H Apple παρουσίασε το MacOS Monterey | Δείτε τα χαρακτηριστικά του!

H Apple παρουσίασε το MacOS Monterey | Δείτε τα χαρακτηριστικά του!
ired.gr

Η Apple στο keynote της για το WWDC 21 παρουσίασε και το νέο λογισμικό για τα Mac που φέτος έρχεται με την ονομασία macOS Monterey. Η 1η beta του είναι διαθέσιμη ήδη στους προγραμματιστές με την 1η public beta να γίνεται διαθέσιμη κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο. 

Διαβάστε επίσης: iPadOS 15: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά που ανακοίνωσε η Apple

Το macOS Monterey, δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να κάνουν περισσότερα πράγματα και να δουλέψουν ευκολότερα στις συσκευές Apple. Επιπλέον, το “SharePlay”, ένα νέο χαρακτηριστικό του FaceTime, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να κοινοποιούν εμπειρίες μαζί και η επιλογή “Shared with You” κάνει ευκολότερη και αμεσότερη την πρόσβαση σε κοινοποιημένα αρχεία μέσω μηνυμάτων απευθείας σε Φωτογραφίες, Safari, Apple Podcasts, Apple News και την εφαρμογή Apple TV. Μια σημαντική ενημέρωση του Safari διαθέτει μια πανέμορφη βελτιωμένη γραμμή καρτελών και ισχυρή οργάνωση καρτελών με το “Tab Groups”. Τα “Shortcuts” έρχονται στο Mac με στόχο την αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών ενώ η λειτουργία “Focus” βοηθά τους χρήστες να παραμένουν συγκεντρωμένοι στην εργασία τους, μειώνοντας τους περισπασμούς. Επιπλέον, το “Universal Control” και το “AirPlay” σε Mac είναι νέες δυνατότητες συνοχής που προσφέρουν περισσότερους τρόπους εργασίας χωρίς κόπο σε όλες τις συσκευές της Apple. Το macOS Monterey, θα υποστηρίξει την ευρύτερη γκάμα Mac στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων iMac, MacBook Air, MacBook Pro 13 ιντσών και Mac mini.

Safari

Το Safari, το ήδη γρηγορότερο πρόγραμμα περιήγησης παγκοσμίως,  επαναπροσδιορίζει την εμπειρία περιήγησης με μια νέα σχεδίαση καρτελών που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν περισσότερο τη σελίδα όσο πηγαίνουν προς τα κάτω. Μια νέα γραμμή καρτελών, παίρνει το χρώμα της ιστοσελίδας και συνδυάζει τις καρτέλες, τη γραμμή εργαλείων και το πεδίο αναζήτησης σε ένα ενιαίο συμπαγές σχέδιο. Οι Ομάδες καρτελών, προσφέρουν έναν νέο τρόπο για την εύκολη αποθήκευση και διαχείριση καρτελών - ιδανικός για τον προγραμματισμό ταξιδιών, αγορών ή αποθήκευσης των καρτελών που επισκέπτονται καθημερινά οι χρήστες. Οι Ομάδες καρτελών, συγχρονίζονται επίσης σε Mac, iPhone και iPad, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους από οπουδήποτε και να μοιράζονται εύκολα καρτέλες με φίλους και συγγενείς.

Shortcuts

Τα “Shortcuts” ήρθαν στο Mac για να βοηθήσουν τους χρήστες να αυτοματοποιήσουν τις καθημερινές τους εργασίες και να πετύχουν την μέγιστη παραγωγικότητα. Όπως ακριβώς σε iPhone και iPad, οι συντομεύσεις στα Mac επιτρέπουν στους χρήστες να ολοκληρώνουν άμεσα τις εργασίες τους με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν περισσότερο. Με μία τεράστια συλλογή από προκατασκευασμένες ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί μόνο για Mac, οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται άμεσα αρχεία, να δημιουργούν κινούμενα GIF και άλλα. Οι χρήστες που θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα επεξεργασίας συντομεύσεων σε Mac για να προσαρμόσουν τις συντομεύσεις ώστε να ταιριάζουν με τις ροές εργασίας τους. Οι συντομεύσεις, ενσωματώνονται σε όλα τα macOS, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής μενού, του Finder, του Spotlight και ακόμη και hands-free με το Siri, διευκολύνοντας την εκτέλεση συντομεύσεων ανεξάρτητα από την εφαρμογή την οποία ο χρήστης χρησιμοποιεί. 

