Μπλεξίματα με τη Spotify απέκτησε η Apple στην Ευρώπη...

Μπλεξίματα με τη Spotify απέκτησε η Apple στην Ευρώπη...
ired.gr

Προβλήματα με τη Spotify απέκτησε η Apple, έπειτα από επίσημη καταγγελία που κατέθεσε η μουσική υπηρεσία κατά της τεχνολογικής εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γνωστή μουσική υπηρεσία, η οποία έχει άμεση ανταγωνίστρια την Apple Music, ισχυρίζεται ότι η Apple περιορίζει τεχνητά την καινοτομία και την παροχή επιλογών στους χρήστες, με την άρνησή της να επιτρέψει στην Spotify και σε άλλες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογία και άλλες πληροφορίες μέσω του App Store.

Διαβάστε επίσης: Η Apple επιβεβαίωσε επίσημα το πρώτο μεγάλο event της χρονιάς!

Ο ιδρυτής της Spotify, Daniel Ek, ανακοίνωσε την καταγγελία, μέσα από το blog της εταιρείας, αναφέροντας σχετικά πως... "η Apple είναι ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας iOS και του App Store - και ανταγωνίστρια σε υπηρεσίες όπως η Spotify. Θεωρητικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό, αλλά στην περίπτωση της Apple συνεχίζει να προσφέρει στον εαυτό της πλεονεκτήματα με αθέμιτο τρόπο, όπου βρει την ευκαιρία. Αφού προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς να επιλύσουμε τα ζητήματα απευθείας με την Apple, τώρα ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό".

Επιχειρώντας να εξηγήσει λίγο καλύτερα τον λόγο για τον οποίο η Spotify στράφηκε κατά της Apple, ο Ek περιγράφει το 30% που παρακρατεί η Apple από τις αγορές που γίνονται μέσω του App Store σαν φόρο. "Αν πληρώσουμε αυτόν τον φόρο, θα υποχρεωθούμε να αυξήσουμε τεχνητά το τίμημα της Premium συνδρομής μας και να φτάσουμε, έτσι, σε αρκετά μεγαλύτερη τιμή από αυτή της Apple Music. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την τιμή μας ανταγωνιστική για τους πελάτες μας, τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα αύξηση" σχολίασε ο επικεφαλής της Spotify.

"Από την άλλη, αν επιλέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε το σύστημα πληρωμών της Apple, τότε εκείνη θα εφαρμόσει μια σειρά τεχνικών περιορισμών στην εμπειρία στο Spotify. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό συμπεριλαμβάνει τον αποκλεισμό της Spotify και άλλων ανταγωνιστών από τις υπηρεσίες της Apple, όπως αυτές που προσφέρουν οι Siri, HomePod και Apple Watch". Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή η κατάσταση, όπως τα εξηγεί ο Ek.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως η Spotify διαθέτει εφαρμογή στο Apple Watch, αλλά περιορίζεται μονάχα να λειτουργεί σαν ένα χειριστήριο για μουσική που αναπαράγεται σε ένα iPhone και όχι στο ίδιο το ρολόι.

Η εταιρεία δεν έχει εκδώσει αντίγραφο της καταγγελίας που έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά έχει εκθέσει μια λίστα με αυτά που θέλει να δει να υλοποιούνται. Συγκεκριμένα, επιθυμεί όλα τα apps "να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται δίκαια με βάση τις καθιερωμένες αξίες και όχι με βάση το ποιος κατέχει το app store".

Διαβάστε επίσης: Top 10 παιχνίδια δωρεάν για iOS / Android

Επιπλέον, θέλει οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομές απευθείας στο Spotify μέσω του App Store, αλλά χωρίς το "τέλος" της Apple, ενώ επιθυμεί οι προγραμματιστές εφαρμογών και υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση σε πελάτες για σκοπούς μάρκετινγκ και promotions.

Ολοκληρώνοντας, πάντως, μπορούμε να σας υπενθυμίσουμε πως με βάση στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2018, η Spotify διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της Apple Music με 87 εκατομμύρια συνδρομητές...