Android 10: Τα καλύτερα χαρακτηριστικά, νέες λειτουργίες και ημερομηνία κυκλοφορίας

Android 10: Τα καλύτερα χαρακτηριστικά, νέες λειτουργίες και ημερομηνία κυκλοφορίας
ired.gr

Τέλος τα γλυκά πλέον από την ονομασία εκδόσεων λογισμικού της Google αφού η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει την παράδοση 10 χρόνων ονομάζοντας το νέο της λογισμικό Android 10. H Beta έκδοση του Android 10 είναι διαθέσιμη πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας της σε όλους τους χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Google Beta, επίσημη ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ωστόσο φήμες μιλάνε για Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Apple TV Plus: Διαθέσιμο από τον Νοέμβριο με συνδρομή από 9.99$

  • Dark Mode

Ένα από τα πιο αναμενόμενα χαρακτηριστικά του νέου Android είναι η λειτουργία “Dark Mode”, μέσω της οποίας οι χρήστες θα θέτουν τις εφαρμογές συστήματος σε σκοτεινή λειτουργία. To Dark Mode θα ενεργοποιείται είτε μέσω των ρυθμίσεων προβολής, ή μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: To Spotify χαρίζει 3 μήνες δοκιμαστικής συνδρομής

  • Νέες χειρονομίες

Η Google πρόσθεσε για πρώτη φορά χειρονομίες όμοιες με αυτές του IOS στο Android Pie, οι οποίες τότε είχαν κριθεί ως ημιτελής και όχι όσο λειτουργικές όσο των iPhone. Με το Android 10 η  Google έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στην περιήγηση μέσω χειρονομιών, μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η αφαίρεση του back button και μερικές από τις νέες χειρονομίες είναι:

  • Σύρσιμο του δαχτύλου προς τα πάνω για επιστροφή στην αρχική οθόνη 
  • Παρατεταμένο σύρσιμο του δαχτύλου προς τα πάνω για άνοιγμα της λειτουργίας πολλαπλών εφαρμογών.
  • Σύρσιμο του δαχτύλου αριστερά η δεξιά για τις επιλογές πίσω η μπροστά

Διαβάστε επίσης: Πρώην επικεφαλής της Siri αφήνει την Apple και εντάσσεται στο AI τμήμα της Microsoft

  • Ενισχυμένη προστασία απορρήτου και νέες άδειες

Στο Android 10 θα σας δίνεται η επιλογή αν θέλετε οι εφαρμογές σας να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας ενω εκτελούνται στο παρασκήνιο η λειτουργία θα ονομάζεται “Allow while the app is in use” δηλαδή η τοποθεσία σας θα ενεργοποιείται μόνο ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Θα υπάρχει επίσης μία ολοκαίνουργια σελίδα απορρήτου στις ρυθμίσεις μέσω της οποίας θα μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στις επαφές σας στα μηνύματα και σε άλλες πληροφορίες. 

  • Bubbles για πολλαπλή χρήση εφαρμογών 

Το χαρακτηριστικό των Bubbles “φυσαλλίδων” είναι μία νέα μέθοδος πλοήγησης μεταξύ πολλαπλών εφαρμογών, η οποία επιτρέπει την ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε εφαρμογής σε μία μικρή φυσαλίδα. Κάθε φορά που επιλέγετε το εικονίδιο της εφαρμογής εμφανίζεται ένα μίκρο interface της ελαχιστοποιημένης εφαρμογής μέσω του οποίου μπορείτε για παράδειγμα να απαντήσετε σε κάποιο μήνυμα ενώ χρησιμοποιείται ταυτόχρονα κάποια άλλη εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης: Αισθητήρα 108MP ανακοίνωσε η Samsung για φωτογραφίες με ανάλυση DSLR

  • Dynamic Depth

Η Google φέρνει το εφέ βάθους στις φωτογραφίες “Dynamic Depth” στις εικόνες μορφής jpg, xmp. Το οποίο επιτρέπει στις εφαρμογές να διαχωρίζουν τα επίπεδα μιας φωτογραφίας έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η δυνατότητα εξειδικευμένης επεξεργασίας και η δημιουργία υλικού 3D ή AR.

  •  Βιντεοσκόπηση οθόνης 

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό της Android 10 είναι η βιντεοσκόπηση της οθόνης η οποία ενεργοποιείται πατώντας παρατεταμένα το κουμπί του Screenshot.

  • Επιλογή χρήσης προηγούμενων εκδόσεων εφαρμογών

Μερικές φορές η αναβάθμιση μιας εφαρμογής μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα τεχνικά προβλήματα που να δυσκολεύουν την χρήση της, για αυτόν τον λόγο στο Android 10 θα υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς μίας εφαρμογής στην προηγούμενη έκδοση.

Διαβάστε επίσης: iPhone Update: Τα iPhone 11 θα συνοδεύονται από φορτιστή Type-C