Η απαγόρευση του Trump στην Ηuawei στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει θέματα και για την Apple!

Η απαγόρευση του Trump στην Ηuawei στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει θέματα και για την Apple!
ired.gr

Η απαγόρευση στην κινεζική Huawei από τον Donald Trump και τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να καταλήξει να πλήττει και την Apple, σύμφωνα με αναλυτές που είναι ανήσυχοι μετά τις δηλώσεις του Τrump και της κυβέρνησής του, οι οποίοι ανέφεραν ένα σχέδιο περί τεχνολογίας και υπηρεσιών από “ξένους”, οι οποίες έρχονται με “απαράδεκτα ρίσκα”. Αλλά μια ανταπάντηση από την Κίνα, η οποία είναι πιθανή, εναντίον των μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών, θα μπορούσε να πλήξει την Αpple σκληρά.

Ο αναλυτής Τim Bajarin ανέφερε πως “Αυτό είναι ένας ξεκάθαρος στόχος προς την κατασκοπεία της Κίνας μέσω της Huawei, και είναι κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί εντελώς ακόμη, μα αναπαριστά μια απαγόρευση σε ένα κινέζικο προϊόν στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο μπορεί να έχει κι άλλες συνέπειες”.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση τιμών στις συσκευές της Apple μέχρι και 10% και στα αξεσουάρ 25% λόγω Τrump;

Η Ηuawei αρνήθηκε πως έχει πράξει κάτι από όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται, όπως επίσης και αντιπροσωπεία του Πεκίνου αποκάλεσε όλες αυτές τις κατηγορίες άδικες. Μα ακόμη κι αν η Ηuawei έχει κάνει κάτι κακό, το θέμα είναι πως όλο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την Κίνα, και να πλήξει κι αυτή με τη σειρά της μια Αμερικανική εταιρεία η οποία έχει πολλή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.

Ο Βajarin συνεχίζει λέγοντας πως “H Κίνα θα μπορούσε να αντεπιτεθεί, απαγορεύοντας τα αμερικανικά προϊόντα από την Κινεζική αγορά χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόταγμα, ακόμη κι αν αυτό ήταν αναληθές. Μια μάχη οφθαλμόν αντί οφθαλμού θα μπορούσε να είναι καταστροφική για οποιαδήποτε εταιρεία η οποία πουλάει αγαθά στην Κίνα, ειδικότερα τεχνολογικής φύσεως, μιας και θα μπορούσαν να απαγορευθούν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σαν ένα μέρος μιας κίνησης αντεπίθεσης της Κίνας”.

Η Αpple δεν κρύβει το πόσο βασίζεται στην Κίνα. Όταν οι πωλήσεις των iPhone στην Κίνα σημείωσαν πτώση, αυτό είχε πολύ σημαντική επίπτωση στην τιμή της μετοχής της Αpple. Ο Τim Cook μίλησε για την Kίνα, λέγοντας πως αυτή είναι η επόμενη μελλοντική μεγαλύτερη αγορά για την Αpple.

Ένας άλλος αναλυτής, ο Dan Ives θεωρεί πως η Αpple θα μπορούσε να είναι εύκολος στόχος για την αντεπίθεση της Κίνας, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ανησυχίες για την Ηuawei, οι οποίες οδηγούν σε αντίστοιχες και για την Apple. Νωρίτερα φέτος, η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou, συνελήφθη λόγω του εντάλματος που είχαν βγάλει οι Aμερικανικές αρχές, μα η Αpple δεν επηρεάστηκε καθόλου από το γεγονός.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα, αλλά τι επιφυλάσσει το μέλλον με τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ;


Τελευταία, η Apple δεν έχει αντιρρήσεις σε οτιδήποτε της επιβάλλει η κυβέρνηση της Κίνας, και μάλιστα πρόσφατα ανάγκασε να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις της για πραγματοποιήσεις  αξιολογήσεων ασφαλείας όλων των προϊόντων Αpple, προτού αυτά εισαχθούν στην Κίνα.

Επίσης, κάποια προϊόντα Αpple σταμάτησαν να είναι πλέον στα εγκεκριμένα από το κράτος προκειμένου να προωθηθούν κάποια κινεζικά, όπως επίσης έκλεισαν και τα stores για τα iBooks και iΤunes Movies, όπως επίσης μεταφέρθηκαν και οι λογαριασμοί iCloud που έχουν δημιουργηθεί στην Κίνα σε servers στην Κίνα.

Παρ’όλα αυτά, όλα αυτά παραμένουν φήμες, και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να επακολουθήσει. Μπορεί η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να ηρεμήσει, ή απλώς να μην έχει καμία επίπτωση στην Apple. Το θέμα είναι πως η σφαίρα επιρροής της Αpple είναι μικρότερη απ’ότι φαίνεται στις “απειλές” της...