iPadOS 15: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά που ανακοίνωσε η Apple

iPadOS 15: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά που ανακοίνωσε η Apple
ired.gr

Χθες η Apple κατά την διάρκεια του WWDC 2021, ανακοίνωσε τα νέα χαρακτηριστικά του iPadOS 15, όπως widgets στην οθόνη, μεγάλη γκάμα από iPhone εφαρμογές και πολλά ακόμη. 

Πιο συγκεκριμένα:

Διαβάστε επίσης: Η Apple ανακοίνωσε το πρόγραμμα του WWDC για το 2021! 

Widgets

Όπως και το iOS 14, έτσι και το iOS 15 επιτρέπει στους χρήστες να προσθέσουν widgets οπουδήποτε στην οθόνη τους. Επίσης, το μέγεθος των widgets είναι μεγαλύτερο, βοηθώντας τους χρήστες μεγαλύτερης οθόνης. Τέλος, υπάρχουν νέα widgets για τα FindMy, Contacts, Game Center, Mail και App store.

App Library

Το App Library, που συναντήσαμε και στο iOS 14, είναι τώρα διαθέσιμο και στα iPad δίνοντας στους χρήστες την δυνατότητα να οργανώνουν τις εφαρμογές τους σε κατηγορίες. Το App Library βρίσκεται στο Dock, για να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με ένα άγγιγμα. Πέραν αυτού σας δίνεται και την δυνατότητα απόκρυψης της οθόνης.

Multitasking

To iPadOS 15 προσφέρει ένα νέο μενού πολλαπλών επιλογών, που επιτρέπει στους χρήστες του, να κάνουν εναλλαγή μεταξύ πλήρους οθόνης, Split View και Slide Over. Στο Split View, για παράδειγμα, μπορείτε να σύρετε προς τα κάτω για να αντικαταστήσετε μια εφαρμογή με μια νέα και στις δύο πλευρές της οθόνης, ενώ το ίδιο ισχύει και για εφαρμογές με πολλά παράθυρα. Εν τω μεταξύ, μια νέα  επιλογή “Shelf” σάς δίνει πρόσβαση σε όλα τα ανοιχτά παράθυρα για οποιαδήποτε δεδομένη εφαρμογή. Για παράδειγμα, μπορείτε να προβάλετε πολλά ανοιχτά παράθυρα Safari και ακόμη και παράθυρα που συνδυάζονται με άλλες εφαρμογές στο Split View, για μια γρήγορη επισκόπηση. Η Apple προσθέτει επίσης νέες βασικές συντομεύσεις για αυτές τις νέες λειτουργίες πολλαπλών εργασιών iPad‌. 

Διαβάστε επίσης: To iOS 15 ανακοινώθηκε| Όλες οι αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά 

Σημειώσεις (Notes)

Σημαντική είναι η προσθήκη της λειτουργίας “mentions” για να βλέπει ο κάθε χρήστης αυτό που τον αφορά, καθώς και τα “tags” για εύκολη ταξινόμηση των αρχείων. Επίσης, νέα προσθήκη είναι και το Quick Note που μπορείτε να δημιουργήσετε σέρνοντας από την κάτω αριστερή γωνία με το Apple Pencil. Πάνω σε αυτό, μπορείτε να προσθέσετε links, να το κρύψετε και να το επαναφέρετε για περαιτέρω επεξεργασία, σαν να έχετε ένα σημειωματάριο δίπλα σας.

Διαβάστε επίσης: H έκδοση του iOS 14.6 είναι πλέον διαθέσιμη για εγκατάσταση!

Facetime

Με το iPadOS 15, οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες με το SharePlay, ενώ συνδέονται με φίλους στο FaceTime, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης τραγουδιών μέσω της Apple Music, της ταυτόχρονης παρακολούθησης μιας τηλεοπτικής εκπομπής ή μιας ταινίας ή της κοινής χρήσης της οθόνης τους για την από κοινού προβολή εφαρμογών.

