Το πρώτο δοκιμαστικό ταχύτητας Ιnternet σε 5G είναι γεγονός και το αποτέλεσμα σοκάρει!

Το πρώτο δοκιμαστικό ταχύτητας Ιnternet σε 5G είναι γεγονός και το αποτέλεσμα σοκάρει!
ired.gr

Ακούγονται τόσο καιρό πράγματα σε θεωρητικό επίπεδο για τα 5G δίκτυα και τις αντίστοιχες συσκευές, έχουν παρουσιαστεί μοντέλα από τις εταιρίες, αλλά δεν υπήρχε τίποτα το απτό μέχρι και τώρα.

H αμερικανική εταιρία Verizon έκανε, λοιπόν, την αρχή, και ενεργοποίησε, πιλοτικά, τα πρώτα μέρη του 5G δικτύου της, με την αρχή να γίνεται τυχαία (?) σε Minneapolis και Chicago. Παρ’ότι όλοι οι πάροχοι ισχυρίζονται πως φέρνουν πρώτοι το 5G σε επίπεδο δικτύων και κάνουν την μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, η Verizon είναι η πρώτη η οποία έκανε πρόοδο επί του πρακτέου και έστησε ένα 5G οικοσύστημα με μια κεραία 5G και μια συσκευή τηλεφώνου η οποία προσεγγίζει το 5G.

Προφανώς, από τη στιγμή που το 5G βρίσκεται σε πιλοτικό, ακόμη, στάδιο, οι συσκευές που το υποστηρίζουν είναι σχεδόν μηδενικές και υπάρχει πρόσβαση σε ελάχιστες πόλεις, και έτσι καθίσταται δύσκολη η εκτίμηση για το πως θα είναι σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινότητα η χρήση 5G δικτύου. 

Διαβάστε επίσης: Τι αλλαγές έρχονται μαζί με τα iPhone του 2020;

H Verizon, λοιπόν, κυκλοφόρησε ένα video στο Twitter, στο οποίο γίνεται speed test σε πραγματικές συνθήκες σε 5G δίκτυο, μπροστά από έναν 5G πύργο στη Minneapolis. Για την ακρίβεια, ο David Weissmann, εκπρόσωπος της Verizon, χρησιμοποίησε ένα Verizon Μoto Z3 με ένα Moto 5G mod, και πραγματοποίησε ένα speedtest από την εφαρμογή της Ookla.

Tα αποτελέσματα ήταν στα όρια του συγκλονιστικού, με την ταχύτητα να φτάνει στα 762Μbps για κατέβασμα, στα 19ms ping! Σε επίπεδο upload δεν υπήρξε κάποιο νούμερο, ενώ για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι συνθήκες κατά τις οποίες έγινε το τεστ ήταν σχεδόν ελεγχόμενες, από τη στιγμή που ο Weissmann βρισκόταν δίπλα στον πύργο της κεραίας του 5G, σε μία ηλιόλουστη μέρα.

Διαβάστε επίσης: iPhone XS Max vs. Samsung Galaxy S10+ : Ποιο είναι το ανθεκτικότερο;

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 5G είναι σε θέμα τοποθεσίας, δηλαδή εάν οι χρήστες βρίσκονται εντός κάποιου χώρου που περιβάλλεται από τοίχους, ή στην άλλη μεριά ενός κτηρίου, ή πίσω από ένα δέντρο, όπως επίσης και σε θέματα καιρικών συνθηκών, τα οποία επηρεάζουν τρομερά το σήμα και την ποιότητα του 5G, το οποίο ουσιαστικά φτιάχνεται σαν ένα δίκτυο το οποίο λειτουργεί σε ένα εύρος το οποίο δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί για άλλα ραδιοσήματα, παρ’ότι έχει τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.

Παρ’ότι, λοιπόν, απέχουμε ακόμα από το 5G στην καθημερινότητά μας, το πρώτο δείγμα ήρθε αρκετά νωρίτερα απ’ότι περιμένουμε, και αυτό δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για να το δούμε συντομότερα και σε ευρύτερο επίπεδο χρήσης.