Σύγκριση MacBook Pro 15 ιντσών VS MacBook Pro 16 ιντσών| Αξίζει η αναβάθμιση;

Σύγκριση MacBook Pro 15 ιντσών VS MacBook Pro 16 ιντσών| Αξίζει η αναβάθμιση;
ired.gr

Το πολυαναμενόμενο MacBook Pro 16 ιντσών επιτέλους κυκλοφόρησε και επιβεβαίωσε όλες τις φήμες που το θέλανε με λεπτότερα πλαίσια διαφορετικό πληκτρολόγιο και πολλά άλλα!  Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για τους χρήστες που σκέφτονται να αναβαθμιστούν; Αν σκέφτεστε να αγοράσετε MacBook αξίζει να επενδύσετε στο πιο πρόσφατο μοντέλο ή να αγοράσετε ένα παλαιότερο σε χαμηλότερη τιμή; Παρακάτω θα κάνουμε μία σύγκριση του τελευταίου MacBook 15 ιντσών με το νέο μοντέλο 16 ιντσών. 

Διαβάστε επίσης: H Apple ανακοίνωσε το MacBook Pro 16 ιντσών! Δείτε όλες τις λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά του!

Εμφάνιση

Όσων αφορά τον σχεδιασμό και τα δύο μοντέλα είναι αρκετά όμοια μεταξύ τους. Είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο έχουν οθόνη Retina, ηχεία στα πλάγια και ένα τεράστιο Force Touch Trackpad. Όσων αφορά το χρώμα και τα δύο κυκλοφορούν σε Space Gray και Silver. 

To MacBook Pro 16 ιντσών είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, παχύτερο και βαρύτερο από την προηγούμενη γενιά, αυτό όμως δεν είναι κάτι που επηρεάζει όσους χρήστες τους ενδιαφέρει περισσότερη ο απόδοση. Παρακάτω είναι μια λεπτομερής σύγκριση του βάρους και των διαστάσεων και των δύο Macbook:

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη ενημέρωση του macOS Catalina είναι διαθέσιμη! 

Οθόνη 

Η οθόνη είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του MacBook. Το νέο μοντέλο 16 ιντσών διαθέτει οθόνη Retina με ανάλυση 3072 x 1920 με πυκνότητα 226 ppi. Το τελευταίο μοντέλο MacBook 15 ιντσών διαθέτει ανάλυση 2880 x 1880 στα 220 ppi. Και τα δύο μοντέλα φτάνουν έως 500 nits ένταση φωτεινότητας.

Τα πλαίσια γύρω από την οθόνη είναι μικρότερα στο νεότερο μοντέλο, δίνοντας μία πιο σύγχρονη και ευχάριστη αίσθηση. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι στο νέο MacBook οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν τα HZ της οθόνης επιλέγοντας ανάμεσα στα 47.95HZ, 48.00HZ, 50.00HZ, 59.94HZ και 60.00HZ μέσω των ρυθμίσεων συστήματος. 

Οι αλλαγές στην οθόνη δεν είναι τόσο σημαντικές μεταξύ των δύο μοντέλων, αλλά ορισμένοι χρήστες που μπορεί να ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας μπορούν να επωφεληθούν από το μεγαλύτερο μέγεθος και την ανάλυση του MacBook Pro 16 ιντσών. 

Διαβάστε επίσης: Τα νέα σχέδια της Apple να αντικαταστήσει τις οθόνες OLED με mini-LED

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο του MacBook 16 ιντσών έχει επανασχεδιαστεί πλήρως! Μετά από χρόνια η Apple πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει το Butterfly Keyboard και να επαναφέρει ένα όμοιο με τα παλαιότερα μοντέλα MacBook πληκτρολόγιο, το οποίο εμπνευσμένη από  το ασύρματο πληκτρολόγιο των iMac το ονόμασε Magic Keyboard.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το νέο πληκτρολόγιο προσφέρει πιο σταθερή αίσθηση και πολύ πιο άνετη εμπειρία δακτυλογράφησης, αποφεύγοντας τα προβλήματα των προηγούμενων μοντέλων όπου τα πλήκτρα κολλούσαν με τη συσσώρευση σκόνης. 

Το Touch Bar και το Touch ID υπάρχουν και στα δύο MacBook όμως η Apple μετά από παράπονα τον χρηστών αποφάσισε να επαναφέρει το φυσικό πλήκτρο Esc. 

To MacBook Pro 15 ιντσών διαθέτει το Butterfly Keyboard το οποίο συχνά μπορεί να εμφανίσει κάποια προβλήματα, όμως σε περίπτωση που εμφανίσει το οτιδήποτε καλύπτεται από το πρόγραμμα δωρεάν αντικατάστασης της Apple. 

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που έρχονται με το macOS Catalina!

Απόδοση

Η απόδοση αποτελεί ένα από σημαντικότερα κριτήρια επιλογής ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες χρήστες, ένα μικρό προβάδισμα εδώ πέρα έχει το νεότερο MacBook 16 ιντσών. Ακριβώς όπως και το μοντέλο 15 ιντσών, η φθηνότερη έκδοση του MacBook Pro 16 ιντσών ξεκινά με τον εξαπύρηνο  Intel Core i7 9ης γενιάς στα 2,66GHz με Turbo Boost έως και 4,5GHz. 

Και τα δύο μοντέλα έρχονται με 16GB μνήμης RAM DDR4 με την μόνη αλλαγή ότι στο MacBook 16 ιντσών έχουν συχνότητα 2666MHz ενώ στο 15 ιντσών 2400MHz. Όσων αφορά τον αποθηκευτικό χώρο το MacBook 15 ιντσών κυκλοφορεί με 256GB SSD, ενώ το νέο μοντέλο διαθέτει 512GB SSD. Στο θέμα γραφικών, το μοντέλο 15 ιντσών χρησιμοποιεί την AMD Radeon Pro 555X με 4GB GDDR5 και το 16-ιντσών διαθέτει την AMD Radeon Pro 5300M με 4GB GDDR6. 

Το βασικό μοντέλο MacBook Pro 16 ιντσών σε σχέση με το MacBook Pro 15 ιντσών δεν έχει και μεγάλες διαφορές στην απόδοση στα ακριβότερα μοντέλα όμως προσφέρει περισσότερες επιλογές προσαρμογής και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν έναν καλύτερο επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, να αυξήσουν την μνήμη RAM τους έως και 64GB και τον αποθηκευτικό τους χώρο έως και 8ΤΒ SSD. 

Το νέο MacBook 16 ιντσών είναι σίγουρα αρκετά πιο αναβαθμισμένο, όμως αν έχετε ήδη ένα πρόσφατο μοντέλο MacBook Pro 15 ιντσών ενδέχεται να μην χρειάζεται να το αντικαταστήσετε τώρα αφού η απόδοση δεν έχει και πολύ αισθητές διαφορές. Αν θέλετε ένα MacBook Pro με μεγαλύτερη μνήμη RAM, καλύτερα γραφικά και περισσότερες επιλογές αποθηκευτικού χώρου, τότε το μοντέλο 16 ιντσών είναι σίγουρα μία καλή επιλογή. 

Διαβάστε επίσης: MacOS Catalina| Το MacOS είναι πιο ευέλικτο από ποτέ