Διαβάστε επίσης: Η Apple teasάρει πως το Apple Music θα αλλάξει την μουσική για πάντα

Safari

Το Safari έχει μία νέα λειτουργία για τις καρτέλες που σας δίνει την δυνατότητα να παίρνουν περισσότερες πληροφορίες. Η νέα γραμμή καρτελών, παίρνει το χρώμα της ιστοσελίδας και συνδυάζει τις καρτέλες, τη γραμμή εργαλείων και το πεδίο αναζήτησης σε ένα ενιαίο, συμπαγές σχέδιο. Επίσης, οι ομάδες καρτελών προσφέρουν έναν νέο τρόπο για εύκολη αποθήκευση και διαχείριση συσχετισμένων καρτελών. Οι καρτέλες, μπορούν πλέον να συγχρονιστούν με Mac ή iPhone, επιτρέποντάς σας να συνεχίζετε τις εργασίες σας από διαφορετικές συσκευές ή να κοινοποιείτε πολλές καρτέλες με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Το Safari στο ‌iPad‌ υποστηρίζει τώρα επεκτάσεις ιστού, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο ‌ App Store.

Διαβάστε επίσης: Νέο Design για τα Macbook Air επόμενης γενιάς!

Focus

H Apple παρουσιάζει το νέο χαρακτηριστικό για το iOS 15 που λέγεται Focus, το οποίο στόχο έχει να μειώσει τους περισπασμούς και να εστιάσει σ΄ένα πράγμα. Η εστίαση το κάνει αυτό, φιλτράροντας ειδοποιήσεις με βάση αυτό που κάνετε.

Live Text

Το νέο Live Text μπορεί να αναγνωρίσει ένα κείμενο σε φωτογραφία και να κάνει κάτι μ΄αυτή. Ένα παράδειγμα που δίνει η Apple, είναι ένα στιγμιότυπο μιας βιτρίνας που αποκαλύπτει έναν αριθμό τηλεφώνου και την επιλογή πραγματοποίησης κλήσης. Το Live Text, μπορεί να λειτουργήσει επίσης με χειρόγραφο κείμενο, σύμφωνα με την Apple. Εν τω μεταξύ, με το Visual Look Up, μπορείτε να εντοπίσετε αντικείμενα μέσα σε μια φωτογραφία, όπως έναν τύπο λουλουδιού ή ράτσα σκύλου.

Άλλα χαρακτηριστικά 

Το Spotlight αποκτά τη δυνατότητα αναζήτησης στην εφαρμογή “Φωτογραφίες” και σε εικόνες ιστού, προσφέροντας αποτελέσματα για επαφές με περιβάλλον όπως πρόσφατες συνομιλίες, κοινοποιημένες φωτογραφίες και την τοποθεσία τους, αν κοινοποιηθεί μέσω του ‌Find My‌.

Το iPadOS 15 θα φέρει την εφαρμογή “Μετάφραση” στο iPad‌ για πρώτη φορά. Η εφαρμογή “Μετάφραση” εντοπίζει πότε μιλάτε και σε ποια γλώσσα και θα τη μεταφράσει αυτόματα για εσάς. Εν τω μεταξύ, η λειτουργία μετάφρασης σε όλο το σύστημα λειτουργεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Live Text.

Η εφαρμογή «Φωτογραφίες» αποκτά πιο προηγμένες αναμνήσεις, προσφέροντας μια νέα εμφάνιση, μια πιο συναρπαστική και διαδραστική επαφή και την ενσωμάτωση με την «Apple Music‌», η οποία χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη της συσκευής για να εξατομικεύσει τις προτάσεις τραγουδιών που ζωντανεύουν τις αναμνήσεις.

Το iPadOS 15 θα υποστηρίζει επίσης το Universal Control, το οποίο σας επιτρέπει να εργάζεστε με ένα μόνο ποντίκι και πληκτρολόγιο για να μετακινηθείτε μεταξύ iPad‌ και Mac για μια απρόσκοπτη εμπειρία, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση.

Tο “Swift Playgrounds” αποκτά τη δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών στο ‌iPad‌, με βελτιωμένη ολοκλήρωση κώδικα, νέες βιβλιοθήκες, οδηγούς και ακόμη και τη δυνατότητα υποβολής της εφαρμογής σας απευθείας στο to App Store‌.

Η προεπισκόπηση προγραμματιστή του iPadOS 15 είναι διαθέσιμη στα μέλη του προγράμματος προγραμματιστών της Apple (Apple Developer Program) από χθες και μια δημόσια έκδοση beta θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες του iPadOS τον επόμενο μήνα.

Apple Spring Loaded Event| Όλα τα προϊόντα που παρουσίασε η εταιρεία