Επίσημα και στην Ελλάδα το ECG του Apple Watch - Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Επίσημα και στην Ελλάδα το ECG του Apple Watch - Πώς να το χρησιμοποιήσετε
ired.gr

Μια από τις σημαντικότερες νέες λειτουργίες, που υποστηρίζει το Apple Watch 4, το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG), πήρε, επιτέλους, το "πράσινο φως" για χρήση και στη χώρα μας!

Πλέον, οι Έλληνες χρήστες του "έξυπνου" ρολογιού της Apple εντός των ελληνικών συνόρων, μπορούν να "ενημερώσουν" τη συσκευή τους με τη νέα έκδοση λειτουργικού watchOS 5.2 που είναι διαθέσιμη και να ξεκινήσουν να "μελετούν" τον καρδιακό τους ρυθμό. Αρχικά, το ECG είχε λάβει έγκριση από αρμόδιες ιατρικές Αρχές για να χρησιμοποιείται μονάχα στη μητρική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες (όπως ο Καναδάς) με επόμενες αναβαθμίσεις λειτουργικού και τώρα, με τη watchOS 5.2 είναι διαθέσιμη σε Χονγκ Κονγκ και σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε συνολικά τις χώρες που υποστηρίζουν το Ηλεκτροκαρδιογράφημα του Apple Watch με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι χώρες στις οποίες έχει προστεθεί η λειτουργία του ECG θα έχουν επίσης πρόσβαση σε ειδοποιήσεις (notifications) περί ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, οι οποίες θα αποστέλλονται στον χρήστη μέσω του Apple Watch.

Από εκεί και πέρα τώρα, η νέα έκδοση λειτουργικού watchOS 5.2 μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν μέσω της ειδικής εφαρμογής του Apple Watch στο iPhone, πηγαίνοντας στο General - Software Update. Για να εγκαταστήσετε το νέο λογισμικό, το Apple Watch πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 50% σε μπαταρία, πρέπει να τοποθετηθεί σε φορτιστή και πρέπει να βρίσκεται εντός της εμβέλειας του iPhone.

Την είδηση για την άφιξη του ECG και στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο επίσημος αντιπρόσωπος της Apple στη χώρα μας, iSquare, με το ακόλουθο post...

Πώς λειτουργεί το ECG στο Apple Watch

Το χαρακτηριστικό του ECG εισήχθη στο Apple Watch 4 μέσω της ενημέρωσης λογισμικού watchOS 5.1.3 τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά κατά το αρχικό του λανσάρισμα, περιορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πουέρτο Ρίκο, στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και στο Γκουάμ. Η σημερινή κυκλοφορία του watchOS 5.2 σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επέκτασή του σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, για την ανίχνευση μη φυσιολογικών ρυθμών και τη διάγνωση σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Η καταγραφή ενός ECG από το Apple Watch είναι... πάναπλη: ξεκινάτε το τεστ με την τοποθέτηση ενός δαχτύλου στην Ψηφιακή Κορόνα της συσκευής για 30 δευτερόλεπτα. Αφού καταγραφεί η ανάγνωση του ECG, η Apple θα παρέχει στον χρήστη μια καρτέλα καρδιακού ρυθμού που θα μπορεί να τη μοιραστεί με τον γιατρό του.

Δείτε λεπτομέρειες στο ακόλουθο video

Εάν η καρδιά του χρήστη κτυπά σε ένα κανονικό ρυθμό, η Apple θα τον ενημερώσει ότι έχει εντοπιστεί ένας τυπικός ρυθμός κόλπων. Αν όμως η καρδιά δεν τρέχει κανονικά, η εφαρμογή θα ενημερώσει ότι έχει εντοπιστεί κολπική μαρμαρυγή.