To Instagram παίρνει μέτρα για την προστασία απέναντι στους hackers

To Instagram παίρνει μέτρα για την προστασία απέναντι στους hackers
ired.gr

Η τεράστια απήχηση που έχει αποκτήσει το Instagram, με πολλούς χρήστες να το χρησιμοποιούν όχι για κοινωνική δικτύωση αλλά για επαγγελματική εξέλιξη και διαφήμιση ή και με την προοπτική να αποκτήσουν τον τίτλο του influencer που συνήθως συνεπάγεται σημαντικές χρηματικές απολαβές, έχει τραβήξει αναμενόμενα και το ενδιαφέρον πολλών hackers. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά, κατά τα οποία hackers κλέβουν λογαριασμούς διάσημων instagrammers και προσπαθούν να πλουτίσουν ζητώντας μεγάλα ποσά για να τους επιστρέψουν.

Η πρώτη σκέψη που θα έκανε κάποιος αν έχανε τον έλεγχο του λογαριασμού του θα ήταν να χρησιμοποιήσει μια από τις συμβατικές μεθόδους ανάκτησης: ταυτοποίηση μέσω του προσωπικού τηλεφωνικού αριθμού ή του λογαριασμού e-mail. Οι hackers ωστόσο εκμεταλλεύονταν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτά τα στοιχεία από τη στιγμή που αποκτούν τη διαχείριση του λογαριασμού, με συνέπεια τα θύματά τους να μην έχουν πια δυνατότητα ανάκτησης.

Διαβάστε επίσης: Το Instagram με υπερηφάνεια (!) αποκαλύπτει πόσο... περιορισμένο organic reach σου προσφέρει

Και αν είναι απλώς ένα ενοχλητικό και ανεπιθύμητο σενάριο για έναν απλό χρήστη του Instagram να χάσει τον λογαριασμό του, για εκείνους που έχουν βασίσει την ζωή τους επαγγελματικά γύρω από το Ιnstagram account τους, μπορεί να είναι οδυνηρά επιζήμιο. Αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά από επιθέσεις hackers, οδήγησαν σε δηλώσεις από την πλευρά της εταιρείας πως γνωρίζει το πρόβλημα και θα δουλέψει ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια του app. Ωστόσο, μέχρι πρότινος είχαν περιοριστεί σε συμβουλές προς τους χρήστες για επιλογή πιο δυνατών κωδικών ασφαλείας και ενεργοποίηση του two-factor authentication.

Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκαν δύο νέες λειτουργίες με στόχο να διορθώσουν αυτή την αβλεψία που επέτρεπε σε hackers να κρατάνε τους κλεμμένους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί ότι ο χρήστης δεν μπορεί να ανακτήσει τον λογαριασμό του με τους συμβατικούς τρόπους, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει έναν 6-ψήφιο κωδικό ανάκτησης που αποστέλλεται στο e-mail ή τον αριθμό που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την εγγραφή.

Μετά την επιβεβαίωση, το Instagram θα αφαιρεί όλες τις επιπλέον συσκευές που έχουν προστεθεί στον λογαριασμό, έτσι ώστε να μπλοκάρει τους hackers που είναι ήδη συνδεδεμένοι. Όταν ο χρήστης πάρει και πάλι τον έλεγχο του λογαριασμού του, μπορεί να επιλέξει τον αριθμό και το e-mail που επιθυμεί να έχει συνδεδεμένο με το Instagram account του.