iOS 13 : Νέα χαρακτηριστικά, αλλαγές και λεπτομέρειες!

iOS 13 : Νέα χαρακτηριστικά, αλλαγές και λεπτομέρειες!
ired.gr

H Apple αναμένεται να αποκαλύψει την νέα μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone και iPad, iOS 13, στην ετήσια έκθεση Worldwide Developers Conference, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 του Ιουνίου. Οι πληροφορίες οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής από ανθρώπους οι οποίοι έχουν επαφή με την ανάπτυξη της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple, μας αποκαλύπτουν τα εξής:

Αρχικά, το πολυαναμενόμενο Dark Mode θα κάνει επιτέλους την εμφάνισή του στα iPhone και iPad με την κυκλοφορία του iOS 13! Έτσι, με τη νέα έκδοση του λειτουργικού, θα υπάρχει η επιλογή μέσω των Ρυθμίσεων για Dark Mode το οποίο θα ισχύει σε όλο το σύστημα, όπως επίσης και μια έκδοση με υψηλό contrast, σαν αυτήν που υπάρχει ήδη στο macOS. Μιας και αναφέρθηκε το macOS, οι εφαρμογές του iPad οι οποίες τρέχουν στα Mac χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία της Apple, Marzipan, θα εκμεταλλευτούν την υποστήριξη του Dark Mode και στα δύο συστήματα.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές οι οποίες θα έρθουν στο iPad με το iOS 13, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για τις εφαρμογές να έχουν πολλαπλά παράθυρα. Κάθε παράθυρο θα έχει επίσης τη δυνατότητα να περιλαμβάνει φύλλα, τα οποία αρχικά μπορούν να προσκολληθούν σε ένα μέρος της οθόνης, αλλά να φύγουν μετά με ένα gesture τραβήγματος, και να γίνουν μια κάρτα που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στην οθόνη. Αυτές οι κάρτες μπορούν επίσης να μπουν η μία πάνω στην άλλη, και να χρησιμοποιήσουν ένα εφε βάθους, προκειμένου να υποδειχθεί το ποιες κάρτες είναι στην κορυφή και ποιες στον πάτο. Οι κάρτες μπορούν να “πεταχτούν” με μια αντίστοιχη κίνηση του χεριού, προκειμένου να μην υπάρχουν πια στην οθόνη.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλαγές έρχονται μαζί με τα iPhone του 2020;

Άλλο ένα πράγμα για το οποίο πολλοί χρήστες του iOS εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, είναι η έλλειψη ενός κανονικού συστήματος αναίρεσης της επιλογής τους (undo), κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή στα iPhone και iPad, απαιτεί ο χρήστης να κουνήσει τη συσκευή του. Στο επερχόμενο iOS 13, η Αpple θα ενσωματώσει ένα νέο gesture προκειμένου να γίνεται  αναίρεση κατά την εισαγωγή κειμένου στο iPad. Αυτό θα ξεκινά σαν ένα χτύπημα με τα τρία δάκυλα στην περιοχή που βρίσκεται το πληκτρολόγιο, και με μια κίνηση προς τα αριστερά ή τα δεξιά, επιτρέπει στον χρήστη να πάει μια ενέργεια πίσω ή μπροστά (undo - redo), ανάλογα με την κίνησή του.

Θα υπάρχει ένας εισαγωγικός οδηγός την πρώτη φορά που θα ανοιχθεί το πληκτρολόγιο, προκειμένου να διδάξει στους χρήστες του πως να χρησιμοποιήσουν το νέο αυτό χαρακτηριστικό.

O Safari στην έκδοση του iOS 13 για το iPad, θα ζητά αυτόματα για την desktop έκδοση των ιστοσελίδων όταν αυτό είναι απαραίτητο, αποτρέποντας ένα συχνό, μέχρι τώρα, συμβάν, όπου οι ιστοσελίδες θα εμφανίζονταν στην μορφή που έχουν σχεδιαστεί για iPhone, ακόμη και όταν σε αυτές ο χρήστης έμπαινε χρησιμοποιώντας ένα iPad με μεγάλη οθόνη. To YouTube κάνει συχνά αυτό το λάθος, αναγκάζοντας τους χρήστες του να στηρίζονται σε μια επιλογή η οποία λέγεται “Request Desktop Site”.

