Η...πανάκριβη εξάρτηση που έχει η Apple από την Amazon!

Η...πανάκριβη εξάρτηση που έχει η Apple από την Amazon!
ired.gr

Το μέλλον της Apple μετά τα iPhone αρχίζει και συμπεριλαμβάνει όλο και περισσότερες υπηρεσίες λογισμικού, από το Apple Music και το iCloud, μέχρι το νέο Apple TV Plus για σειρές και ταινίες, όπως και το Αpple News Plus, το οποίο αποτελεί συνδρομητική υπηρεσία για περιοδικά.

Ακόμη κι έτσι όμως, ένας μεγάλος παράγοντας ο οποίος βοηθά αυτές τις υπηρεσίες βασισμένες σε cloud, και λειτουργούν στις περίπου 1.5 δισεκατομμύριο (!) ενεργές συσκευές ταυτόχρονα, είναι το συμβόλαιο που έχει συνάψει η Apple με την Amazon, και πιο συγκεκριμένα, με το τμήμα του Amazon που ασχολείται με το cloud computing.

Σύμφωνα με το CNBC, η Αpple είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες των διαδικτυακών υπηρεσιών του Αmazon, με μηνιαίες πληρωμές για το συγκεκριμένο τμήμα (cloud), οι οποίες ξεπερνάνε τα 30 εκατομμύρια δολλάρια, και συνεχώς αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν υπηρεσία streaming μουσικής από την Amazon!

Επίσης, το CNBC αναφέρει πως η Apple δεν έχει αναφέρει δημοσίως πως στηρίζεται στις διαδικτυακές υπηρεσίες του Αmazon και για άλλα πράγματα εκτός του iCloud. Μα, ακόμα και έτσι, ένα έξοδο το οποίο ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο, σημαίνει πως η Apple είναι βαθιά εξαρτημένη στις διαδικτυακές υπηρεσίες του Amazon (Amazon Web Services) για να λειτουργήσει κύρια μέρη της επιχείρησής της, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το να δουλεύει με έναν (σύντομα) αντίπαλό της στον τομέα του ιντερνετικού video streaming, και ενός παροντικού αντιπάλου της σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το streaming μουσικής, όπως επίσης και για τα προϊόντα smart home.

Η Αpple, φυσικά, δεν είναι η μόνη εταιρεία η οποία έχει κομμάτια του cloud της στους servers  της Amazon. Ένας αριθμός μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας οι οποίες πρόκειται να γίνουν δημόσιες φέτος έχουν αποκαλύψει μέσω των οικονομικών στοιχείων και εγγράφων τους πως πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμυρίων στην Amazon κάθε χρόνο, όπως για παράδειγμα η Lyft και το Pinterest.

Διαβάστε επίσης: Αντί να φοβάται, ενθουσιάζεται το Netflix με τον ανταγωνισμό από Disney και Αpple!

Πιο συγκεκριμένα, η Lyft ανέφερε πως έχει δεσμευτεί να πληρώσει την Αmazon 300 εκατομμύρια δολλάρια μέχρι το 2021, λόγω ενός συμβολαίου το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή, ενώ το Pinterest θα έχει πληρώσει την Αmazon περίπου 750 εκατομμύρια δολλάρια στο τέλος του εξαετούς συμβολαίου που έχουν συνάψει, το οποίο λήγει το 2023. Ένας αριθμός άλλων εταιρειών, οι οποίες δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλες για να λειτουργήσουν τα δικά τους data centers ή τις υπηρεσίες cloud, όπως κάνουν οι Google, Microsoft, Facebook, έχουν επίσης δημόσιες συμφωνίες με τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Αmazon, συμπεριλαμβανομένης και μιας συμφωνίας της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων από την Snap Inc. (Snapchat), η οποία θα ισχύει μέχρι το 2021. Άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Netflix και Spotify χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Αmazon εδώ και χρόνια, κάνοντας τις αυτοκρατορίες που έχουν χτίσει στο χώρο του streaming να εξαρτώνται από το cloud που τους προσφέρει η Amazon.

Διαβάστε επίσης: Σκούρα τα πράγματα για τα πρώτα δείγματα του Samsung Galaxy Fold...

Δεν είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή την περίπτωση η Αpple θα ζητήσει πολλά περισσότερα από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Αmazon, και έτσι, ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό συμβόλαιο. Η Αpple έχει έναν αριθμό από data centers να λειτουργούν σε όλη την έκταση των ΗΠΑ, και κατά πάσα πιθανότητα κάποιες, ή και αρκετές από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της τρέχουν μέσω αυτών των data centers, αν και η εταιρεία δεν είχε επιβεβαιώσει ποτέ αυτές τις πληροφορίες. Πάνω σε αυτό, δεν πήραν άμεση θέση ούτε η Αmazon, ούτε και η Αpple.

Ανεξαρτήτως αυτών, το μέγεθος της δέσμευσης της Αpple στις διαδικτυακές υπηρεσίες της Amazon είναι αξιοσημείωτο, μόνο και για το γεγονός του να πέσει φως πάνω στο κόστος που δίνει η Αpple για να τρέξει μια υπηρεσία σαν το iCloud σε 1.5 δισεκατομμύριο συσκευές. Για την ίδια την Αpple, η οποία προσπαθεί να μετατραπεί σε έναν πάροχο υπηρεσιών, αλλά και σε έναν κολοσσό της ψυχαγωγίας, ο οποίος δεν θα βασίζεται τόσο πολύ στο να πουλάει ακριβής αξίας κινητά τηλέφωνα κάθε χρόνο, αυτό αποτελεί ένα έξοδο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει μόνο να αυξάνεται.