Σημειώσεις (Notes) 

Τα νέα χαρακτηριστικά στις σημειώσεις (Notes) βοηθούν τους χρήστες να οργανώνονται, να συνεργάζονται και να κρατούν σημειώσεις απ’ όπου κι αν βρίσκονται! Η γρήγορη σημείωση (Quick Note) είναι ένας νέος τρόπος για να καταγράφουν οι χρήστες σημειώσεις σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή ιστότοπο διευκολύνοντας έτσι, την καταγραφή σκέψεων και ιδεών, όπου υπάρχει έμπνευση. Οι χρήστες, μπορούν επίσης να προσθέσουν συνδέσμους από μια εφαρμογή στη γρήγορη σημείωσή τους για τη δημιουργία περιεχομένου, ακόμη και σε έναν ιστότοπο στο Safari ή σε μια διεύθυνση στους Χάρτες. Καθώς οι χρήστες εργάζονται στις Σημειώσεις με φίλους ή συναδέλφους, μπορούν να προσθέσουν αναφορές, να δουν όλες τις τροποποιήσεις στη νέα προβολή δραστηριότητας και να κατηγοριοποιήσουν τις Σημειώσεις τους με ετικέτες για να τις βρουν γρήγορα και εύκολα στο νέο Tag Browser και σε έξυπνους φακέλους βάσει ετικετών.

Διαβάστε επίσης: To iOS 15 ανακοινώθηκε| Όλες οι αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά

Focus

Με τη λειτουργία “Focus”, οι χρήστες Mac μπορούν να μείνουν στη στιγμή φιλτράροντας αυτόματα τις ειδοποιήσεις που δεν σχετίζονται με την τρέχουσα δραστηριότητά τους. Οι χρήστες, μπορούν να σηματοδοτήσουν την κατάστασή τους για να ενημερώσουν τους άλλους όταν δεν είναι διαθέσιμοι. Όταν ένας χρήστης έχει ρυθμίσει το Focus σε μία συσκευή, ορίζεται αυτόματα στις άλλες συσκευές του και μπορεί να προσαρμοστεί με βάση την τρέχουσα δραστηριότητά του.

FaceTime

Το FaceTime περιλαμβάνει μια σειρά από νέες δυνατότητες ήχου και βίντεο που κάνουν τις κλήσεις πιο φυσικές και ζωντανές. Με το spatial audio, οι φωνές σε μία κλήση FaceTime, ακούγονται σαν έρχονται απευθείας από το σημείο στο οποίο  βρίσκεται το άτομο, ενώ το Voice Isolation επιβεβαιώνει ότι η φωνή του χρήστη είναι πεντακάθαρη και χρησιμοποιεί εξαλείφει τον θόρυβο στο παρασκήνιο. Τέλος, το Wide Spectrum επιτρέπει όλο τον ήχο στην περιοχή που θα περάσει, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να ακούσουν τα πάντα. Η κατακόρυφη λειτουργία αγγίζει το Apple Neural Engine στο τσιπ του M1 για να θολώσει το φόντο του χρήστη δημιουργώντας ένα εκπληκτικό εφέ βίντεο και ένα νέο Grid View δείχνει τους συμμετέχοντες σε πλακίδια ίδιου μεγέθους.

SharePlay

Το SharePlay είναι ένα πανίσχυρο σύνολο δυνατοτήτων συστήματος, που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν κοινόχρηστες εμπειρίες κατά την διάρκεια μιας κλήσης FaceTime. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν την αγαπημένη τους μουσική, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, έργα και πολλά άλλα με φίλους και συγγενείς σε πραγματικό χρόνο - ξεκινώντας ένα κοινό πάρτι ακρόασης, παρακολουθώντας ταινίες και εκπομπές, συνεργαζόμενοι σε εφαρμογές μέσω κοινής χρήσης οθόνης και πολλά άλλα. Με ένα API που έχει δημιουργηθεί για εύκολη υιοθέτηση, οι προγραμματιστές τρίτων μπορούν να φέρουν τις δικές τους εφαρμογές απευθείας στο FaceTime.