Η διαχείριση των γραμματοσειρών θα λάβει μια μεγάλη αναβάθμιση στο iOS 13, μιας και δεν θα είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ενός προφίλ προκειμένου να ληφθούν νέες γραμματοσειρές για το σύστημα πλέον. Αντ’αυτού, θα υπάρχει ένας νέος πίνακας ελέγχου για τις γραμματοσειρές, όπου θα υπάρχει μια λειτουργία για τους developers, η οποία θα επιλέγει τις στάνταρ γραμματοσειρές, και θα ενημερώνει το χρήστη όταν ανοίγει ένα αρχείο, του οποίου οι γραμματοσειρές λείπουν ή έχουν θέμα.

Μια εφαρμογή η οποία θα γίνει “εξυπνότερη” και θα αναβαθμιστεί μετά από καιρό είναι αυτή του Μail. Μετά την ανανέωσή της, η εφαρμογή θα είναι σε θέση να τακτοποιεί τα μηνύματα σε κατηγορίες όπως marketing, αγορές, ταξίδια, “ασήμαντα” και άλλες παρόμοιες, με τις κατηγορίες να είναι σε θέση να μπορούν να αναζητηθούν από τους χρήστες. Eπίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να προστίθενται τα μηνύματα σε μια λίστα “διαβάσματος αργότερα”, όπως γίνεται και με άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.



Διαβάστε επίσης: Καθυστερούν τα 16ιντσα Macbook Pro μέχρι τουλάχιστον το 2020!

Εργασίες γίνονται επίσης στο να έρθει μια εύκολη σύμπραξη σε εφαρμογές για έγγραφα τρίτων εταιρειών, αντίστοιχες με αυτές της Αpple (Pages, Numbers, Keynote).

Η προσοχή που έχει δοθεί στην παραγωγικότητα που μπορεί να έχει ο χρήστης μέσω του iOS συνεχίζεται με την προσθήκη νέων gestures, οι οποίες θα επιτρέπουν την επιλογή πολλαπλών αντικειμένων κατά την ανάγνωση πινάκων, οι οποίες θα μπορούν να δίνουν στους χρήστες τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που θα έπαιρναν από εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούνται ακριβώς για αυτό το σκοπό, δηλαδή για αρχεία με μεγάλο όγκο δεδομένων. Σε πρακτικό επίπεδο, λοιπόν, οι χρήστες μπορούν να είναι σε θέση να επιλέξουν με τα δάκτυλά τους τα αρχεία, να επιλέξουν μια λίστα ή μια συλλογή αντικειμένων, με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που γίνεται και στον Finder στα Μac.

Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα για developers, του να χρησιμοποιούν μια διαφορετική status bar (σε ανοιχτά και σκούρα χρώματα), για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά όταν πραγματοποιείται splitview και είναι ανοιχτές δύο εφαρμογές δίπλα-δίπλα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει τέλος στη σύγχυση που θα δημιουργούσαν εφαρμογές οι οποίες θα είχαν ακριβώς το ίδιο χρώμα στην πλευρά την οποία ενώνονται.

Άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θα έρθουν με το iOS 13 θα είναι μια νέα εκδοχή του Reminders, την οποία θα δούμε και στα Mac, ένα νέο εικονίδιο για τον ήχο (μιας και το τωρινό έχει γίνει ανέκδοτο εδώ και αρκετό καιρό…), καλύτερη απόρριψη διάφορων ήχων που δημιουργούν μπέρδεμα στην Siri, όπως το γέλιο και το κλάμα των μωρών, καλύτερη υποστήριξη σε περισσότερες γλώσσες για πληκτρολόγια και οθρογραφία, όπως επίσης και περισσότερες επιλογές για εκτύπωση μέσα από τις εφαρμογές.

Φυσικά, μέχρι να δούμε την τελική κυκλοφορία, και όλα τα χαρακτηριστικά που πρόκειται να μας έρθουν μαζί με το iOS 13, δεν μπορούμε να κρίνουμε σε καθολικό επίπεδο τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Παρ’όλα αυτά, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προβλέπεται να έχουμε μια, το λιγότερο, πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία από την Αpple...

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα μας παρουσίασε η Apple στο "It's Show Time"!