Pixel 4 vs iPhone 11 Pro Camera Face-Off: Η Apple πάλι κερδισμένη!

Pixel 4 vs iPhone 11 Pro Camera Face-Off: Η Apple πάλι κερδισμένη!
ired.gr

Μια από τις πολυσυζητημένες συγκρίσεις στον χώρο των Smartphones αποτελεί η σύγκριση καμερών μεταξύ iPhone 11 Pro και Pixel 4. Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάποια στοιχεία, τα οποία εκτιμούν διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά στα οποία υπερτερούν τα εν λόγω κινητά ή και όχι. 

Φαίνεται από διάφορες συγκρίσεις φωτογραφιών πως το iPhone 11 Pro και το Pixel 4 παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες της ίδιας σκηνής. Το iPhone έχει το χαρακτηριστικό της ζεστασιάς στις εικόνες του σαν ένα μόνιμο φίλτρο θα λέγαμε. Ενώ το Pixel 4 διατηρεί την πραγματικότητα πιο πιστά, αναλόγως το κλίμα του καιρού και τον φωτισμό. Σε αυτό το σημείο για να καταλήξουμε σε μια επιλογή χρήσιμο θα ήταν να αναρωτηθούμε για τους σκοπούς της φωτογραφίας μας, εάν για παράδειγμα, θέλουμε μια ωραία λήψη του σκηνικού μας για να την παρουσιάσουμε στα social media, καλύτερη επιλογή τυγχάνει τις περισσότερες φορές να είναι το iPhone 11 Pro. Αν όμως οι φωτογραφίες μας προορίζονται για την ανάδειξη ρεαλιστικών στοιχείων, όπως ας πούμε την παρουσίαση ενός χώρου σε κάποιο μεσιτικό γραφείο, καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι η κάμερα του Pixel 4.

Τα δύο τηλέφωνα αποκλίνουν στα επίπεδα υλικού και εννοείται λογισμικού. To Pixel 4 διαθέτει δύο κάμερες στο πίσω μέρος, ο ένας τηλεφακός λειτουργεί με 16,4 megapixel, που ξεκινάει με zoom in 2x, αλλά μπορεί να φτάσει έως και 8x με περιορισμένη απώλεια ποιότητας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Super Res Zoom της Google.

Το iPhone 11 Pro, διαθέτει τριπλή κάμερα 12 MP με υπερευρυγώνιο, ευρυγώνιο και τηλεφακό. Επιπροσθέτως, η Apple βελτίωσε την κινητή της κάμερα με διπλή οπτική σταθεροποίηση εικόνας και την ποιότητα με την ενσωμάτωση του νέου ενημερωμένου χαρακτηριστικού Deep Fusion που ενεργοποιείται αυτόματα σε σκηνές λήψης μέτριου φωτισμού.

Διαβάστε ακόμα: Τα πάντα για την λειτουργία νυχτερινής λήψης των iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max

Σχετικά με τις νυχτερινές λήψεις, κάνοντας χρήση της αντίστοιχης λειτουργίας Night Mode στο iPhone και  Night Sight Mode στο Pixel 4, να αναφερθούμε σε κάποια χαρακτηριστικά αυτών των λειτουργιών:

Η λειτουργία Night Mode στο iPhone 11 Pro είναι διαθέσιμη μόνο στον κανονικό φακό ευρείας γωνίας, επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νυχτερινή λειτουργία με zoom in 2x. Ενεργοποιείται αυτόματα,εμφανίζοντας ένα κίτρινο εικονίδιο στη γωνία και έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το βαθμό έκθεσης μετακινώντας το ρυθμιστικό που εμφανίζεται ακριβώς πάνω από το κουμπί λήψης.

Στο Pixel, δεν μπορείτε να προεπιλέξετε τον βαθμό έκθεσης στην εφαρμογή της κάμερας, αλλά έχετε την επιλογή να ρυθμίσετε τις σκιές και τις φωτεινές ενδείξεις. Φυσικά, υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές τρίτων που σας δίνουν την ευκαιρία να ρυθμίσετε το βαθμό έκθεσης κλπ. αλλά πιθανόν να υποβαθμίσετε την ποιότητα της υπολογιστικής μηχανής που βοηθά τις φωτογραφίες χαμηλού φωτισμού να εμφανίζονται με τέτοια ευκρίνεια.

