Τα πάντα για την λειτουργία νυχτερινής λήψης των iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max

Τα πάντα για την λειτουργία νυχτερινής λήψης των iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max
ired.gr

Τα νέα iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max διαθέτουν την νέα λειτουργία νυχτερινής λήψης η οποία είναι σχεδιασμένη για να τραβάει καθαρές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως την νύχτα. Σας επιτρέπει να φωτογραφίζετε απόγευμα με επαγγελματικό φωτισμό και ποιότητα εικόνας που δεν ήταν ποτέ ξανά δυνατή σε άλλο iPhone και όλο αυτό λόγο της καινοτομίας μηχανικής μάθησης που διαθέτουν οι νέες συσκευές. Το ξεχωριστό είναι το πως αν και μέσω της νυχτερινής λήψης αυξάνεται η φωτεινότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρείτε η αίσθηση της νύχτας μέσω της εξισορρόπησης μεταξύ των φωτεινών και τον σκοτεινών στοιχείων της εικόνας. 

Διαβάστε επίσης: Πως να κάνετε λήψη Slofie στο iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max

Πως δουλεύει η λειτουργία νυχτερινής λήψης; 

Η νυχτερινή λειτουργία χρησιμοποιεί την ευρυγώνια κάμερα των iPhone 11 και 11 Pro τα οποία είναι εξοπλισμένα με μεγαλύτερο αισθητήρα που προσφέρει περισσότερο φωτισμό, επιτρέποντας την λήψη φωτεινοτερων φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η νυχτερινή λήψη είναι δυνατή λοιπόν μέσω αυτού του αισθητήρα τους και της τεχνολογίας του Α13.

Όταν ενεργοποιείται η νυχτερινή λήψη το iPhone αναλύει την ποσότητα του φωτός και στην συνέχεια επιλέγει τον αριθμό κάρε που απαιτούνται για την δημιουργία της κατάλληλης εικόνας. Στη συνέχεια, η κάμερα λαμβάνει μια σειρά εικόνων για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, όπως ένα δευτερόλεπτο, τρία δευτερόλεπτα, πέντε δευτερόλεπτα, ή σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο.

Οι φωτογραφίες λαμβάνονται με διαφορετικό ποσοστό έκθεσης άλλες φορές περισσότερο, άλλες λιγότερο όπως γίνεται στην λήψη μιας φωτογραφίας HDR. Αυτό επιτρέπει στο iPhone να συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία που χρειάζεται για την εικόνα και να δίνει έμφαση σε αυτά που είναι πιο σημαντικά.

Οταν κάνετε λήψη φωτογραφίας χρησιμοποιώντας την λειτουργία νυχτερινής λήψης θα πρέπει να κρατάτε το κινητό σας σταθερό και να έχετε ενεργοποιημένο τον στον σταθεροποιητή εικόνας ο οποίος βοηθάει στην μείωση του κουνήματος κατά την λήψη της φωτογραφίας. Μετά το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ο Α13 αναλύει την φωτογραφία που τραβάτε και υπογραμμίζει τα στοιχεία ανάλογα με την κίνηση έτσι ώστε να αφαιρεί τα στοιχεία που μπορεί να είναι θολά και στην συνέχεια συγκεντρώνει αυτά που χρειάζεται για την καλύτερη εικόνα. Η τελική φωτογραφία παράγεται έπειτα από αλγορίθμους οι οποίοι υπολογίζουν και επιλέγουν τα κατάλληλα στοιχεία προσαρμόζοντας το χρώμα, αποκλείοντας τον θόρυβο και δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες. 

Διαβάστε επίσης:Το Snapchat 3D Selfie έφτασε αποκλειστικά για iPhone!

Η νυχτερινή λήψη αναλύει και συνδυάζει πολλές φωτογραφίες έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει τα στοιχεία που διαθέτουν τον περισσότερο φωτισμό ώστε να τα συνδυάζει όλα σε μία εικόνα, έχοντας ως αποτέλεσμα μία λήψη με πολύ καλές συνθήκες φωτισμού και λεπτομέρειες.

Στο iPhone 11, η λειτουργία νυχτερινής λήψης περιορίζεται στον φακό ευρείας γωνίας, καθώς είναι ο μοναδικός με οπτική σταθεροποίηση εικόνας και επειδή η λειτουργία νυχτερινής λήψης απαιτεί κάμερα με 100% pixel εστίασης για την ανάλυση και την ευθυγράμμιση των εικόνων. Στα 11 Pro και 11 Pro Max  η λειτουργία νύχτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με την ευρυγώνια κάμερα είτε με τον τηλεφακό εφόσον και οι δυό υποστηρίζουν  την δυνατότητα σταθεροποίησης εικόνας και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Οι λήψεις ωστόσο φαίνονται καλύτερα με τον φακό ευρείας γωνίας ενώ ο τηλεφακός αποτελεί μία extra επιλογή σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η νυχτερινή λειτουργία δεν λειτουργεί σε κάθε φωτογραφία επειδή μπορεί να προκαλέσει περίεργα χρώματα, υψηλή αντίθεση, υπερβολικές σκιές ή προβλήματα με την αντανάκλαση του φωτός. Αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου ο φωτισμος του περιβάλλοντος είναι περίεργος χρωματιστός κτλπ. πιο συχνά το iPhone 11 παράγει απίστευτες εικόνες και επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν σκηνές που δεν μπορούσαν ποτέ ξανα με άλλο iPhone. 

Διαβάστε επίσης: Το Portrait Mode του iOS 13 και οι λειτουργίες του

Ενεργοποίηση της νυχτερινής λήψης

Η λειτουργία νυχτερινής λήψης ενεργοποιείται αυτόματα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός οπότε δεν χρειάζεται να την ενεργοποιήσετε χειροκίνητα. Πατήστε το εικονίδιο του φεγγαριού στην εφαρμογή της κάμερας και από εκεί μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις της νυχτερινής λειτουργίας. 

Απενεργοποίηση της νυχτερινής λήψης

Για να απενεργοποιήσετε την λειτουργία νυχτερινής λήψης επιλέξτε το εικονίδιο του φεγγαριού στην εφαρμογή της κάμερας και σύρετε τον διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης αριστερά. Το night mode έτσι θα απενεργοποιηθεί για την προκειμένη στιγμή αφού είναι ρυθμισμένο ώστε να ενεργοποιείται αυτόματα όταν πρέπει και δεν υπάρχει ρύθμιση για μόνιμη απενεργοποίηση. 

Όπως σίγουρα έχετε σκεφτεί και με το δίκιο σας η λειτουργία νύχτας δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από πολλούς κατασκευαστές Android κινητών όπως από την Google στο Pixel 3 και από την Samsung εδώ και λίγα χρόνια. Η τεχνολογία της Apple δεν απέχει πολύ από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν άλλοι κατασκευαστές και όπως συμβαίνει με κάθε κάμερα η προτίμηση του καθενός και τι θεωρεί ο καθένας πιο ωραίο διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Διαβάστε επίσης: Μία ολοκληρωμένη κριτική της τριπλής κάμερας του iPhone 11 Pro από τον επαγγελματία φωτογράφο Austin Mann