Shared With You

Το Shared With You κάνει εύκολο τον εντοπισμό και να απολαμβάνετε όλο το εξαιρετικό περιεχόμενο που κοινοποιείτε μέσω μηνυμάτων όπως εικόνες, βίντεο, άρθρα κ.α., από μία Shared With You καρτέλα στις μέσω των εφαρμογών: φωτογραφίες, Safari, Apple Podcasts, Apple News και την εφαρμογή της Apple TV.

Διαβάστε επίσης: Η Apple ανακοίνωσε το πρόγραμμα του WWDC για το 2021!

Universal Control

Το Universal Control δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να δουλεύουν μ΄ ένα ποντίκι και πληκτρολόγιο για να μετακινούνται μεταξύ Mac και iPad για μια απρόσκοπτη εμπειρία, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να σύρουν υλικό εμπρός πίσω ανάμεσα στις συσκευές ιδανικό για τη δημιουργία ενός σχεδίου με το Apple Pencil στο iPad και την τοποθέτησή του σε μια διαφάνεια Keynote στο Mac.

AirPlay

Με το AirPlay, οι χρήστες θα μπορούν να παίζουν, να παρουσιάζουν και να κοινοποιούν οτιδήποτε από τις τελευταίες ταινίες και παιχνίδια έως φωτογραφίες διακοπών και παρουσιάσεις από το iPhone ή το iPad τους μέχρι την εκπληκτική οθόνη Retina του Mac τους. Το σύστημα ήχου υψηλής πιστότητας του Mac, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ηχείο AirPlay, οπότε οι χρήστες μπορούν να παίξουν μουσική ή podcast στο Mac τους ή να χρησιμοποιήσουν το Mac τους ως δευτερεύον ηχείο για ήχο πολλαπλών δωματίων.

Διαβάστε επίσης: H έκδοση του iOS 14.6 είναι πλέον διαθέσιμη για εγκατάσταση!

Άλλα χαρακτηριστικά του MacOS Monterey

Χάρτες

Με τη νέα διαδραστική υδρόγειο στους Χάρτες και μια καταπληκτική, συναρπαστική και λεπτομερή εμπειρία στην πόλη, οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν νέους τρόπους πλοήγησης και εξερεύνησης της φυσικής ομορφιάς της Γης στη μεγάλη, πανέμορφη οθόνη του Mac.

Live Text

Το Live Text χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση στη συσκευή για τον εντοπισμό κειμένου σε φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνου, ιστότοπων, διευθύνσεων και αριθμών παρακολούθησης, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να αντιγράψουν και να επικολλήσουν, να πραγματοποιήσουν μια τηλεφωνική κλήση, να ανοίξουν έναν ιστότοπο και να βρουν εύκολα περισσότερες πληροφορίες. Το Visual Lookup χρησιμοποιεί επίσης μηχανική εκμάθηση για να βοηθήσει τους χρήστες να ανακαλύψουν και να μάθουν για τα ζώα, την τέχνη, τα ορόσημα, τα φυτά και πολλά άλλα στις φωτογραφίες. Αυτές οι λειτουργίες λειτουργούν σε macOS, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών όπως Φωτογραφίες, Μηνύματα και Safari.

iCloud+

Το iCloud+ συνδυάζει ό,τι αγαπούν οι χρήστες για το iCloud με νέες premium δυνατότητες, όπως Hide My Email, διευρυμένη υποστήριξη HomeKit Secure Video και μια νέα καινοτόμο υπηρεσία απορρήτου Διαδικτύου, το iCloud Private Relay, χωρίς επιπλέον κόστος.

Spatial Audio

Τα AirPods Pro και AirPods Max προσφέρουν μια θεατρική εμπειρία με το spatial audio στα Mac με το Μ1 chip. 

Απόρρητο

Οι λειτουργίες απορρήτου όπως το Mail Privacy Protection, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν πότε τα email μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες  σχετικά με τη δραστηριότητα αλληλογραφίας τους και η ένδειξη εγγραφής Mac δείχνει ποια εφαρμογή έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο του Mac.

Προσβασιμότητα

Οι νέες δυνατότητες προσβασιμότητας, επιτρέπουν στον καθένα να προσθέτει εναλλακτικές περιγραφές εικόνων απευθείας από την σήμανση. Επίσης, παρέχουν βελτιωμένη πλήρη πρόσβαση πληκτρολογίου και νέες επιλογές προσαρμογής κέρσορα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία κατά την πλοήγηση στο Mac.

Διαβάστε επίσης: Νέο Design για τα Macbook Air επόμενης γενιάς!