Συνοψίζοντας το iPhone πυροδοτεί μια εντυπωσιακή ευκρίνεια άλλα  και οι βαθύτερες αντιθετικές σκιές του Pixel δίνουν μια ανώτερη άποψη με το Night Sight ενώ ταυτόχρονα παρέχει  μεγαλύτερη φωτεινότητα.

Διαβάστε ακόμα: Μία ολοκληρωμένη κριτική της τριπλής κάμερας του iPhone 11 Pro από τον επαγγελματία φωτογράφο Austin Mann

Στα πορτρέτα των δύο κινητών, εντοπίζεται μια βασική διαφορά, η Apple πετυχαίνει την σκιαγράφηση του γύρω περιβάλλοντος με μεγαλύτερη ευκρίνεια, τα αντικείμενα, τον χώρο και εν γένει το σκηνικό. Στον αντίποδα το smartphone της Google υποστηρίζει καλύτερα το πρόσωπο του πορτρέτου, ξεχωρίζοντας το από το υπόλοιπο πλάνο. 

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα ανακοίνωσε η Google στην παρουσίαση του Pixel 4 - Pixel Buds 2 - Pixel Go - Google Stadia!

Η συγκεκριμένη λήψη τραβιέται εντυπωσιακά από το Pixel 4. Είναι γεγονός πως ο φωτισμός ήταν ακριβώς ότι χρειαζόταν αυτή η σκηνή, ώστε να καταφέρει να παρουσιάσει και να αναδείξει λεπτομερώς τους τόνους των κερασιών των τοίχων, φοβερή σκιαγράφηση τόνων χωρίς το φως των κεριών να προσπεράσει την έκθεση που θα αποσπούσε την λήψη. Το iPhone 11 Pro προσπαθεί να φωτίσει τις σκιές στις γωνίες του δωματίου, γεγονός που οδηγεί σε μια πιο επίπεδη εικόνα σε όλο το εύρος.

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα περιμένουμε από την παρουσίαση της Apple τον Οκτώβριο

Σε περίπτωση που αναζητάτε μια απόδειξη της τεχνολογίας Super Res Zoom της Google, παρατηρήστε το πλάνο του ουρανοξύστη στην παραπάνω φωτογραφία, της οποίας η λήψη έγινε με zoom in 8x. Το iPhone 11 Pro, όπως είπαμε δεν συγκλίνει στο λογισμικό, λειτουργεί διαφορετικούς αλγόριθμους, επομένως το αποτέλεσμα είναι πιο γκριζώδες και πιο θαμπές σε σύγκριση με το Pixel, το οποίο παρουσιάζει μια καθαρότητα.

Διαβάστε ακόμα: Πως να κάνετε λήψη Slofie στο iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max

Συμπερασματικά...

Το Pixel 4 κατέχει την καλύτερη φωτογραφική μηχανή από οποιοδήποτε smartphone, και σε μερικά σενάρια - όπως όταν μεγεθύνετε - είναι καλύτερο από την Apple. Αλλά τις περισσότερες φορές, το iPhone 11 Pro κερδίζει.

Η Apple πετυχαίνει με την υπολογιστική της  φωτογραφία, θερμότερες εικόνες με μικρότερη αντίθεση. Εννοείται, πως αυτό δεν είναι πάντα το ζητούμενο κάθε λήψης αλλά και κάθε φωτογραφικής μηχανής, όμως τα αποτελέσματα είναι συχνά πιο έντονα από το Pixel 4 με καλύτερη επεξεργασία των highlights και περισσότερες λεπτομέρειες στις σκιές. Με την ενσωμάτωση ενός φακού ultrawide στο iPhone 11 Pro έχεις την ευκαιρία να ξεκλειδώνεις μια διαφορετική καταγραφή με μοναδικές προοπτικές. 

Το πλεονέκτημα της Google αφορούν το zoom. Το Super Res Zoom του Pixel 4 επιτρέπει να μεγεθύνεις πιο κοντά από κάθε άλλο smartphone. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να ανταγωνιστεί την κάμερα του iPhone 11 Pro. Μόνο εκεί όμως, γιατί ότι αφορά λεπτομέρειες βάθους και πορτρέτα νυχτερινών λήψεων η Apple κερδίζει.

Διαβάστε ακόμα: Ο τίτλος "Καλύτερης οθόνης smartphone" απονεμήθηκε στην Super Retina XDR του iPhone 11!