Exploit της iOS 13 επιτρέπει την πρόσβαση στις πληροφορίες των επαφών σας

Exploit της iOS 13 επιτρέπει την πρόσβαση στις πληροφορίες των επαφών σας
ired.gr

Η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει την iOS 13 την επόμενη εβδομάδα, για την οποία ο Jose Rodrigues, ερευνητής ασφαλείας ήδη ανακάλυψε πως μπορεί να παραβιάσει η οθόνη κλειδώματος του iPhone. Ο Jose Rodrigues υποστηρίζει πως έστειλε στην Apple βίντεο που είχε καταγράψει την ευπάθεια στις 17 Ιουλίου αλλά ακόμα συνεχίζει να υπάρχει στην τελική έκδοση της iOS 13 που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: 420 εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία χρηστών του Facebook είναι εκτεθειμένα στο διαδίκτυο

Ο Rodriguez ανακάλυψε νωρίτερα τον προηγούμενο χρόνο άλλη ευπάθεια ασφαλείας στην παραβίαση της οθόνης κλειδώματος της iOS 12.1 ενώ τώρα στην iOS 13 χρησιμοποίησε μία παρόμοια τεχνική, στην οποία μέσω της ενεργοποίησης του FaceTime και στην συνέχεια με την ενεργοποίηση της Siri επιτρέπει την προβολή των επαφών σας. Ο Rodriguez αναφέρει πως το exploit διορθώνετε στην beta της iOS 13.1 την οποία η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πέρα από την αναβάθμιση λογισμικού στο iOS 13.1, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα απλά απενεργοποιώντας την Siri όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη, αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη στο μενού προτιμήσεων και είναι προεπιλεγμένα ενεργοποιημένη.

Η Apple τώρα τελευταία έχει αντιμετωπίσει πολλά σφάλματα ασφαλείας που έχουν επηρεάσει μεγάλο αριθμό των πελατών της, με πιο πρόσφατο αυτό που έγινε τον Αύγουστο όπου η ερευνητική ομάδα ασφαλείας Project Zero Security αποκάλυψε ότι μερικές κακόβουλες ιστοσελίδες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση όλων των πληροφοριών ενός iPhone. Η Apple σε επίσημη δήλωση της ανέφερε αυτους τους ισχυρισμούς ως υπερβολές και απόπειρα  δυσφήμησης.

Διαβάστε επίσης: Η Apple προσφέρει αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο σε όποιον ανακαλύψει κενό ασφαλείας στο λογισμικό της!

Όσων αφορά ευπάθεια ασφαλείας σε έκδοση λογισμικού της Apple,  υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις παλαιότερα όπως αυτή στην iOS 6.1 επέτρεπε σε τρίτους να έχουν πρόσβαση σε αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών, πληροφορίες επαφής ακόμα και σε φωτογραφίες. Στην iOS 7 επίσης υπήρχε ένα παρόμοιο συμβάν, όπως και στην οθόνη κλειδώματος της iOS 8.1 και 12.1.