Η Apple παρουσίασε δύο νέα MacBook Pro

Η Apple παρουσίασε δύο νέα MacBook Pro
ired.gr

Κατα το χθεσινό event, η Apple παρουσίασε τα νέα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών. Μεγάλες αλλαγές έγιναν στον σχεδιασμό των νέων μοντέλων και αυτές που τραβάνε ιδιαίτερα την προσοχή είναι η εγκοπή στην οθόνη και το αναθεωρημένο πλαίσιο. Τα νέα μοντέλα διατίθενται σε δύο εκδόσεις Μ1 Pro και Μ1 Max, όπου σύμφωνα με την Apple η έκδοση Max να είναι έως και έξι φορές πιο ισχυρή από τα MacBook προηγούμενης γενιάς και δύο φορές πιο γρήγορη από τα M1 Pro. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο επίσημο site της Apple, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα. Το κόστος των νέων μοντέλων ξεκινάει από τα 1.999 για το φθηνότερο μοντέλο των 14” και από τα 2.499 δολάρια για το μοντέλο των 16 ιντσών. 

Νέος σχεδιασμός χωρίς Touch Bar

Όσων αφορά τις αλλαγές στην εξωτερική τους όψη, τα MacBook 14” και 16” διαθέτον κατασκευή από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Τα περιθώρια της οθόνης είναι πιο λεπτά (3,5 mm) και εμφανίζεται μία εγκοπή στο πάνω μέρος της οθόνης πίσω από την οποία κρύβετε μία κάμερα 1080p Full HD και ένας αισθητήρας φωτός. H Apple ανέφερε επίσης ότι η κάμερα αποτελείται από τέσσερις φακούς με διάφραγμα f/2 ώστε να αποφευχθεί ο θόρυβος σε σκοτεινά περιβάλλοντα. 

Το μοντέλο των 14 ιντσών έχει πλάτος 31,26 cm, βάθος 22,12 cm και πάχος 1,55 cm. Σε θέμα βάρους είναι κατά 150 γραμμάρια πιο ελαφρύ από το προηγούμενο μοντέλο των 13 ιντσών και ζυγίζει 1,55 κιλά. Η έκδοση των 16 ιντσών ζυγίζει 2,2 κιλά και διατηρεί ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με την παλαιότερη έκδοση MacBook Pro 16” που έχουν πλάτος 35,57 cm, βάθος 24,81 cm και πάχος 1,68 cm.

Η Apple αποφάσισε να αφαιρέσει το Touch Bar από τα νέα μοντέλα, τα οποία πλέον διαθέτουν νέο πληκτρολόγιο πανομοιότυπο με αυτό των iMac M1 που παρουσιάστηκαν λίγο νωρίτερα φέτος. Το νέο πληκτρολόγιο διαθέτει αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID με τον οποίο το ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται πλέον με ένα απλό άγγιγμα. 

Το MagSafe επέστρεψε

Ο φορτιστής MagSafe έκανε την επιστροφή του και στα δύο νέα μοντέλα τα οποία διαθέτουν φορτιστή USB-C σε MagSafe 3. H Apple έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια ανασχεδιάζοντας μέχρι και το καλώδιο φόρτισης το οποίο δεν λικνίζεται ώστε να αποτρέπονται τα ατυχήματα και οι ζημιές. Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν θύρα 3 θύρες Thunderbolt 4 οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την φόρτιση της συσκευής, κάτι αρκετά χρήσιμο σε περίπτωση που δεν έχετε στην διάθεση σας τον φορτιστή MagSafe, η Apple πρόσθεσε επίσης θύρα για καλώδιο HDMI και θύρα για κάρτα SD.

Mini Led οθόνη 

Οι φήμες των τελευταίων μηνών που ήθελαν οθόνες mini-LED στα νέα MacBook επιβεβαιώθηκαν στο χθεσινό Event όπου ανακοινώθηκε πως και τα δύο νέα μοντέλα διαθέτουν Liquid Retina XDR οθόνες με τεχνολογία mini-LED. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας mini-LED είναι αρκετά καθώς προσφέρει υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα, καλύτερη αντίθεση και ευρύτερη κάλυψη των χρωμάτων. Η ανάλυση οθόνης τoυ MacBook 16 ιντσών είναι 3456 x 2234px, ενώ του MacBook 14 ιντσών είναι 3024 x 1964 px. Και τα δύο πάνελ διαθέτουν τεχνολογία ProMotion με την οποία ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας ποικίλλει ανάλογα με την χρήση από 24 έως 120 Hz.  

M1 Pro & M1 Max

Τα δύο νέα chip που έρχονται με τα μοντέλα MacBook Pro ονομάζονται Μ1 Pro και M1 Max και αποτελούν ένα τεράστιο βήμα στην εξέλιξη των Apple Silicon καθώς διαφέρουν κατα πολύ τόσο σε θέμα απόδοσης όσο και αυτονομίας. Είναι κατασκευασμένοι σε κλίμακα 5nm και διαθέτουν 10-core CPU με 8 πυρήνες υψηλής απόδοσης και 2 πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης. Η διαφορά των δύο επεξεργαστών είναι στην GPU όπου ο Μ1 Pro διαθέτει 16- core GPU ενώ ο Μ1 Pro έχει την διπλάσια απόδοση με 32- core GPU. 

Η χωρητικότητα του SSD ξεκινάει από 512GB και φτάνει τα 8TB και η Apple από PCIe 3.0 SSD έχει τοποθετήσει PCIe 4.00 με ταχύτητα 7,4 GB/s κάτι που συνήθως βλέπαμε σε σταθερούς υπολογιστές.