Αύξηση τιμών στις συσκευές της Apple μέχρι και 10% και στα αξεσουάρ 25% λόγω Τrump;

Αύξηση τιμών στις συσκευές της Apple μέχρι και 10% και στα αξεσουάρ 25% λόγω Τrump;
ired.gr

Η μετοχή της Αpple (AAPL), σημείωσε πτώση περίπου 6% στο χθεσινό χρηματιστήριο, κάτι το οποίο συνάδει με τις ανησυχίες του κόσμου για τα “καπέλα” τα οποία θα βάλει ο Trump για τα προιόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Παρ’ότι αρχικά φαινόταν πως η Apple δεν θα επηρεαζόταν από τις επιπλέον χρεώσεις αυτές, κάποια από τα περιφερειακά της φορολογούνται πλέον στο 25%, όπως επίσης αυξήθηκαν και τα κόστη των εξαρτημάτων της…

Οι μετοχές της Αpple σημείωσαν πτώση της τάξεως του 5.81% χθες, αρκετά μεγαλύτερη από την πτώση που σημείωσε ο Dow Jones, ο οποίος έπεσε κατά 2.38%.

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωσε τα κέρδη της η Apple για το δεύτερο τρίμηνο του 2019!

Σημειώνεται πως παρότι τα περισσότερα προιόντα της Apple δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα, κάποια αξεσουάρ της εταιρείας ήταν ήδη στην κλίμακα του 10%, η οποία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς. Τα συγκεκριμένα πράγματα φορολογούνται, πλέον, στο 25%...

Οι κωδικοί οι οποίοι ήταν στην κατηγορία της Αpple για τους αντάπτορες, τους φορτιστές και πάσης φύσεως καλώδια έμειναν στη λίστα, και από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, φορολογήθηκαν στο 10% όταν εισάγονταν από την Κίνα στις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τις θήκες iPhone και για τα δερμάτινα καλύμματα των iPad, τα οποία σύμφωνα με την επιστολή της Αpple, εντάχθηκαν και αυτά στην ίδια φορολογική κλίμακα. Tην Παρασκευή, αυτά έφτασαν να φορολογούνται στο 25%.

Ακόμη, η διαφορά στο κόστος καλύπτεται εξ’ολοκλήρου από την Αpple και τους προμηθευτές της. Οι τιμές οι οποίες υπάρχουν στην σελίδα της Apple δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Στα 70 δολάρια για έναν φοριστή, βέβαια, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα κόστιζε περί τα 11 δολάρια, είναι δυνατό πως τα κέρδη της Αpple είναι αρκετά μεγάλα ώστε να απορροφηθεί το έξτρα κόστος. Είναι επίσης πιθανό πως οι κινέζοι προμηθευτές της Αpple να θέλουν να προσφέρουν μια κάποια μικρή έκπτωση με τον ερχομό των επιπλέον φόρων.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα, αλλά τι επιφυλάσσει το μέλλον με τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ;

Ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι πως η Αpple θα μπορούσε να έχει αλλάξει τόσο την προμηθευτική της αλυσίδα, που να απορροφήσει εντελώς το κόστος των επιπλέον φόρων. Λαμβάνοντας, βέβαια, υπ’όψιν την τεράστια κλίμακα της Αpple, και των έντονων απαιτήσεων για την ποιότητα των αγαθών, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο πολυέξοδη από το να πληρωνόταν απλά η διαφορά στους φόρους.

Κάποιοι αναλυτές λένε πως από τη σημερινή κατάσταση των φόρων, ως έχει μέχρι στιγμής, κάποιες μπαταρίες λιθίου και κάποια άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται από την Αpple, το κόστος των iPhone ενδέχεται να ανέβουν περίπου 2%-3%.

Και ο μεγαλύτερος φόβος, όπως επίσης και η μεγαλύτερη πιθανότητα για την οποία υπάρχει τόση ανησυχία, είναι η απειλή του Τrump να εφαρμόσει καθολικά το “καπέλο” της τάξεως του 25%, κάτι το οποίο θα επηρέαζε όλα τα προιόντα της Αpple.

Διαβάστε επίσης: H πτώση στις πωλήσεις των iPhone δεν έχει...χώρα προελεύσεως!

Yπάρχει πολύ μεγάλος φόβος πως εάν αυτοί οι φόροι εφαρμοστούν καθολικά, θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές στα iPhone παγκοσμίως, βλέποντας την πίεση και στις δύο πλευρές, από την άποψη της προσφοράς και της ζήτησης.

Eάν η κυβέρνηση Τrump αποφασίσει να εφαρμόσει τον φόρο αυτό στα επιπλέον είδη που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες από την Kίνα, η αξία των οποίων ανέρχονται στα 325 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαν να επέλθουν φοβερές αλλαγές στο κόστος για την Αpple και για την παραγωγή των iPhone, με τη διαφορά να μπορεί να φτάσει στην τάξη του 10%.

Ακόμη και αν ο Τrump δε φτάσει τόσο μακριά, η Αpple είχε υπογραμμίσει από τον περασμένο χρόνο κάποιες άλλες ευάλωτες κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποπέσουν κι αυτές στις κατηγορίες που φορολογούνται. Aυτές περιλαμβάνουν το Apple Watch, τα AirPods, όπως και το HomePod. Ειδικότερα μετά την τελευταία ανακοίνωση κερδών της Αpple, τα συγκεκριμένα προιόντα και τα αξεσουάρ φαίνεται πως είναι όσο πολύτιμα στην εταιρεία όσο είναι και τα iPad...