη υπαγορεύοντας την γράμμα προς γράμμα.

Apple Books - η εφαρμογή Apple Books θα διαθέτει νέα θέματα και δυνατότητες προσαρμογής, όπως η έντονη γραφή κειμένου η προσαρμογή γραμμής και η απόσταση χαρακτήρων ή μεταξύ λέξεων. 

Διαβάστε επίσης: iOS 15.4| Αναγνώριση του Face ID με μάσκα και πως θα το ενεργοποιήσετε